gustafso Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) 08 Pszeniczne Data 04-08-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 2,7 kg Słodownia Viking Malt pszeniczny 2,6 kg Chmiele Iunga 11,0% 22g 60 min Saaz 2,9% 20g 10 min Drożdże : Gęstwa z 06 Zacieranie Zalew 17L 55C 10min Przerwa 63C 30min Przerwa 72C 30min Wysładzanie 17L 78C 0min 21.08. zabutelkowano 47 butelek 158g cukru w syropie Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) 09 Ale Data 14-08-2019 Wielkość warki ~25L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski 500 g Słodownia Viking pszenica prażona 35 g Chmiele Iunga 11,0% 35 g 60 min Hallertau Blanc DE 8,3% 20 g 10 min Hallertau Blanc DE 8,3% 20 g 5 min Drożdże : Gęstwa z 07 Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 17L 78C 5min 01.09 przelane na cichą 11.09 rozlano 40 butelek 155g cukru w syropie Edytowane 12 Września 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) 10 a'la Koelsch Data 19-08-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 4,7 kg Słodownia Viking Malt bursztynowy 385 g Chmiele Magnum 12,5% 11g 60min Iunga 11,0% 19 g 60 min Tradition PL 5,5% 30 g 10 min Drożdże : Gozdawa Old German Altbier Zacieranie Zalew 17L 65C 45min Przerwa temperaturowa 72C 25min Wysładzanie 17L 78C 10min 01.09 przelane na cichą 13.09 rozlano 43 butelki 160g cukru w syropie Edytowane 15 Września 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2019 (edytowane) 11 Polskie Ale Data 07-09-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5 kg Słodownia Viking karmelowy 30 200 g Słodownia Viking pszenica prażona 50 g Chmiele ( szyszka zbiór 2019) Marynka 80 g 60 min Tradition PL 50 g 10 min Drożdże : Gęstwa z 09 Zacieranie Zalew 18L 67C 90min Wysładzanie 15L 78C 5min 28.09 przelane na cichą 04.10 zabutelkowano 41 butelek (119g cukru w syropie) Edytowane 7 Października 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) 12 Altbier Data 14-09-2019 Wielkość warki ~23L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 3,8 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski 1,5 kg Słodownia Viking pszenica prażona 50 g Chmiele ( własny zbiór) Magnum 8,0% 50 g 60 min Tradition 4% 40 g 5 min Drożdże : Gęstwa z 10 Zacieranie Zalew 17L 63C 25min Przerwa temperaturowa 72C 50min Wysładzanie 17L 78C 5min 05.10 przelane na cichą 23.10 rozlano 41 butelek ze 140g cukru w syropie Edytowane 24 Października 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2019 (edytowane) 13 a'la Koelsch Data 21-09-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 3,7 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pszeniczny 1 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski 0,3 kg Słodownia Viking Malt pszenica prażona 6 g Chmiele ( własny zbiór) Magnum 8,0% 50 g 60 min Tradition 4% 40 g 10 min Tradition 4% 34 g 0 min Drożdże : Gęstwa z 10 Zacieranie Zalew 17L 65C 45min Przerwa temperaturowa 72C 25min Wysładzanie 17L 78C 10min 23.10 przelano na szybką cichą 03.11 zabutelkowano 40 butelek 130g cukru w syropie Edytowane 4 Listopada 2019 przez gustafso zmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 7 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) 14 Ale Data 05-10-2019 Wielkość warki ~24L Składniki fermentacji Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale 5 kg Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski 200 g Słodownia Viking pszenica prażona 40 g Chmiele Magnum (własna szyszka) 8,0% 50 g 60 min Tradition PL 5,5% 35 g 15 min Lubelski 4% 30 g 5 min Drożdże : Gęstwa z 11 Zacieranie Zalew 17L 67C 90min Wysładzanie 17L 78C 3min 09.11 zabutelkowano 44 butelki 90g cukru w syropie Edytowane 12 Listopada 2019 przez gustafso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 8 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2019 Skąd kupujesz słód bydgoski? Masz z nim dobre doświadczenia? Ja mam jak najgorsze z dwiema partiami - zeszła jesień i tegoroczne lato, ale to niemożliwe, żeby tak paskudny słód robiono i sprzedawano tonami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 9 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Słód kupowałem na znanym portalu aukcyjnym A..... . A co do jakości słodów to teraz już wiem że Viking jest lepszy ale tragedii nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 9 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2019 Na Vikingach nie mialem problemow, a z tego bydgoskiego Pale Ale wychodzily mi nieapetyczne kolory (z oliwkowym wlacznie przy 100% zasypu...) aromaty myszate, gushing i wieczna mętność, posmak suchego ziarna w piwie. W porownaniu do Vikinga czy tam Weyermana, uzywales jakichs specjalnuch "sztuczek" zeby "tragedii nie bylo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gustafso Opublikowano 11 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Z kolorami nie miałem żadnych problemów ale po pierwszych warkach zauważyłem, że trzeba dawać mniej cukru do refermentacji gdyż potrafiło wychodzić Bardziej aromatyczne na pewno były słody z Vikinga :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hundsfeld Opublikowano 15 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 Mógłbyś się wypowiedzieć co do drożdzy gozdawy? Głównie chodzi mi german lager w35, planuje na nich serię dolniaków z dwóch saszetek.Widzę że często ich używasz Z góry dzięki za wszelkie info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się