bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Siemka. Ostatnio wzbogaciłem się o regulator temperatury z kablem grzewczym i sondą temperaturową. Chciałbym obie te rzeczy zamoczyć w piwie, żeby kabel lepiej oddawał ciepło, a sonda mierzyła dokładniej temp piwa. Problem jest w tym że nie wiem z jakiego materiału jest wykonana zewnętrzna warstwa tego kabla grzewczego i sondy (kabel coś jakby silikon, sonda jakby szarawy plastik). Jak sprawdzić czy nie odda to jakiegoś smaku do piwa? Myślałem o osłonięciu tego koszulką termokurczliwą, ale czy taka zwykła może być zanurzona długo w piwie? Znalazłem też koszulki termokurczliwe z PTFE w internecie, ale one się nadadzą? Ciężko jest je kupić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 akurat tematu nie znam, ale wiki zacytować zawsze warto Inną ważną właściwością PTFE jest jego wysoka odporność chemiczna. Praktycznie nie reaguje on z niczym ani w niczym się nie rozpuszcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Kablem grzewczym owiń fermentor nie musi być w środku, a i tak będzie doskonale działał pod warunkiem ze całość dobrze ocieplisz. Jak masz sterownik na ds18b20 to możesz kupić gotowa sondę wkręcana od pamela albo bolka albo zrobić samemu wkręcaną do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Sterownik mam ar2-27, czujkę temperatury taką http://www.lae-electronic.com/scheda.php/cod=SN2%20-%20SN4%20-%20ST1/key=11 sn4k20p1 kabel grzewczy nie ma na sobie żadnych oznaczeń. Wolalbym go zanurzyć w piwie, ponoć jest to dużo efektywniejsze, a mówiła mi to osoba znająca się na rzeczy. Jaras wiem że ptfe to jeden z najbardziej niereagujacych materiałów, natomiast koszulki termokurczliwe z niego mogą zawierac jakieś dodatki które reagują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Zrobisz jak uważasz ja owijałem wiadro teraz owijam stożek kabel ma moc 30w i trzyma temp. jak należy warunek dobre ocieplenie, bo raz zagrzane wiadro nie traci temp. wiec oszczędzasz na energii. Jeśli chodzi o sondę to mam odlewana z ptfe i ona jest zanurzona cały czas w fermentującym piwie a druga ds18b20 jest w ściance. Sonda w ściance i grzanie po obwodzie ma ten plus ze mierzysz temp 3-5 cm od ścianki fermentora i masz pewność ze piwo nie będzie przegrzane. Trzeba tez pamiętać żeby mierzyć temp w 3/4 wysokości fermentora. Edytowane 6 Lutego 2015 przez eslord bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 ponoć jest to dużo efektywniejsze a na fizykę w szkołach Ty uczęszczałeś? Jasne, że efektywniejsze, ale przewód grzewczy nie był projektowany do zanurzania w produktach spożywczych więc posłuchaj co pisze eslord Termokurcze też się nie nadają tworząc dodatkową barierę termiczną itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Wiadro tez Tworzy barierę termiczną, nie przesadzajmy panie specjalista fizyk, ile ta koszulka ma grubosci i ile mi ograniczy grzanie? Jest jeszcze opcja wsadzenia tego w rurkę miedzianą, zalanie jakimś płynem i wtedy wsadzenie w piwo, ale wolałbym zrobić to prościej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 wolałbym zrobić to prościej. prostą odpowiedź już dostałeś i dalej kombinujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 To może inaczej - zwykła termokurczliwa może być długo zanurzona w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja bym dał, ale inni uważają, że nie ma atestu do kontaktu z żywnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie otrujesz się nie wpłynie również na smak piwa, ale nie jest w 100% wodoszczelne tak ze załatwisz sondę. Chyba ze pokombinujesz jakoś na swój sposób żeby to uszczelnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Sonda jest sama w sobie szczelna, to ta szara z linku ktory wcześniej dałem, ona jest w jednolitym plastiku. Chodzi mi tylko o ewentualne posmaki w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Wątpię żeby dawało to jakieś obce posmaki możesz zrobić jakiś test i zanurzyć ja w piwie przez parę dni zobaczyć co się będzie działo, albo wsadzić ja w rurkę 6mm z miedzi lub stali ko z dodatkiem pasty termoprzewodzacej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sprawek Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 A w silikonowy wezyk nie wtykniesz tego kabelka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 prostą odpowiedź już dostałeś i dalej kombinujesz? Potwierdzam. @bart3q Zakładasz maj.../kabel przez głowę. 1. Wkładałem kabel silikownowy 80W na 2 tyg do miazgi wina. Ani kabel, ani wino nie zareagowało, bo nie mogło. Musiałem bo nie dało się owinąć tego zbiornika. 2. Takim kablem można z powodzeniem owinąć fermentor z ponad 100 litrami piwa i podgrzeje je o kilka °C. Trzeba zapodać termostat, bo podniesie za dużo. Nie trzeba nic izolować, chyba że chcesz oszczędzać grosze na prądzie. Lagery w 4°C otoczenia bez problemu można fermentować. Po co tak kombinować. O tych kablach pisałem nie raz. Koszt ~80zł za 80W. Już nie podaję nazwy, bo to prawie reklama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się