szwagier Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Hej, Ucięło mi kalendarz akurat jak chciałem zaznaczyć poniedziałek :< Zrzut w załącniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Hej, Ucięło mi kalendarz akurat jak chciałem zaznaczyć poniedziałek :< Zrzut w załącniku Możesz na razie wpisać datę ręcznie w formacie dzień/miesiąć/rok a ja postaram się poprawić dzisiaj ten kalendarz dla małych rozdzielczości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekk Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Wprowadziłem przepis, wszystko wygląda fajnie. Jedyne czego mi brakowało - to opcja kopiowania wpisów przy chmielach (jeśli chciałem pare razy wprowadzić ten sam chmiel, musiałem za każdym razem wpisywać nazwe itd, fajnie by było mieć przycisk "klonuj" i tylko zmienić czas) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 15 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 Jak robię warkę to przyciski są tylko na pulpicie do niej(wszędzie nie aktywne), druga sprawa to fakt, że w przepisie objętość słodu zwiększa litraż o 0,8 (w stosunku słód/woda)także z 5kg slodu i 10l wody to nie 15 litrów (wg pppp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 Wprowadziłem przepis, wszystko wygląda fajnie. Jedyne czego mi brakowało - to opcja kopiowania wpisów przy chmielach (jeśli chciałem pare razy wprowadzić ten sam chmiel, musiałem za każdym razem wpisywać nazwe itd, fajnie by było mieć przycisk "klonuj" i tylko zmienić czas) Bardzo fajny pomysł na pewno wart zrealizowania Jak robię warkę to przyciski są tylko na pulpicie do niej(wszędzie nie aktywne), druga sprawa to fakt, że w przepisie objętość słodu zwiększa litraż o 0,8 (w stosunku słód/woda)także z 5kg slodu i 10l wody to nie 15 litrów (wg pppp) Co do przycisków to zwrócę na to jutro uwagę. Jeśli chodzi o drugą kwestię to różne źródła podają różne wartości, my przyjęliśmy 1L ale chętnie poszukam podstaw do założeń z PPPP. Chociaż jakiś czas temu dostałem pozytywny feedback w tej sprawie, jeden z użytkowników chciał osiągnąć maksymalną objętość swojego gara i nasze obliczenia nie pomyliły się wcale, zacieru miał równo z rantem ale tak jak mówię, pomyślę nad tym. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 Jak robię warkę to przyciski są tylko na pulpicie do niej(wszędzie nie aktywne), druga sprawa to fakt, że w przepisie objętość słodu zwiększa litraż o 0,8 (w stosunku słód/woda)także z 5kg slodu i 10l wody to nie 15 litrów (wg pppp) Co do przycisków to zwrócę na to jutro uwagę. Jeśli chodzi o drugą kwestię to różne źródła podają różne wartości, my przyjęliśmy 1L ale chętnie poszukam podstaw do założeń z PPPP. Chociaż jakiś czas temu dostałem pozytywny feedback w tej sprawie, jeden z użytkowników chciał osiągnąć maksymalną objętość swojego gara i nasze obliczenia nie pomyliły się wcale, zacieru miał równo z rantem ale tak jak mówię, pomyślę nad tym. Pozdrawiam! Przy najbliższym czasie przetestuje co jest bliżej prawdy. Super odliczanie czasów zacierania Chciałbym jeszcze "zgłosić" temperatury w jakich wrzuca się słód - każdy ma swoją indywidualną warzelnie z czego nie da się wyprowadzić uniwersalnego wzoru ale dla mnie sprawdza się tzw współczynnik (dla mnie z lodówką turystyczną jest on 0,28) tD - Temp docelowa tS - Temp słodu kgS - ilość słodów lZ - litrów wody zacielnej <WSP> tu określiłem swój współczynnik =tD+((<WSP>*(tD-tS)*kgS)/lZ) Jest to wzór z PPPP Brewness podpowiada mi aby na 5,2 kg słodu aby osiągnąć temp 68C - "Podgrzej 10.3 L wody do zacierania do 78.3C" Niestety, o ponad 4* za dużo. Na moją warzelnie jest to 74C ale nie mogę tej korelacji ustawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Mam przepis na pszeniczne w "moich przepisach". Wybieram go i daję "uwarz to" następnie chcę wprowadzić małe zmiany i wciskam ten button do modyfikacji i wywala mi stronę 404. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Mam przepis na pszeniczne w "moich przepisach". Wybieram go i daję "uwarz to" następnie chcę wprowadzić małe zmiany i wciskam ten button do modyfikacji i wywala mi stronę 404. Rzeczywiście jest taki problem, zaraz zrobię poprawkę na szybko, będzie wymuszała zapisanie formularza warki przed modyfikacją przepisu - w zasadzie to nawet teraz możesz tak zrobić sam, zapisać sobie warkę i kliknąć "modyfikuj...