Jump to content

Ekstrakt słodowy do brewkit'a


gregi1

Recommended Posts

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

np. czy te mogą być zamiast np. płynnego:

Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg

Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg

Link to comment
Share on other sites

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak

 

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

Do ciemnych

 

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

Suchy po otwarciu trzeba zużyć cały

Link to comment
Share on other sites

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

Co rozumiesz pod pojęciem mocny smak

 

Czytałem gdzieś, że może mieć zbyt "palony" smak.

A poza tym gdzieś obiły mi się opinie, że do brewkitów używać tylko jasnych.

 

@bart3q - te które podałem kosztują ok. 29 pln, ja kupiełm WES jasny 1,7 kg za 33 pln.

Link to comment
Share on other sites

Te które podałeś:

Maltoza Znalec - Suchy ekstrakt słodowy - Jasny - 1kg 30 zł na allegro

Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg płynny- alepiwo 27 zł

 

Wes jasny - 1,7 kg to pewnie też płynny, 33 zł

 

Dalej nie widzę żeby suchy był tańszy.

 

Mam dwa pytania:

 

1. Jak robię irish stout z brewkita to mam użyć jasnego ekstraktu słodowego (tak gdzie wyczytałem na forum, że przy ciemnym będzie zbyt mocny smak).

2. To w takim razie do jakich piw używa się ciemnego słodu ?

3. Czy lepiej używać ekstraktu słodowego płynnego czy suchego? Jest jakaś różnica (poza tym, że suchy jest tańszy o ok. 3-5 pln)?

1. Użyj jasnego

2. Ciemny się używa przy robieniu ciemnych piw z ekstraktów nienachmielonych, a nie brewkitów. Jak rozumiem chcesz ekstraktem zastąpić cukier, więc użyj jasnego, bo faktycznie ciemny dodatkowo podbije Ci smaki palone

3. Płynny tańszy, różnicy raczej nie będzie.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.