ibrahim Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Cześć, Chciałbym uwarzyć ESB przy użyciu partial mash. Niestety mam tylko 12L garnek i potrzebuje pomocy technicznej jak to zaplanować. Surowce jakie chciałem użyć to: 2 kg Słód pilzneński 0,25 kg Słód Crystal 150 0,1 kg słód Pale Chocolate Fawcett 1,7 kg Ekstrakt Słodowy Jasny Bruntal Chmiel: East Kent Goldings - tu jeszcze nie znam ilości ale chciałbym chmielić 3 razy podczas gotowania i również na zimno. Drożdze: Mangroves Jack Burton Union Ale - gęstwa 2 tygodniowa No i teraz pytanie natury technicznej jak to zrobić? Czy siateczka do chmielu pomieści prawie 2,5 kg słodu? A jeśli nie to jak przefiltrować słód? Drugi największy garnek jaki mam to 9L... Pozdrawiam Ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 A nie możesz normalnie zatrzeć, przefiltrować na oplocie i dodać ten ekstrakt przy gotowaniu? Rozumiem, że chcesz otrzymać 20L piwa, jak więc chcesz je zagotować bez odpowiednio dużego garnka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Robie HGB czyli 10l warka ktora potem rozcienczam do odpowiedniego ekstraktu. Nie mam wlasnie oplotu. Na nastepna warke planuje juz pelne zacieranie a teraz chce jeszcze pobawic sie w partial mash, i potrzebuje rozwiazania na ten maly techniczny problem Edytowane 13 Lutego 2015 przez ibrahim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się