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zrobiłem nową wersję na podstawie poprzedniej ale dobrze by było gdyby ta opcja modyfikacji przepisu po wybraniu "uwarz to" działała poprawnie. Poza tym wielkie brawa za ten serwis, teraz brewness zupełnie zastąpiło mi BS. Dobra robota i oby tak dalej. Trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zrobiłem nową wersję na podstawie poprzedniej ale dobrze by było gdyby ta opcja modyfikacji przepisu po wybraniu "uwarz to" działała poprawnie. Poza tym wielkie brawa za ten serwis, teraz brewness zupełnie zastąpiło mi BS. Dobra robota i oby tak dalej. Trzymam kciuki Dzisiaj rano wrzuciłem małą poprawkę, tak jak pisałem wczoraj, przycisk do modyfikacji przepisu jest dostępny po zapisie warki Dzięki, cieszę się bardzo, że aplikacja jest przydatna i spełnia swoje funkcje jak należy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Jak robię warkę to przyciski są tylko na pulpicie do niej(wszędzie nie aktywne), druga sprawa to fakt, że w przepisie objętość słodu zwiększa litraż o 0,8 (w stosunku słód/woda)także z 5kg slodu i 10l wody to nie 15 litrów (wg pppp) Co do przycisków to zwrócę na to jutro uwagę. Jeśli chodzi o drugą kwestię to różne źródła podają różne wartości, my przyjęliśmy 1L ale chętnie poszukam podstaw do założeń z PPPP. Chociaż jakiś czas temu dostałem pozytywny feedback w tej sprawie, jeden z użytkowników chciał osiągnąć maksymalną objętość swojego gara i nasze obliczenia nie pomyliły się wcale, zacieru miał równo z rantem ale tak jak mówię, pomyślę nad tym. Pozdrawiam! Przy najbliższym czasie przetestuje co jest bliżej prawdy. Super odliczanie czasów zacierania Chciałbym jeszcze "zgłosić" temperatury w jakich wrzuca się słód - każdy ma swoją indywidualną warzelnie z czego nie da się wyprowadzić uniwersalnego wzoru ale dla mnie sprawdza się tzw współczynnik (dla mnie z lodówką turystyczną jest on 0,28) tD - Temp docelowa tS - Temp słodu kgS - ilość słodów lZ - litrów wody zacielnej <WSP> tu określiłem swój współczynnik =tD+((<WSP>*(tD-tS)*kgS)/lZ) Jest to wzór z PPPP Brewness podpowiada mi aby na 5,2 kg słodu aby osiągnąć temp 68C - "Podgrzej 10.3 L wody do zacierania do 78.3C" Niestety, o ponad 4* za dużo. Na moją warzelnie jest to 74C ale nie mogę tej korelacji ustawić. Korzystam z tego samego wzoru i przyjąłem ten współczynnik na poziomie 0,5 (tak gdzieś kiedyś znalazłem w literaturze) ale faktycznie to jest z pewnością zależne od warzelni... Musze się zastanowić jak to rozwiązać, możliwe, że ta zmienna będzie definiowana w parametrach warzelni użytkownika. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ode mnie duży plus za kalkulację kalorii Zawsze mnie zastanawiała ta kwestia przy piwie, zwłaszcza domowym, a tu o, taka niespodzianka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Fajnie by było jakby przy pobieraniu surowców z magazynu widniała ilość tego surowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagry Opublikowano 28 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Przydałoby się również aby po uwarzeniu warki z surowców z magazynu ilość użytych surowców znikała z magazynu. W obecnej formie magazyn jest bezużyteczny jak dla mnie. Miałem również problem z odliczaniem czasów zacierania, włączyłem odliczanie na stronie na telefonie i na osobnym zegarze. W trakcie pracy okazało się, że jak telefon się wygaszał to po jakiejś minucie odliczanie zatrzymywało się (lub baaaardzo zwolniło). Dobrze, że miałem drugi zegar do porównania. Fajnie byłoby wprowadzić również dodać do bazy surowce typu: płatki owsiane, jęczmienne, mąki oraz ich wydajność Można również pomyśleć o dodanie stylów: Polskie ale, imperial porter(angielski) itd. Szwagier (zbieżność ników ) gdzie znalazłeś kalorie? Nigdzie tego nie zauważyłem. Poza tym bardzo fajna apka, mam zamiar z niej dalej korzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 28 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Fajnie by było