gustafso Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Początki przygody z piwowarstwem domowym rozpocząłem z końcem 2013r przez stworzenie dwóch brewkitowych piwek Obawy były duze ale poziom zadowolenie z wypitego trunku był zadowalający .Później przyszło wyzwanie czyli warzenie ze słodów W roku 2014 uwarzyłem następujące warki:#1 Pils#2 Vienna#3 Koelsch#4 Pale Ale#5 Alt#6 Pilsner#7 Pszeniczne#8 APA#9 Ciemne pszeniczne#10 Dortmunder Export#11 Hefe-Weizen v.2#12 American Amber Ale#13 Kölsch v.2#14 Red Pale Ale#15 Vienna Lager#16 Bitter#17 NZ Pale Ale#18 Citra Pale AleRok 2015#01 German Pils#02 Koelsch#03 Pilsner#04 Pils#05 Czeska 11#06 British IPA#07 APA#08 Dark German Lager#09 American Amber Ale#10 Lager Wiedeński#11 Bohemian Pilsener #12 American Pale Ale #13 American Pale Ale #14 Northern German Altbier #15 Polski Pils Rok 2016 #1 German Pils #2 Pilzner #3 English Pale Ale #4 German Pils #5 Kölsch #6 Polski Lager #7 Polski Pils Czerwony #8 Ale #9 Alt #10 Pilzner #11 APA #12 Alt Dusseldorfski #13 APA1 #14 Kolsch - Kölsch #15 a'la APA #16 PL APA -a'la American Pale Ale #17 Red PA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Edytowane 6 Czerwca 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) #01 German Pils Data 12-12-2014 Wielkość warki 25,748 L Czas gotowania 80,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,550 kg Weyermann -Carapils 340,000 g Słodownia Strzegom - wiedeński 250,000 g Weyermann - Acidulated Malt 100,000 g Chmiele Marynka 9,0% 34,000 g 60,000 min Tradition 5,5% 20,000 g 15,000 min Drożdże Gozdawa German Lager W35 Suche 10 g Zacieranie 55C 17,000 L 10,000 min 63C 40,000 min 72C 40,000 min 78C 17,000 L Notatki Burzliwa 03.01 Cicha 16.01 Edytowane 18 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #02 Kölsch v.3 - Kölsch (6C) Wielkoć warki 24L Czas gotowania 60,000 min Data 19-12-2014 Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 450,000 g Abbey 40-50 100,000 g Carapils 100,000 g Chmiele Marynka 9,0% 23,000 g 60,000 min Hallertau Hersbrucker Tradition 2,6% 3,000g 10,000 min Spalt 5,5% 11,000 g 10,000 min Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Suche 11,000 g Zacieranie 52,000 C 10,000 min Zalew 16,000 L 62,000 C 45,000 min 72,000 C 25,000 min 78,000 C 0,000 s Wysładzanie 16,000 L Notatki Burzliwa do 27.12 Cicha 06.01 rozlena 06.01.151 g cukru Edytowane 18 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)Wielkość warki ~25 LCzas gotowania 90,000 minData 20-12-2014Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kgSłodownia Strzegom - wiedeński 500,000 gCarapils 300,000 gWeyermann - Acidulated Malt 250,000 gChmieleMarynka 9,0% 30,000 g 60,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 20,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 10,000 minDrożdżeGozdawa German Lager W35Zacieranie55C 10,000 min 18,000 L63,000 C 45,000 min72,000 C 25,000 min78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkido 09.01 burzliwado 22.01 cicha Edytowane 24 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #04 German Pilsner (Pils) - German Pilsner (Pils) (2A) Wielkoć warki ~25 LData 06-01-2014Składniki fermentacji Strzegom - pilzneński 5,000 kgCarapils 300,000 gWeyermann - Acidulated Malt 150,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 10,000 g dodany przed wysładzaniemChmieleGotowanie 60,000 minMarynka 9,0% 30,000 g 60,000 minTradition 5,5% 15,000 g 10,000 minDrożdżeGęstwa z #01 German PilsZacieranie55,000 C 10,000 min 17,000 L63,000 C 45,000 min72,000 C 20,000 min78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkiburzliwa do 22.01cicha 06.02 Edytowane 24 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #05 Czeska 10 - Bohemian Pilsener (2B)Wielkość warki ~25 LCzas gotowania 90,000Data17-01-2015Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,200 kgSłodownia Strzegom - wiedeński 500,000 gCarapils 300,000 gWeyermann - Acidulated Malt 200,000 gCarared 194,000 gChmiele Marynka 8,0% 33,000 g 60,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 15,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 minDrożdże Gęstwa z #03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)Zacieranie 63,000 C 45,000 min 17,000 L72,000 C 20,000 min78,000 C 1,000 min 17,000 LNotatkido 06.02 burzliwado 22.02 cicha rozlano 44 buteleczek 0,5 L Edytowane 24 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #07 APA - American Pale Ale Data 25-01-2015Wielkoć