Jump to content

S.E.G.A. browar domowy


Recommended Posts

Początki przygody z piwowarstwem domowym rozpocząłem z końcem 2013r przez stworzenie dwóch brewkitowych piwek ;)
Obawy były duze ale poziom zadowolenie z wypitego trunku był zadowalający .
Później przyszło wyzwanie czyli warzenie ze słodów ;)

W roku 2014 uwarzyłem następujące warki:
#1 Pils
#2 Vienna
#3 Koelsch
#4 Pale Ale
#5 Alt
#6 Pilsner
#7 Pszeniczne
#8 APA
#9 Ciemne pszeniczne
#10 Dortmunder Export
#11 Hefe-Weizen v.2
#12 American Amber Ale
#13 Kölsch v.2
#14 Red Pale Ale
#15 Vienna Lager
#16 Bitter
#17 NZ Pale Ale
#18 Citra Pale Ale

Rok 2015
#01 German Pils
#02 Koelsch
#03 Pilsner
#04 Pils
#05 Czeska 11
#06 British IPA
#07 APA
#08 Dark German Lager
#09 American Amber Ale
#10 Lager Wiedeński
#11 Bohemian Pilsener

#12 American Pale Ale

#13 American Pale Ale

#14 Northern German Altbier

#15 Polski Pils

 

Rok 2016

 

#1 German Pils

#2 Pilzner

#3 English Pale Ale

#4 German Pils

#5 Kölsch

#6 Polski Lager

#7 Polski Pils Czerwony

#8 Ale

#9 Alt

#10 Pilzner

#11 APA

#12 Alt Dusseldorfski

#13 APA1

#14 Kolsch - Kölsch

#15 a'la APA

#16 PL APA -a'la American Pale Ale

#17 Red PA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#01 German Pils

 

Data 12-12-2014

Wielkość warki 25,748 L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,550 kg

Weyermann -Carapils 340,000 g

Słodownia Strzegom - wiedeński 250,000 g

Weyermann - Acidulated Malt 100,000 g

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 34,000 g 60,000 min

Tradition 5,5% 20,000 g 15,000 min

 

Drożdże

Gozdawa German Lager W35 Suche 10 g

 

Zacieranie

55C 17,000 L 10,000 min

63C 40,000 min

72C 40,000 min

78C 17,000 L

 

Notatki

 

Burzliwa 03.01

Cicha 16.01

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#02 Kölsch v.3 - Kölsch (6C)

 

Wielkoć warki 24L

Czas gotowania 60,000 min

 

Data 19-12-2014

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny 450,000 g

Abbey 40-50 100,000 g

Carapils 100,000 g

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 23,000 g 60,000 min

Hallertau Hersbrucker Tradition 2,6% 3,000g 10,000 min

Spalt 5,5% 11,000 g 10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Suche 11,000 g

 

Zacieranie

52,000 C 10,000 min Zalew 16,000 L

62,000 C 45,000 min

72,000 C 25,000 min

78,000 C 0,000 s Wysładzanie 16,000 L

 

Notatki

 

Burzliwa do 27.12

Cicha 06.01

rozlena 06.01.151 g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)

Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 90,000 min

Data 20-12-2014

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 250,000 g

Chmiele
Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 20,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 10,000 min

Drożdże
Gozdawa German Lager W35

Zacieranie
55C 10,000 min 18,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 25,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

do 09.01 burzliwa
do 22.01 cicha

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#04 German Pilsner (Pils) - German Pilsner (Pils) (2A)

Wielkoć warki ~25 L
Data 06-01-2014

Składniki fermentacji

Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 150,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 10,000 g dodany przed wysładzaniem

Chmiele
Gotowanie 60,000 min
Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Tradition 5,5% 15,000 g 10,000 min

Drożdże
Gęstwa z #01 German Pils

Zacieranie
55,000 C 10,000 min 17,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 20,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 22.01
cicha 06.02

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#05 Czeska 10 - Bohemian Pilsener (2B)

Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 90,000

Data17-01-2015

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,200 kg
Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 200,000 g
Carared 194,000 g

Chmiele

Marynka 8,0% 33,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g 15,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

Gęstwa z #03 Pilsner - Bohemian Pilsener (2B)

Zacieranie

63,000 C 45,000 min 17,000 L
72,000 C 20,000 min
78,000 C 1,000 min 17,000 L

Notatki

do 06.02 burzliwa
do 22.02 cicha

 

rozlano 44 buteleczek 0,5 L

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#07 APA - American Pale Ale

Data 25-01-2015
Wielkoć warki ~25 L

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Caraamber 300,000 g
Carahell 290,000 g
Weyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 110,000 g
Weyermann - Carawheat 100,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 65,000 g dodany przed wysladzaniem