jakby przy pobieraniu surowców z magazynu widniała ilość tego surowca Bardzo dobry pomysł, dzięki! Przydałoby się również aby po uwarzeniu warki z surowców z magazynu ilość użytych surowców znikała z magazynu. W obecnej formie magazyn jest bezużyteczny jak dla mnie. Taka opcja jest dostępna dla użytkowników wersji PRO. Miałem również problem z odliczaniem czasów zacierania, włączyłem odliczanie na stronie na telefonie i na osobnym zegarze. W trakcie pracy okazało się, że jak telefon się wygaszał to po jakiejś minucie odliczanie zatrzymywało się (lub baaaardzo zwolniło). Dobrze, że miałem drugi zegar do porównania. Może to wynikać z trybu uśpienia urządzenia, spróbuję coś z tym zawalczyć ale ciężko będzie myślę. Fajnie byłoby wprowadzić również dodać do bazy surowce typu: płatki owsiane, jęczmienne, mąki oraz ich wydajność Bazę surowców mogą rozwijać sami użytkownicy, jeśli brakuje jakiegoś surowca a znasz jego parametry to najlepiej jest wejść na np. http://brewness.com/user/ingredients/fermentables i dodać to samemu, nam zostanie tylko wtedy zaakceptowanie surowca. Można również pomyśleć o dodanie stylów: Polskie ale, imperial porter(angielski) itd. Dodamy Szwagier (zbieżność ników ) gdzie znalazłeś kalorie? Nigdzie tego nie zauważyłem. Kalorie są wyliczane przy rozlewie w warce Poza tym bardzo fajna apka, mam zamiar z niej dalej korzystać Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 (edytowane) Czy była by możliwość dodania opcji drukuj w "Moje warki"? Dobrze było by mieć poskładane w jedno dodatkowe miejsce szczegółowe informacje odnośnie zrobionej warki. Edytowane 31 Lipca 2016 przez Drapichrust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Czy była by możliwość dodania opcji drukuj w "Moje warki"? Dobrze było by mieć poskładane w jedno dodatkowe miejsce szczegółowe informacje odnośnie zrobionej warki. Jasne, da się to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 fajnie jakby można było jeszcze wstawić jak w avatarze logo browaru i ono żeby przy drukowaniu recepty się znajdowało na wydruku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 fajnie jakby można było jeszcze wstawić jak w avatarze logo browaru i ono żeby przy drukowaniu recepty się znajdowało na wydruku Sorry, że dopiero teraz odpisuję ale byłem na urlopie Z obrazkami na wydrukach jest pewien problem ale spróbuję coś z tym podziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Ta wydajność jest liczona po polsku czy amerykańsku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Ta wydajność jest liczona po polsku czy amerykańsku ? Rozwiń myśl proszę bo nie bardzo wiem o co pytasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 czy jest liczona w taki sposób http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni czyi innym wzorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budyniowski Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Testowe konto założone - startup imo bardzo ciekawy, dobrze, że takie projekty zaczynają pojawiać się na polskim rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Nie wiem czy ktos o tym juz wspominal, ale po dodaniu cukru bialego w dodatkach fermentowalnych kalkulator blg przemnaza go przez wydajnosc zacierania. Czy zostanie to usprawnione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Nie wiem czy ktos o tym juz wspominal, ale po dodaniu cukru bialego w dodatkach fermentowalnych kalkulator blg przemnaza go przez wydajnosc zacierania. Czy zostanie to usprawnione? Faktycznie, naprawię to niebawem. Dzięki za zwrócenie uwagi Testowe konto założone - startup imo bardzo ciekawy, dobrze, że takie projekty zaczynają pojawiać się na polskim rynku. Dzięki! czy jest liczona w taki sposób http://www.wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajno%C5%9Bci_warzelni czyi innym wzorem ? Na podobnej zasadzie, więc możemy przyjąć, że tak UWAGA, info dla tych, którzy nie śledzą jeszcze naszego funpage (do czego zachęcam ) Dzisiaj tj. 08.09.2016 w godzinach nocnych (około 23) nastąpi przeniesienie BREWNESS na nowy serwer. Przez kilka godzin serwis może być niedostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się