żywczyk82 Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Witam Wszystkich, Jestem tuż przed uwarzeniem pierwszej warki. Na tapetę pójdzie "Oatmeal Stout" ale zmodyfikowany na Milk Stouta (dodam laktozę przed końcem gotowania). Mam jednak parę pytań. Zamówiłem zestaw z browamatora http://browamator.pl...&przedm=2433876 jednak instrukcja warzenia, która się tam znajduje, jak na pierwszy raz jest trochę niekompletna (przynajmniej dla mnie). Mianowicie: 1. Do jakiej temperatury podgrzać wodę przed wrzuceniem słodów? Dodam, że słody ciemne, a więc ok 1 KG dodaję po negatywnej próbie jodowej. Wody ma być 15 L - słody wrzucone na dzień dobry (jasne + płatki owsiane) to 3,7 Kg. Przerwa temperaturowa ma być w okolicach 67-68 stopni. 2. Czy po wrzuceniu słodów ciemnych i podgrzaniu do 76 stopni przetrzymać trochę ciemne słody w tej temperaturze czy od razu filtrować? 3. Wysładzanie - piwo ma mieć 13 BLG. W instrukcji napisano, żeby wysładzać do 22 L (mam otrzymać 20 L warki). Czy jeśli wysłodzę do 22 L to BLG powinno być niższe niż zakładane 13? Jakiego przyrostu BLG można się spodziewać po odparowaniu wody? Może wysładzać więcej niż 22 L? Czy temperatura wysładzania 76-78 stopni będzie ok? 4. Drożdże Safale S-04 - rehydrować przed zadaniem? Jeśli tak to przez jaki czas? To chyba tyle tematów, które mnie zastanawiają. Z góry dziękuję Wszystkim za porady, odpowiedzi, podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 1 + 3 Ściągnij sobie jakiś program wspomagający warzenie (BrewTarget lub BeerSmith), tego typu obliczenia wykona za Ciebie. Co do wysładzania to wysładzaj po prostu do objętości. Nie ma większego znaczenia czy piwo będzie miało ostatecznie 12 czy 14 blg. 2. 10 minut. Akurat tyle ile potrzeba żeby przepłukać fermentator i założyć filtrator. 4. http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Dro.C5.BCd.C5.BCe_suche.2C_rehydratacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quimeen Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Wydaje mi sie ze Caraaroma powinienes dac na samym poczatku a nie na koncu ze slodami palonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Wydaje mi sie ze Caraaroma powinienes dac na samym poczatku uzasadnij bo chyba Ci się tylko wydaje Jak by nie było, mowa tu o stoucie. EDIT Dobrze, że odpowiedziałeś bo to ja Cię źle zrozumiałem (sam nie wiem dlaczego) Edytowane 17 Lutego 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quimeen Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Po co dawać słód karmelowy pod sam koniec? Dla koloru? Przecież mamy dwa inne słody palone które ten kolor dadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żywczyk82 Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Po co dawać słód karmelowy pod sam koniec? Dla koloru? Przecież mamy dwa inne słody palone które ten kolor dadzą. Żeby można było wykonać próbę jodową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 słód karmelowy nie przeszkodzi Ci w próbie jodowej, powinieneś go nasypać od początku. ad. 1 ja podgrzewam do 70 stopni, po zasypaniu trochę spadnie. ad. 3 prawdopodobnie wyjdzie Ci wyższe blg, bo zestawy mają spory margines na niską wydajność. Na resztę pytań odpowiedzi są chyba wyczerpujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żywczyk82 Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i porady. W sobotę wielki dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się