josefik Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) warka 225 Belgian IPA skład Pale ale - 18kg wiedeński - 1,8kg pszeniczny - 0,3kg karmelowy 120 ebc 1,2kg płatki jęczmienne - 1,2kg zacieranie Zasyp 52°C 66°C - 40 min. 72°C - 15 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki 50 g (7,1%) magnat (12,5%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (7,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 50 m 50 g (7,1%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 40 m 50 g (7,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 30 m 50 g (7,1%) Cascade (7,1%) - added during boil, boiled 20 m 50 g (7,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 15 m 100 g (14,3%) Citra™ (12,0%) - added during boil, boiled 10 m 100 g (14,3%) Simcoe® (13,0%) - added during boil, boiled 5 m 100 g (14,3%) New Zealand Cascade (7,1%) - added during boil 100 g (14,3%) Pacific Gem (15,0%) - steeped after boil syrop glukozowo fruktozowy - 3kg 0min. drożdże wyeast 3522 belgian ardenned Edytowane 21 Stycznia 2015 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 zacierasz w 66( i zapewne ,6 ) z powodu a) bo tak wyszło b) bo tak pokazuje twoje doświadczenie c) nie chcesz ultra wytrawnej IPA d) ze względu na żarłoczność drożdży zawsze wydawało mi się że w IPA warto walczyć o wysoką wytrawność, IIPA zacierałem ostatnio ( w coolerze - jednotemperaturowo ponad godzinę ) w 62 ( czyli ponizej optimum ale zdecydowanie poniżej dla dekstryn - tak przynajmniej interpretuje literaturę ) A może po prostu za dużo myślę za mało pije ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeśli to test wielokrotnego wyboru i wybieram A B C D Tym razem chciałem 64 ale wyszło 66, ale z doświadczenia wiem że ta temperatura dla moich piw jest idealna gdyż lubię bardziej piwa z tzw. "ciałem". Docelowo to będzie Farmhouse Belgian IPA, po dodaniu dzikich drożdży po długim czasie leżakowania niewiele z tej treściwości zostanie. To nie klasyczna amerykańska IPA więc o wytrawność niespecjalnie muszę walczyć, choć taki dodatek cukru i stosunkowo niski zasyp słodów karmelowych 5% dodanie dzikich drożdży jak pisałem wcześniej, na pewno o tą wytrawność powalczy. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dzięki! Wszystko jasne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) warka 226 Pale Ale skład Pilzneński - 16kg special B - 0,6kg zacieranie Zasyp 62°C 65°C - 50 min. 73°C - 15 min. podgrzanie 78°C chmielenie/dodatki magnat 12,4%AA - 80g -80min. motueka 7%AA - 30g - 20min. motueka 7%AA - 30g - 0min. drożdże wyeast 3787 THG WLP essex Edytowane 3 Lutego 2015 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) warka 227Grand CruskładPilzneński - 13kgPszenica - 4kg orkisz - 2kg płatki owsiane 1,6kg płatki ryżowe 1,6kgzacieranieZasyp 50°C66°C - 50 min.73°C - 15 min.podgrzanie 78°Cchmielenie/dodatkimagnat 12,4%AA - 80g -80min.mosaic 12%AA - 30g - 20min.mosaic 12%AA - 30g - 0min.drożdżewyeast 3787 THG Edytowane 3 Marca 2015 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pszenica - 4kg orkisz - 2kg nieslodowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pszenica - 4kg orkisz - 2kg nieslodowane ? tak, ziarno niesłodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 warka testowa 228 warka 229Hot n Spicy RISskład 25,05 kg (73,5%) Pilsner Malt (Organic) - added during mash 1,04 kg (3,1%) Cara 120 EBC Malt - added during mash 2,09 kg (6,1%) Cara 50 EBC Malt - added during mash 0,63 kg (1,8%) Carapils®/Carafoam® - added during mash 1,04 kg (3,1%) Oats Malt - added during mash 1 kg (2,9%) Chocolate Malt - added during mash 0,63 kg (1,8%) Coffee Malt ciemny - added during mash 0,63 kg (1,8%) Coffee Malt jasny - added during mash 2 kg (5,9%) Back of Black Malt - added during mash zacieranieZasyp 56°C54°C - 15 min. 65°C - 50 min.73°C - 15 min.podgrzanie 78°Cchmielenie/dodatkidrożdżewyeast 3787 THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Końcowe wyszło w sumie 32,8 jeszcze trochę odparowało. A do ilu zeszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 A na koniec treber rozsypany na podjeździe z dziurawego worka. Ole! Wyszło nadspodziewanie dużo,różnica około 10l-12l na minus jednak blg mówi za siebie 10,3 będzie prawie harcerskie na te upały co to ich pewnie nie będzie. P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P A widzisz, a to tak po naszemu Sam sprawdzałem , ale po niemiecku wyszło Tłumacz gogle? Wczoraj podczas warzenia w garażu, nie wiedzieć czemu przypomniała mi się ta właśnie wymiana zdań, którą to sprowokował rozsypany treber. Przy sprzątaniu dowiedziałem się CZEMU . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się