Chmiele

Iunga 11,0% 27,000 g 60,000 min
Marynka 7,0% 27,000 g 60,000 min
Amarillo 9,5% 10,000 g 10,000 min
Cascade 6,0% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

Gozdawa U.S.WC

Zacieranie

67,000 C 67,000 C 90,000 min 17,000 L
78,000 C 78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 07.02
cicha do 21.02

rozlano  45 butelek  0,5L z 145g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#06 British IPA - English IPA (14A)

Data 18-01-2015
Wielkość warki ~25 L

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Słodownia Strzegom - monachijski I 1,000 kg
Caraamber 300,000 g
Weyermann - CaraBohemian (170-220 EBC) 210,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany przy wysladzaniu

Chmiele Gotowanie 60,000 min

Challenger 7,0% 20,000 g 30,000 min
Golding 5,0% 10,000 g 10,000 min

Drożdże

Gęstwa z #02 Kölsch v.3

Zacieranie

67,000 C 70,000 min       17,000 L
78,000 C 0,000 s             17,000 L

Notatki

burzliwa do 30.01
cicha do 06.02

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#08 Dark German Lager

Data 31-01-2015
Wielkość warki ~26 L
Czas gotowania 80,000 min

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Acidulated Malt 300,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 250,000 g dodany do wysladzania

Chmiele
Gotowanie 60,000

Marynka 7,0% 5,000 g 60,000 min
Sybilla 5,5% 35,000 g 60,000 min Hersbrucker 3,0% 15,000 g 10,000 min
Hersbrucker 3,0% 10,000 g 5,000 min
Hersbrucker 3,0% 7,000 g po wyłączeniu palników

Drożdże

Gęstwa z #01 German Pils

Zacieranie

55,000 C 10,000 min 18,000 L
63,000 C 45,000 min
72,000 C 25,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 21.02
cicha do 08.03

zabutelkowane 46 butelek z 155g cukru

 

08.Dark Lager

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#09 AAA !! - American Amber Ale (10B)

Data 07-02-2015
Wielkość warki ~25 L
Czas gotowania 60,000 min

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale 5,000 kg
Caraamber 300,000 g
Słodownia Strzegom - monachijski I 300,000 g
Słodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 g
Weyermann - Carawheat 200,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 20,000 g dodany do wysladzania

Chmiele
Gotowanie 60,000 min

Iunga 11,0% 20,000 g 60,000 min
Cascade 6,0% 21,000 g 10,000 min
Amarillo 9,5% 18,000 g 5,000 min

Drożdże

 

Gęstwa z #07 APA - American Pale Ale

 

Zacieranie

67,000 C 90,000 min 17,000 L
78,000 C 0,000 s 17,000 L

Notatki

burzliwa do 21.02
cicha do 28.02

rozlano do 43 butelek z 161g bukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

 

#10 Lager Wiedeński - Vienna Lager (3A)

Data 15-02-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

Słodownia Optima - wiedeński 2,250 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński 0,750 kg

Słodownia Strzegom - monachijski I 2,000 kg

Weyermann - Melanoiden Malt 300,000 g

Carapils 200,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony 200,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący 50,000 g przy wysladzaniu

 

Chmiele

 

Marynka 9,0% 25,000 g 60,000 min

Spalt 5,5% 20,000 g 10,000 min

 

Drożdże

Gęstwa z #08 Dark German Lager - German Pilsner (Pils) (2A)

 

Zacieranie

55,000 C 10,000 min 17,000 L

63,000 C 40,000 min

72,000 C 30,000 min

78,000 C 0,000 s 17,000 L

 

Notatki

 

przelane na cichą 07.03

planowana rozlanie 28.03

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#11 Bohemian Pilsener

Data 15-02-2015
Wielkość warki 23,665 L
Czas gotowania 90,000 min

Składniki fermentacji

 

Optima pilzeński 5,000 kg
Carapils 300,000 g
Weyermann - Melanoiden Malt 200,000 g
Słodownia Strzegom - karmelowy 30 100,000 g
Słodownia Strzegom - barwiący 10,000 g

Chmiele

 

Marynka 9,0% 30,000 g 60,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 30,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 15,000 g 15,000 min
Saaz (Czech Republic) 4,5% 10,000 g 5,000 min

Drożdże

 

Gęstwa z #05 Czeska 10

 

Zacieranie

 

63,000 C 20,000 min 17,000 L
72,000 C 40,000 min
78,000 C 0,000 s 17,000 L


planowana burzliwa do 07.03

przelane na cichą 07.03
planowana rozlanie 21.03

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#12 American Pale Ale

 

