the_doctor Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Właśnie się zastanawiam co zrobić Bo mam identyczną sytuację co autor wątku. 1-2 krople z rozbitego termometru w schłodzonej brzeczce, część czerwonych drobinek siadła na pianie i to zostało usunięte, ale jakaś pozostała część na pewno została w środku. O szkło się nie martwię, bo przy przelewaniu założę na kranik pończochę lub coś w tym stylu i z dużym prawdopodobieństwem nie będę miał drobinek szkła w butelkach. Z tego co czytałem to w termometrze powinien być związek o nazwie "toulen". Nie wiem czym barwiony. Teoretycznie jest szkodliwy, tylko że w moim przypadku w bardzo małym stężeniu... hmm.... drożdże już pracują a ja w kropce Toluen jest pochodną benzenu i może wykazywać właściwości rakotwórcze. Wprawdzie podobno mniejsze od benzenu, bo łatwo utlenia się do kwasu benzoesowego w organizmie, ale zawsze. Temp. wrzenia 116°C. Od siebie mogę powiedzieć, że na codzień z niego korzystam w dużych ilościach (kilkaset ml) i jak na razie raka chyba nie mam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Od siebie mogę powiedzieć, że na codzień z niego korzystam w dużych ilościach (kilkaset ml) i jak na razie raka chyba nie mam:) Ale nie spożywasz Czyli wniosek: nie wylewać? Edytowane 27 Lipca 2015 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Wdychanie jest bardziej szkodliwe:) Wniosek: zrób jak uważasz. Ja bym nie wylał, ale nie wezmę na siebie odpowiedzialności za Twoje ewentualne pogorszenie zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Wdychanie jest bardziej szkodliwe:) Wniosek: zrób jak uważasz. Ja bym nie wylał, ale nie wezmę na siebie odpowiedzialności za Twoje ewentualne pogorszenie zdrowia. jak by to ująć.. przy każdej buteleczce trzeba wzniesc toast. Tego się nie wącha to się pije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro787 Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Są takie termometry z pływakiem u góry Proponuje zainwestować W tedy nie da rady wpaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Są takie termometry z pływakiem u góry Proponuje zainwestować W tedy nie da rady wpaść. Problem nie polega na tym, że termometr wpada do brzeczki, lecz na tym, że może się stłuc np. w zderzeniu z chłodnicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwo to paliwo Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 ja dzisiaj robilem swoja pierwsza warke wyjmuje a tu pół słupka rteci nie ma eh pojdzie w kanał jak rozróznic czy to termometr alkoholowy czy rteciowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Rteciowych już nie sprzedają, a poza tym będzie opisany na stronie sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi