gregi1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? np. czy te mogą być zamiast np. płynnego: Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? Do ciemnych 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? Suchy po otwarciu trzeba zużyć cały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Suchy jest tańszy? Pierwsze słyszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak Czytałem gdzieś, że może mieć zbyt "palony" smak. A poza tym gdzieś obiły mi się opinie, że do brewkitów używać tylko jasnych. @bart3q - te które podałem kosztują ok. 29 pln, ja kupiełm WES jasny 1,7 kg za 33 pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Te które podałeś: Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg 30 zł na allegro Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg płynny- alepiwo 27 zł Wes jasny - 1,7 kg to pewnie też płynny, 33 zł Dalej nie widzę żeby suchy był tańszy. Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? 1. Użyj jasnego 2. Ciemny się używa przy robieniu ciemnych piw z ekstraktów nienachmielonych, a nie brewkitów. Jak rozumiem chcesz ekstraktem zastąpić cukier, więc użyj jasnego, bo faktycznie ciemny dodatkowo podbije Ci smaki palone 3. Płynny tańszy, różnicy raczej nie będzie. Edytowane 13 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się