Jump to content

Brewkit no-name - czym fermentować ? Chmielenie na zimno w butelkach ?


rafano

Recommended Posts

Dostałem w prezencie taki oto norweski brewit http://www.stabburet.no/Merker-Produkter/Kategori/Drikke/Tomtegloegg/TOMTEBRYGG-200MLo nieopisanym stylu.

Na etykiecie widać, że piwo wyszłoby z tego jasne (bursztynowe).

No i mam wątpliwości co z tego zrobić. W przepisie jest 800g cukru na 15-20l piwa - przynajmniej na mojej etykiecie. Na tej stronie jest już 1200g.

Z tym, że jeżeli dobrze policzyłem to brewkit sam w sobie zawiera 100g cukru. Czyli nawet przyjmując 1,2 kg cukru i 15l piwa wyszłoby jakieś 8,6 Blg - strasznie mało.

Jeżeli chciałbym klasyczną 12 to potrzebowałbym 2400g cukru w 20l brzeczki - dobrze liczę ? No i tu do gry wchodzą ekstrakty w syropie. Jeżeli przyjąć (a tak pisze np. u browamatora), że jedna pucha to zamiennik 1kg cukru to 2 puchy + sam brewkit dają 2100g cukru czyli wyszłoby z tego 17,5l brzeczki 12 Blg. Ewentualnie 2 puchy + 1kg cukru dałoby ~26l brzeczki 12 Blg. W większości przypadków piszecie, że ekstrakt jest lepszy od cukru. A co z opcją 2 puchy + 1kg cukru - będzie źle ?

No i pytanie z tematu - czym to przefermentować ? Jako, że nie mam warunków temperaturowych do dolnej fermentacji zostaje górna. US-05 nadzadzą się ? Ewentualnie S-04 bo chyba tylko taki wybór "zwykłych" górnych drożdży widzę na browamatorze.

No i jeszcze kwestia chmielenia na zimno. Jako, że chciałbym większą część gotowego piwa zostawić w orgyinale a poeksperymentować co najwyżej z kilkoma butelkami to wpadłem na pomysł chmielenia na zimno w butelkach. Czy to jest w ogóle możliwe ? Czy nie skończy się gushingiem przy otwieraniu takich butelek ?

Z góry dziękuję za porady - nigdy nie sądziłem, że w moje ręce wpadnie tak coś egzotycznego.

Edited by rafano
Link to comment
Share on other sites

200ml, w sam raz na iście norweskie piwo:D  Powiedział bym Ci żebyś 2 puchy nachmielił  po swojemu, ale wtedy po grzyba Ci ten brewkit? Możesz go rozrobić wg instrukcji (na 15l), ale dostaniesz sikowaty zacier na bimber, ewentualnie możesz dać jedną puchę, zrobić 15l i może dowiesz się co autor miał na myśli. Bo jeśli masz dać 2 puchy to lepiej nachmielić po swojemu. Drożdże bym dał us05 i jeśli zdecydujesz się na cukier to w niskiej temperaturze (ok 15C)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.