winiar Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Witam, czy ktoś stosował suszoną żurawinę w produkcji piwa? Mam w planach piwo wędzone: słody: 2 kg wędzonego bukiem 1 kg monachijski I 0,7 kg pilzneński 0,1 karmel 30 0,1 karmel 600 drożdże dolnej fermentacji chmiel: marynka i lubelski i... zastanawiam się nad dodaniem suszonej żurawiny. Czy ma ktoś doświadczenie w stosowaniu tegoż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Pan Józef chyba robił Edytowane 13 Lutego 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiar Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Edytowane 13 Lutego 2015 przez winiar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Czy ma ktoś doświadczenie w stosowaniu tegoż? josefik robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) W sklepie w którym żurawina jest w orginalnym opakowaniu poczytaj skład (cukier,kwas cytrynowy...) Edytowane 14 Lutego 2015 przez Jędruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 W sklepie w którym żurawina jest w orginalnym opakowaniu poczytaj skład (cukier,kwas cytrynowy...) Bez problemu można kupić tylko suszoną, bez dodatków. http://www.badapak.pl/zurawina-cala-nieslodzona-suszona Można też kupić mrożoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiar Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 ma żurawinę kupioną na targu "z wielkiego wora" ale czy ona jest z dodatkami chemicznymi, tego nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 ma żurawinę kupioną na targu "z wielkiego wora" ale czy ona jest z dodatkami chemicznymi, tego nie wiem... Jeśli jest słodka i... jakby to określić... zbita to jest na pewno z cukrem i jakimiś dodatkami. Jeśli jest większa, wygląda podobnie do świeżej i jest lekka - jakby była z papieru, a w smaku mega kwaśna (podobnie, jak świeża) to jest suszona, bez dodatków. Ja kiedyś używałem tej drugiej do czegoś, tylko nie pamiętam do czego (piwo, albo sycenie miodu), pamiętam że dodałem za mało oraz popełniłem pewien błąd technologiczny i nie było widać efektu. Tym razem bym też wcześniej namoczył owoce, być może też jakoś rozdrobnił, z tego do pamiętam to owoce pływały na wierzchu, przez krótkie gotowanie nie nasiąkły i pewnie niewiele przez to dały. Może pomyślałbym, aby suszoną żurawinę zmielić i zrobić z niej wyciąg alkoholowy i później dodać do piwa. Wydaje mi się, że ta słodka żurawina niewiele wniesie, większość jej masy to cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się