warki ~25 LSkładniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kgCaraamber 300,000 gCarahell 290,000 gWeyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 110,000 gWeyermann - Carawheat 100,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 65,000 g dodany przed wysladzaniem ChmieleIunga 11,0% 27,000 g 60,000 minMarynka 7,0% 27,000 g 60,000 minAmarillo 9,5% 10,000 g 10,000 minCascade 6,0% 10,000 g 5,000 minDrożdże Gozdawa U.S.WCZacieranie 67,000 C 67,000 C 90,000 min 17,000 L78,000 C 78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkiburzliwa do 07.02cicha do 21.02 rozlano 45 butelek 0,5L z 145g cukru Edytowane 24 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #06 British IPA - English IPA (14A) Data 18-01-2015Wielkość warki ~25 LSkładniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kgSłodownia Strzegom - monachijski I 1,000 kgCaraamber 300,000 gWeyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 210,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany przy wysladzaniuChmiele Gotowanie 60,000 minChallenger 7,0% 20,000 g 30,000 minGolding 5,0% 10,000 g 10,000 minDrożdże Gęstwa z #02 Kölsch v.3Zacieranie 67,000 C 70,000 min 17,000 L78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkiburzliwa do 30.01cicha do 06.02 Edytowane 24 Lutego 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #08 Dark German Lager Data 31-01-2015Wielkość warki ~26 LCzas gotowania 80,000 minSkładniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kgCarapils 300,000 gWeyermann - Acidulated Malt 300,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 250,000 g dodany do wysladzaniaChmieleGotowanie 60,000Marynka 7,0% 5,000 g 60,000 minSybilla 5,5% 35,000 g 60,000 min Hersbrucker 3,0% 15,000 g 10,000 minHersbrucker 3,0% 10,000 g 5,000 minHersbrucker 3,0% 7,000 g po wyłączeniu palnikówDrożdże Gęstwa z #01 German PilsZacieranie 55,000 C 10,000 min 18,000 L63,000 C 45,000 min72,000 C 25,000 min78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkiburzliwa do 21.02cicha do 08.03 zabutelkowane 46 butelek z 155g cukru Edytowane 18 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #09 AAA !! - American Amber Ale (10B) Data 07-02-2015Wielkość warki ~25 LCzas gotowania 60,000 minSkładniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kgCaraamber 300,000 gSłodownia Strzegom - monachijski I 300,000 gSłodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 gWeyermann - Carawheat 200,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany do wysladzaniaChmieleGotowanie 60,000 minIunga 11,0% 20,000 g 60,000 minCascade 6,0% 21,000 g 10,000 minAmarillo 9,5% 18,000 g 5,000 minDrożdże Gęstwa z #07 APA - American Pale Ale Zacieranie 67,000 C 90,000 min 17,000 L78,000 C 0,000 s 17,000 LNotatkiburzliwa do 21.02cicha do 28.02 rozlano do 43 butelek z 161g bukru Edytowane 2 Marca 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) #10 Lager Wiedeński - Vienna Lager (3A) Data 15-02-2015 Wielkość warki ~25 L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Słodownia Optima - wiedeński 2,250 kg Słodownia Strzegom - wiedeński 0,750 kg Słodownia Strzegom - monachijski I 2,000 kg Weyermann - Melanoiden Malt 300,000 g Carapils 200,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 200,000 g Słodownia Strzegom - barwiący 50,000 g przy wysladzaniu Chmiele Marynka 9,0% 25,000 g 60,000 min Spalt 5,5% 20,000 g 10,000 min Drożdże Gęstwa z #08 Dark German Lager - German Pilsner (Pils) (2A) Zacieranie 55,000 C 10,000 min 17,000 L 63,000 C 40,000 min 72,000 C 30,000 min 78,000 C 0,000 s 17,000 L Notatki przelane na cichą 07.03 planowana rozlanie 28.03 Edytowane 13 Marca 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) #11 Bohemian Pilsener Data 15-02-2015Wielkość warki 23,665 LCzas gotowania 90,000 minSkładniki fermentacji Optima pilzeński 5,000 kgCarapils 300,000 gWeyermann - Melanoiden Malt 200,000 gSłodownia Strzegom - karmelowy 30 100,000 gSłodownia Strzegom - barwiący 10,000 gChmiele Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 30,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 15,000 minSaaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 minDrożdże Gęstwa z #05 Czeska 10 Zacieranie 63,000 C 20,000 min 17,000 L72,000 C 40,000 min78,000 C 0,000 s 17,000 Lplanowana burzliwa do 07.03 przelane na cichą 07.03planowana rozlanie 21.03 Edytowane 9 Marca 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) #12 American