Jump to content

Problem z pomiarem BLG

Recommended Posts

Witam

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. W piątek uwarzyłem swoja drugą warkę. Było to CDA przy zasypie:

5 kg Pils Strzegom

100g Karmelowy 150 Strzegom

500g Carafa II Special Wayerman

250g Abbey Malt

Zacierane w 15 l wody jednotemperaturowo w 66 stopniach. Wysładzane 16 l wody w 3 dawkach o temperaturze 75-80 stopni. Wysłodziłem do uzyskania 23 litrów. Tutaj zaczynają się schody. Zrobiłem pomiar za pomocą balingometru z biowinu i wyszło 17 BLG. Próbka schłodzona do punkt 20 stopni Celsjusza. Balingometr sprawdzałem przed pomiarem czystą woda o temperaturze 20 stopni i pokazywał -1. Było to dziwne bo piwo robione z przepisu Scoobiego i tam było jeszcze dorzucane 250 g cukru pod koniec gotowania na podbicie BLG. Zagotowałem pod przykryciem i gotowałem tez przez większość czasu pod częściowym przykryciem. Schłodziłem brzeczkę i pomiar wyszedł aż 21 BLG. Trochę się przestraszyłem i przed napowietrzeniem dolałem 1.5 l wody mineralnej. Fermentacja ruszyła elegancko po 24 godzinach, drożdże US-05.

Na koniec moje pytanie do bardziej doświadczonych czy to balingometr jest popsuty(źle wyprodukowany) i oszukuje czy moje warzenie gdzieś wpływa na taki ekstrakt?

Z góry dzięki za pomoc ;)

Nie wpadło Ci kilo cukru do brzeczki? Tak poważnie, to bardzo mało prawdopodobne, że otrzymałeś taki ekstrakt, chyba, że jakieś 10l. Coś sknociłeś z pomiarem, albo balingometr szwankuje. Zrób roztwór testowy 10Blg i sprawdź.