Data 22-02-2015

Wielkość warki ~25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Optima - pale ale 5,000 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny   500,000 g

Caraamber  200,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    150,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 25,000 g     60,000 min

Citra  12,0% 10,000 g     30,000 min

Amarillo 9,5% 10,000 g   10,000 min

 

Amarillo 9,5% 20,000 g Chmielenie na zimno na około 4 dni

 

Drożdże

 

Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale

 

Zacieranie

 

Zalew   17,000 L        67,000 C      90,000 min

Wysładzanie     17,000 L     78,000 C 0,000 s

 

Notatki

 

przelane na cichą 09.03

18.03 dodano Amarillo 20g
rozlano 42 buteleczki 0,5L 22.03 ze 145g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#13 American Pale Ale

 

Data 28-02-2015

Wielkość warki 24 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale  5,000 kg

Strzegom - pszeniczny karmelowy  500,000 g

Caraamber     200,000 g

Carapils     200,000 g

Strzegom - karmelowy 30     200,000 g

 

Chmiele

 

Tomahawk 17%     30,000 g     60,000 min

Amarillo 9,5%    20,000 g    10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #09 AAA !! - American Amber Ale

 

Zacieranie

 

63,000 C         50,000 min    Zalew    17,000 L

72,000 C         65,000 min

78,000 C          0,000 s        Wysładzanie 17,000 L

 

Notatki

 

burzliwa do 14.03

cicha do 28.03

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#14 Northern German Altbier

 

Data 07-03-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - monachijski I 2,700 kg

Optima pilzeński    2,000 kg

Optima monachijski    800,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy   270,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący    50,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 23,000 g Gotowanie 60,000 min

Spalt 5,5% 15,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Old German Altbier     Suche 10,000 g

 

Zacieranie

63C     30,000 min     Zalew   17,000 L

72C     50,000 min

78C                 Wysładzanie   17,000 L

 

Notatki

 

planowana  burzliwa do 28.03

cicha do 11.04

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#15 Polski Pils

 

Data 14-03-2015

Wielkość warki 24 L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Optima - pilzneński   5,000 kg

Carapils   300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt    300,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy    100,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 10,000 g    60,000 min

Marynka 7,0% 15,000 g  60,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g   60,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g   30,000 min

Lubelski 4,0% 30,000 g   10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #10 Lager Wiedeński

 

Zacieranie

 

55C 10,000 min   Zalew  17,000 L 

63C 45,000 min

72C 25,000 min

78C   0,0 min       Wysładzanie  17,000 L 

 

 

Planowana burzliwa do 11.04

cicha do 01.05

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

#16 Polskie IPA

 

Data 11-04-2015

Wielkość warki ~24 L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale   5,000 kg

Optima pilzeński  1,000 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony   500,000 g

Słodownia Strzegom - pszeniczny karmelowy   400,000 g

Słodownia Strzegom - barwicy   30,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 45,000 g Gotowanie 60,000 min

Sybilla 5,5% 10,000 g Gotowanie 30,000 min

Lublin (Lubelski) 4,0% 30,000 g Gotowanie 5,000 min

Sybilla 5,5% 15,000 g Gotowanie 5,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #13 American Pale Ale

 

Zacieranie

 

Nazwa Typ Iloć Temp. Docelowa temp. Czas

67 C  Zalew   18,000 L   90,000 min

78 C  Wysładzanie  17,000 L 0,000 s

 

 

do 25.04 burzliwa

cicha do 16.05

rozlew 45 buteleczek 0,5L 138g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#17 Pilzno

 

Data 25-04-2015

Wielkość warki ~25 L

Czas gotowania 90,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima pilzeński  5,000 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny  500,000 g

Carapils  300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt  250,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 30 150,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 5,000 g Gotowanie 60,000 min

Marynka 9,0% 26,000 g Gotowanie 60,000 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 20,000 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 19,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #15 Polski Pils

 

Zacieranie

 

55 C Infusion 18,000 L 10,000 min

63 C    45,000 min

72 C    25,000 min

78 C    Infusion 17,000 L 0,000 s

 

do 16.05 burzliwa

do 30.05 cicha

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#18 Northern German Altbier

 

Data 01-05-2015

Wielkość warki ~25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima monachijski  4,200 kg

Optima pilzeński  1,500 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 300 200,000 g

Weyermann - Carawheat  180,000 g

Słodownia Strzegom - barwiący  20,000 g

 

Chmiele

 

Magnum 13,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min

Spalt 5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #14 Northern German Altbier

 

Zacieranie

 

63C   Infusion 17,000 L 30,000 min

72C   50,000 min

78C   Wysładzanie 18,000 L  0,000 s

 

 

burzliwa do 16.05

cicha do 30.05

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

#19 American IPA

 

Data 02-05-2015

Wielkość warki 24L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Optima Pale Ale  5,000 kg

Carahell  500,000 g

Optima wiedeński  500,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony  300,000 g

Weyermann - Melanoiden Malt  280,000 g

 

Chmiele

 

Tomahawk 15,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min

Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 30,000 min

Strisselspalt 4,0% 27,000 g Gotowanie 20,000 min

Citra 12,0% 20,000 g Gotowanie 10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa z #16 Polskie IPA

 

Zacieranie

 

67C    Zalew Infusion 17,000 L  90,000 min

78C     Wysładzanie Infusion 17,000 L 0,000 s

 

 

burzliwa do 16.05

cicha do 30.05

 

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

01  German Pils  

 

Data    06-01-2016

 

Wielkość warki ~25L  

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński 4,500 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński 500,000 g

Carapils       300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt  250,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 11,0% 32,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat

Tradition 5,5% 20,000 g Aromatyczny 15,000 min Granulat

Spalt   5,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat

 

Drożdże

 

Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g

 

Zacieranie

63C  Infusion  17L   20,000 min

72C   40,000 min

78C  Wysładzanie  18L

 

Przelane do lagerowania 22.01.2016

 

11.02.2016   Zabutelkowano 45 butelek z 140g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

02 Pilzner - Bohemian Pilsener

 

Data 08-01-2016

Wielkość warki ~ 25L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński   4,500 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński   500,000 g

Carapils      300,000 g

Weyermann - Acidulated Malt    250,000 g

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    100,000 g

 

Chmiele

 

Iunga 9,0% 19,000 g     60,000 min

Magnum 10,0% 25,000 g    60,000 min

Kazbek 3,4% 20,000 g    10,000 min

Kazbek 3,4% 20,000 g    0,000 min

 

Drożdże

 

Mauribrew Lager Y497 Lager Suche 12,500 g

 

Zacieranie

 

63      Zalew   17,000L 63C   20,000 min

72     Temperatura  72C    50,000 min

78     Wysładzanie    17,000 L 78C

 

Przelane do lagerowania 22.01.2016

14.02   Rozlane 46 butelek 125g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
03 English Pale Ale - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Data 15-01-2016

Wielkość warki ~ 25L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - Pale Ale   5kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 300    250g

Słodownia Strzegom - barwiący    20g

 

Chmiele

 

Challenger 5,0% 20g     60,000 min

Kent Goldings 4,0% 30g    60,000 min

Pilgrim UK 8,0% 18g    30,000 min

Pilgrim UK 8,0% 20g    10,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Pure Ale Yeast 7    11,000 g

 

Zacieranie

Zalew   17,000 L    67C    90,000 min

Wysładzanie    17,000 L    78C

 

 

Przelane na cichą 28.01.2016

Zabutelkowane 06.01.2016  48 butelek z 94g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

04 German Pilsner (Pils)

 

Data 22-01-2016

Wielkość warki ~26L

Czas gotowania 80,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński  4kg

Optima wiedeński    700g

Carapils    500g

Weyermann - Acidulated Malt   200g

 

Chmiele

 

Magnum 12,0% 30g      60,000 min

Tradition 5,5% 8g    60,000 min

Spalt 5,5%    20g   10,000 min

 

Dodatki

Irish Moss      6g 10min

 

Drożdże

 

Gęstwa po 01 German Pils

 

Zacieranie

 

Zalanie 17,000 L    63C    30,000 min

--- 72C     30,000 min

Wysładzanie   18,000 L     78C

 

28.02.2016     Rozlano 46 butelek z 150g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

05 Kölsch - Kölsch

 

Wielkość warki ~ 26L

Czas gotowania 60,000 min

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński    4 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny     400g

Optima - słód wiedeński    300g

 

Chmiele

Magnum 12,0% 20g  Gotowanie 60min

Tradition 5,5% 20g     30min

Hallertau Mittelfruh 4,7% 10g     10min

Tradition 5,5% 10g     10min

Hallertau Mittelfruh 4,7% 20g      0,000 s

 

Drożdże

 

Gęstwa po 03 EPA

 

Zacieranie

 

54C    17L  10min

65C     40 min

72,000 C       20min

78,000 C       17,000 L  

 

12.02       przelane na cichą

24.02   zabutelkowano 45 butelek z 165g cukru

Edited by gustafso
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.