Pale Ale Data 22-02-2015 Wielkość warki ~25L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Słodownia Optima - pale ale 5,000 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 500,000 g Caraamber 200,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy 300 150,000 g Chmiele Iunga 11,0% 25,000 g 60,000 min Citra 12,0% 10,000 g 30,000 min Amarillo 9,5% 10,000 g 10,000 min Amarillo 9,5% 20,000 g Chmielenie na zimno na około 4 dni Drożdże Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale Zacieranie Zalew 17,000 L 67,000 C 90,000 min Wysładzanie 17,000 L 78,000 C 0,000 s Notatki przelane na cichą 09.03 18.03 dodano Amarillo 20grozlano 42 buteleczki 0,5L 22.03 ze 145g cukru Edytowane 22 Marca 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) #13 American Pale Ale Data 28-02-2015 Wielkość warki 24 L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Optima Pale Ale 5,000 kg Strzegom - pszeniczny karmelowy 500,000 g Caraamber 200,000 g Carapils 200,000 g Strzegom - karmelowy 30 200,000 g Chmiele Tomahawk 17% 30,000 g 60,000 min Amarillo 9,5% 20,000 g 10,000 min Drożdże Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale Zacieranie 63,000 C 50,000 min Zalew 17,000 L 72,000 C 65,000 min 78,000 C 0,000 s Wysładzanie 17,000 L Notatki burzliwa do 14.03 cicha do 28.03 Edytowane 13 Marca 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) #14 Northern German Altbier Data 07-03-2015 Wielkość warki ~25 L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - monachijski I 2,700 kg Optima pilzeński 2,000 kg Optima monachijski 800,000 g Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy 270,000 g Słodownia Strzegom - barwiący 50,000 g Chmiele Magnum 13,5% 23,000 g Gotowanie 60,000 min Spalt 5,5% 15,000 g Gotowanie 10,000 min Drożdże Gozdawa Old German Altbier Suche 10,000 g Zacieranie 63C 30,000 min Zalew 17,000 L 72C 50,000 min 78C Wysładzanie 17,000 L Notatki planowana burzliwa do 28.03 cicha do 11.04 Edytowane 14 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #15 Polski Pils Data 14-03-2015 Wielkość warki 24 L Czas gotowania 80,000 min Składniki fermentacji Słodownia Optima - pilzneński 5,000 kg Carapils 300,000 g Weyermann - Acidulated Malt 300,000 g Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy 100,000 g Chmiele Iunga 11,0% 10,000 g 60,000 min Marynka 7,0% 15,000 g 60,000 min Sybilla 5,5% 15,000 g 60,000 min Sybilla 5,5% 15,000 g 30,000 min Lubelski 4,0% 30,000 g 10,000 min Drożdże Gęstwa z #10 Lager Wiedeński Zacieranie 55C 10,000 min Zalew 17,000 L 63C 45,000 min 72C 25,000 min 78C 0,0 min Wysładzanie 17,000 L Planowana burzliwa do 11.04 cicha do 01.05 Edytowane 14 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #16 Polskie IPA Data 11-04-2015 Wielkość warki ~24 L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Optima Pale Ale 5,000 kg Optima pilzeński 1,000 kg Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 500,000 g Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy 400,000 g Słodownia Strzegom - barwicy 30,000 g Chmiele Iunga 11,0% 45,000 g Gotowanie 60,000 min Sybilla 5,5% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Gotowanie 5,000 min Sybilla 5,5% 15,000 g Gotowanie 5,000 min Drożdże Gęstwa z #13 American Pale Ale Zacieranie Nazwa Typ Iloć Temp. Docelowa temp. Czas 67 C Zalew 18,000 L 90,000 min 78 C Wysładzanie 17,000 L 0,000 s do 25.04 burzliwa cicha do 16.05 rozlew 45 buteleczek 0,5L 138g cukru Edytowane 18 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #17 Pilzno Data 25-04-2015 Wielkość warki ~25 L Czas gotowania 90,000 min Składniki fermentacji Optima pilzeński 5,000 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 500,000 g Carapils 300,000 g Weyermann - Acidulated Malt 250,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy 30 150,000 g Chmiele Magnum 13,5% 5,000 g Gotowanie 60,000 min Marynka 9,0% 26,000 g Gotowanie 60,000 min Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 20,000 min Saaz (Czech Republic) 4,5% 19,000 g Gotowanie 10,000 min Drożdże Gęstwa z #15 Polski Pils Zacieranie 55 C Infusion 18,000 L 10,000 min 63 C 45,000 min 72 C 25,000 min 78 C Infusion 17,000 L 0,000 s do 16.05 burzliwa do 30.05 cicha Edytowane 14 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #18 Northern German Altbier Data 01-05-2015 Wielkość warki ~25L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Optima monachijski 4,200 kg Optima pilzeński 1,500 kg Słodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 g Weyermann - Carawheat 180,000 g Słodownia Strzegom - barwiący 20,000 g Chmiele Magnum 13,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Spalt 5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Drożdże Gęstwa z #14 Northern German Altbier Zacieranie 63C Infusion 17,000 L 30,000 min 72C 50,000 min 78C Wysładzanie 18,000 L 0,000 s burzliwa do 16.05 cicha do 30.05 Edytowane 14 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) #19 American IPA Data 02-05-2015 Wielkość warki 24L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Optima Pale Ale 5,000 kg Carahell 500,000 g Optima wiedeński 500,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 300,000 g Weyermann - Melanoiden Malt 280,000 g Chmiele Tomahawk 15,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 30,000 min Strisselspalt 4,0% 27,000 g Gotowanie 20,000 min Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Drożdże Gęstwa z #16 Polskie IPA Zacieranie 67C Zalew Infusion 17,000 L 90,000 min 78C Wysładzanie Infusion 17,000 L 0,000 s burzliwa do 16.05 cicha do 30.05 Edytowane 14 Maja 2015 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) 01 German Pils Data 06-01-2016 Wielkość warki ~25L Czas gotowania 80,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g Carapils 300,000 g Weyermann - Acidulated Malt 250,000 g Chmiele Iunga 11,0% 32,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat Tradition 5,5% 20,000 g Aromatyczny 15,000 min Granulat Spalt 5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat Drożdże Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g Zacieranie 63C Infusion 17L 20,000 min 72C 40,000 min 78C Wysładzanie 18L Przelane do lagerowania 22.01.2016 11.02.2016 Zabutelkowano 45 butelek z 140g cukru Edytowane 12 Lutego 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) 02 Pilzner - Bohemian Pilsener Data 08-01-2016 Wielkość warki ~ 25L Czas gotowania 80,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g Carapils 300,000 g Weyermann - Acidulated Malt 250,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy 300 100,000 g Chmiele Iunga 9,0% 19,000 g 60,000 min Magnum 10,0% 25,000 g 60,000 min Kazbek 3,4% 20,000 g 10,000 min Kazbek 3,4% 20,000 g 0,000 min Drożdże Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g Zacieranie 63 Zalew 17,000L 63C 20,000 min 72 Temperatura 72C 50,000 min 78 Wysładzanie 17,000 L 78C Przelane do lagerowania 22.01.2016 14.02 Rozlane 46 butelek 125g cukru Edytowane 15 Lutego 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) 03 English Pale Ale - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Data 15-01-2016 Wielkość warki ~ 25L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - Pale Ale 5kg Słodownia Strzegom - karmelowy 300 250g Słodownia Strzegom - barwiący 20g Chmiele Challenger 5,0% 20g 60,000 min Kent Goldings 4,0% 30g 60,000 min Pilgrim UK 8,0% 18g 30,000 min Pilgrim UK 8,0% 20g 10,000 min Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 11,000 g Zacieranie Zalew 17,000 L 67C 90,000 min Wysładzanie 17,000 L 78C Przelane na cichą 28.01.2016 Zabutelkowane 06.01.2016 48 butelek z 94g cukru Edytowane 15 Lutego 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) 04 German Pilsner (Pils) Data 22-01-2016 Wielkość warki ~26L Czas gotowania 80,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4kg Optima wiedeński 700g Carapils 500g Weyermann - Acidulated Malt 200g Chmiele Magnum 12,0% 30g 60,000 min Tradition 5,5% 8g 60,000 min Spalt 5,5% 20g 10,000 min Dodatki Irish Moss 6g 10min Drożdże Gęstwa po 01 German Pils Zacieranie Zalanie 17,000 L 63C 30,000 min --- 72C 30,000 min Wysładzanie 18,000 L 78C 28.02.2016 Rozlano 46 butelek z 150g cukru Edytowane 28 Lutego 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) 05 Kölsch - Kölsch Wielkość warki ~ 26L Czas gotowania 60,000 min Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pilzneński 4 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 400g Optima - słód wiedeński 300g Chmiele Magnum 12,0% 20g Gotowanie 60min Tradition 5,5% 20g 30min Hallertau Mittelfruh 4,7% 10g 10min Tradition 5,5% 10g 10min Hallertau Mittelfruh 4,7% 20g 0,000 s Drożdże Gęstwa po 03 EPA Zacieranie 54C 17L 10min 65C 40 min 72,000 C 20min 78,000 C 17,000 L 12.02 przelane na cichą 24.02 zabutelkowano 45 butelek z 165g cukru Edytowane 24 Lutego 2016 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się