brewness Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Ale obliczenie tego jak Ty proponujesz będzie obarczone takim samym błędem, bo nijak się to będzie miało do objętości na początku i w trakcie chmielenia. Żeby być ekstremalnie dokładnym trzeba by obliczyć ekstrakcje minuta po minucie biorąc pod uwagę ubytek brzeczki w trakcie gotowania. nasza dyskusja i tak nie ma sensu :-) wzór ma pewne założenia na bazie których powstał - a ten, który używacie wskazuje na "the final boil volume of the worth". słabo znam język najeźdźcy, ale tłumaczę to sobie jako końcową wielkość gotowanej brzeczki :-/ Jeśli tak faktycznie jest to z pewnością to poprawimy. A mógłbyś napisać jeszcze skąd dokładnie jest ten cytat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli tak faktycznie jest to z pewnością to poprawimy. A mógłbyś napisać jeszcze skąd dokładnie jest ten cytat? pierw dyskutowałem ze "zdrowego rozsądku" ale żeby nie iść w rozważania akademickie podparłem się wzorem stąd a sam twórca wzoru na swojej stronie umieścił kalkulator, w którym wartość do wstawienia to "final volume". ps. jeżeli będziecie zmieniać to zastanówcie się nad uwzględnieniem pozostałości po gotowaniu - chmielin i innych osadów (u mnie coś koło 5-10% warki), których w tej chwili nie widać w Waszej aplikacji. nigdzie nie doczytałem czy to powinno się uwzględniać czy nie, ale wydaje mi się, że tak. Edytowane 18 Lutego 2017 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jeśli tak faktycznie jest to z pewnością to poprawimy. A mógłbyś napisać jeszcze skąd dokładnie jest ten cytat? pierw dyskutowałem ze "zdrowego rozsądku" ale żeby nie iść w rozważania akademickie podparłem się wzorem stąd a sam twórca wzoru na swojej stronie umieścił kalkulator, w którym wartość do wstawienia to "final volume". ps. jeżeli będziecie zmieniać to zastanówcie się nad uwzględnieniem pozostałości po gotowaniu - chmielin i innych osadów (u mnie coś koło 5-10% warki), których w tej chwili nie widać w Waszej aplikacji. nigdzie nie doczytałem czy to powinno się uwzględniać czy nie, ale wydaje mi się, że tak. Przyjrzę się temu w tym tygodniu, ale faktycznie wygląda na to, że w tym momencie możemy trochę zaniżać przez tę różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się