maciek0909 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witam Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. W piątek uwarzyłem swoja drugą warkę. Było to CDA przy zasypie: 5 kg Pils Strzegom 100g Karmelowy 150 Strzegom 500g Carafa II Special Wayerman 250g Abbey Malt Zacierane w 15 l wody jednotemperaturowo w 66 stopniach. Wysładzane 16 l wody w 3 dawkach o temperaturze 75-80 stopni. Wysłodziłem do uzyskania 23 litrów. Tutaj zaczynają się schody. Zrobiłem pomiar za pomocą balingometru z biowinu i wyszło 17 BLG. Próbka schłodzona do punkt 20 stopni Celsjusza. Balingometr sprawdzałem przed pomiarem czystą woda o temperaturze 20 stopni i pokazywał -1. Było to dziwne bo piwo robione z przepisu Scoobiego i tam było jeszcze dorzucane 250 g cukru pod koniec gotowania na podbicie BLG. Zagotowałem pod przykryciem i gotowałem tez przez większość czasu pod częściowym przykryciem. Schłodziłem brzeczkę i pomiar wyszedł aż 21 BLG. Trochę się przestraszyłem i przed napowietrzeniem dolałem 1.5 l wody mineralnej. Fermentacja ruszyła elegancko po 24 godzinach, drożdże US-05. Na koniec moje pytanie do bardziej doświadczonych czy to balingometr jest popsuty(źle wyprodukowany) i oszukuje czy moje warzenie gdzieś wpływa na taki ekstrakt? Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Nie wpadło Ci kilo cukru do brzeczki? Tak poważnie, to bardzo mało prawdopodobne, że otrzymałeś taki ekstrakt, chyba, że jakieś 10l. Coś sknociłeś z pomiarem, albo balingometr szwankuje. Zrób roztwór testowy 10Blg i sprawdź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now