Kazad Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Zaczynam dopiero swoją przygodę z domowym piwowarstwem. I muszę przyznać że jest to mega wciągające i przyjemne Postanowiłem że mimo początków, to i tak zacznę opisywać moje postępy. Spis warek: 1. Pale Ale - 11* Blg/ 4,8% alk 2. Oatmeal Stout - 13* Blg/ 5,2 alk 1. Pale Ale Na początek chciałem zacząć od czegoś łatwego, by nabrać doświadczenia. Również na starcie zaopatrzyłem się w dwa zapakowane zestawy surowców słodowanych w browamatorze. Słód Pale Ale Wayermann 3,8kg Słód Carahell 0,2kg chmiel East Kent Golding 30g chmiel Fuggles 30g Safale S-04 Zacieranie w 13l. Temperatura 68* Gotowanie 65 EKG 30g 10 min Fuggles 20g 45 min Fuggles 10g 60 min I przez brak doświadczenia z 11 Blg wyszło mi 8 Blg. Wyszło trochę wodniste, nie powiem. i mętne ale też nie za bardzo. Ale innych wad nie wyczułem. Muszę przyznać szczerze że wiem co zrobiłem źle, i przy kolejnej warce nie popełnię tych błędów Edytowane 16 Lutego 2015 przez Kazad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazad Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 2. Oatmeal Stout 13* Blg Jako ciągle początkujący używam gotowego zestawu surowców z browamatora. Słód Pale Ale Wayermann 3,2kg Słód Caraaroma 0,3kg Słód Carafa Specjal typ 1 0,2kg palony jęczmień 0,3kg płatki owsiane 0,5kg chmiel East Kent Golding 30g Safale S-04 Zacieranie w 15L 68°C Gotowanie 60 min EKG 15g 5 min EKG 15g 40 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się