gregi1 Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? np. czy te mogą być zamiast np. płynnego: Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? Do ciemnych 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? Suchy po otwarciu trzeba zużyć cały Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 Suchy jest tańszy? Pierwsze słyszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregi1 Posted February 13, 2015 Author Share Posted February 13, 2015 Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak Czytałem gdzieś, że może mieć zbyt "palony" smak. A poza tym gdzieś obiły mi się opinie, że do brewkitów używać tylko jasnych. @bart3q - te które podałem kosztują ok. 29 pln, ja kupiełm WES jasny 1,7 kg za 33 pln. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 13, 2015 Share Posted February 13, 2015 (edited) Te które podałeś: Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg 30 zł na allegro Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg płynny- alepiwo 27 zł Wes jasny - 1,7 kg to pewnie też płynny, 33 zł Dalej nie widzę żeby suchy był tańszy. Mam dwa pytania: 1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak). 2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ? 3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)? 1. Użyj jasnego 2. Ciemny się używa przy robieniu ciemnych piw z ekstraktów nienachmielonych, a nie brewkitów. Jak rozumiem chcesz ekstraktem zastąpić cukier, więc użyj jasnego, bo faktycznie ciemny dodatkowo podbije Ci smaki palone 3. Płynny tańszy, różnicy raczej nie będzie. Edited February 13, 2015 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now