nike21 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) nowy gadżet w browarze - 4x Cornelius 10L teraz tylko wymienić głowice na Ball-Lock, uszczelki już zamówione z CHRL, może jeszcze pokrywki z zaworkami i będzie można kegować Edytowane 23 Stycznia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) 18.02.2017 Warka #13 - Polski Lager 12,5 Brix (12 BLG) 40L słody: -Pilzneński 7,3kg -Caramel 0,8kg chmiel: -Marynka 45g -Lubelski 60g -Sybilla 100g Zacieranie: -64o C - 60min -71o C - 10 min -Mash Out Gotowanie - 70 min Chmielenie: -Marynka 45g 60 min -Lubelski 30g 20 min -Subilla 50g 20 min -Lubelski 30g 0 min -Sybilla 50g 0 min Schłodzone do 12o C , zadane drożdże i odstawione do piwnicy w temp 10o C Fermentacja: -drożdze W34/70 -fermentacja 35 dni (26.03.2017 - 6,5 Brix) -leżakowanie 38 dni (03.05.2017) Zabutelkowano 25L (+ ok 18L w keg) dn 03.05.2017 z dodatkiem 137g cukru, alc 4,8% Brix z 12.5 do 6 Edytowane 1 Stycznia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) 02.03.2017 Cydr jabłkowy 11,5 Brix Soki tłoczone z VitaSok 25L - Gala 5L - Ligol 5L - Golden Delicious 5L - Celeste 5L - Szampion 5L Drożdże Biowin do cydru wytrawnego + pożywka 09.03 - cydr od wczoraj nie pracuje, dziś pomiar, wyszło 4 Brix czyli zjechał do 1 Blg. 11.03 w sobotę zleję znad osadu i wystawię na balkon do wyklarowania na kilka dni Edytowane 9 Marca 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 2 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2017 nowy gadżet w browarze - 4x Cornelius 10L teraz tylko wymienić głowice na Ball-Lock, uszczelki już zamówione z CHRL, może jeszcze pokrywki z zaworkami i będzie można kegować gdzie i za ile kupowałeś kegi ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 jest i lodówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 pierwszy lager już leżakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 A co trzymasz w tym wiadrze do farb z leroy ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Bez atestu na żywność ? Zdrowia nie szkoda? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 a skąd wiesz że nie ma atestu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 No wiadro na farby z marketu budowlanego ? Ale na poważnie - sprawdzałeś to ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 tak sprawdzałem. inaczej bym tego nie kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Bez atestu na żywność ? Zdrowia nie szkoda? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Możesz być spokojny o te wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak mają oznaczenie atestu dla żywności (kieliszek i widelczyk) to Ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 7 Kwietnia 2017 przez Kurt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 (edytowane) Warka #14 - Czeska trzynastka 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 4g -Caramel 0,1kg -Wiedeński 0,35kg -Monachijski 0,35kg chmiel: -Magnum 25g -Saaz Żatecki 40g Zacieranie: -65o C - 20min -72o C - 40 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 25g 60 min -Saaz Żatecki 5 min -Saaz Żatecki 0 min Schłodzone do 12o C , zadane drożdże W34/70 i odstawione do lodówki w temp 9o C. Fermentacja od 9o C do 12o C Fermentacja: -drożdze W34/70 -fermentacja 21 dni 7,5 Brix (10.12.2017) -leżakowanie 20 dni (30.12.2017) Zabutelkowano 8,5 L + keg 18L (alc 4,6 % Brix z 13 do 7,1 ) Edytowane 21 Stycznia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #15 - Cascade Lager 13,5 Brix 25L słody: -Pilzneński 4,5g -Wiedeński 0,3kg -Monachijski 0,3kg chmiel: -Marynka 20g -Magnum 5g -Cascade 50g Zacieranie: -65o C - 40min -72o C - 20 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 5g 60 min -Marynka 20g 60 min -Cascade 5 min -Cascade 0 min Schłodzone do 15o C , zadana gęstwa drożdżowa i odstawione do lodówki w temp 9o C Fermentacja: -drożdze W34/70 -fermentacja 21 dni -leżakowanie 20 dni Zabutelkowano 7L + keg 18L (alc 5,1 % Brix z 13,5 do 6 ) Edytowane 21 Stycznia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Warka #16 - Dark Lager 13,5 Brix 27L słody: -Pilzneński 5kg -Wiedeński 0,1kg -Monachijski 0,1kg -Jęczmień prażony 1400EBC 0,3kg chmiel: -Magnum 20g -Premiant 20g -Saaz/Żatecki 20g Zacieranie: -65o C - 40min -72o C - 20 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 20g 60 min -Premiant 10g 10 min -Saaz/Żatecki 10g 10 min -Premiant 10g 0 min -Saaz/Żatecki 10g 0 min Schłodzone do 15o C , zadana gęstwa drożdżowa i odstawione do lodówki w temp 9o C Fermentacja: -drożdze W34/70 -fermentacja 21 dni -leżakowanie 21 dni Zabutelkowano 18L + 8L w keg (alc 5 % Brix z 14 do 7,7 ) Edytowane 11 Lutego 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Warka #17 - Czech Pilsner 12,5 Brix 26L słody: -Pilzneński 4kg -Wiedeński 0,25kg -Monachijski 0,25kg -Pale Ale 0,5kg chmiel: -Magnum 25g -Premiant 80g -Saaz/Żatecki 50g Zacieranie: -65o C - 45min -72o C - 15 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 25g 60 min -Premiant 40g 15 min -Saaz/Żatecki 25g 15 min -Premiant 40g 0 min -Saaz/Żatecki 25g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane dwie saszetki drożdzy W34/70 i odstawione do lodówki w temp 9o C Fermentacja: -drożdze W34/70 -fermentacja 21 dni -leżakowanie 21 dni Zabutelkowano 7,5L + 18L w keg (alc 4,4% Brix z 12,5 do 6,8) Edytowane 3 Marca 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 (edytowane) Dzisiaj nowy eksperyment, miód pitny. Zrobione dwa nastawy, każdy po 4,2 litra. Oba nastawy to trójniaki, z miodu spadziowego oraz gryczanego. Składniki: - 1,4 litra miodu - 2,8 litra wody - 12g kwasku cytrynowego - paczka drożdży Fermivin PDM - pożywka DAP 1,6g - pożywka Activit 2g Miód bez żadnych dodatków, niesycony. Edytowane 12 Lutego 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Dzisiaj kolejne miody pitne. Cztery trójniaki nastawione z miodów: - 1,2 litra akacjowego i 2,4 litra wody, - 1,2 litra rzepakowego, i 2,4 litra wody -1,2 litra lipowego i 2,4 litra wody, - 1,6 litra wielokwiatowego oraz po 0,4 litra akacjowego, rzepakowego i lipowego. Razem 2,8 litra miodu i 5,6 litra wody. Miody nastawione jak wcześniej z dodatkiem 3g kwasku cytrynowego na każdy litr nastawu oraz po wystartowaniu fermentacji dodana pożywka DAP w ilości 0,4g/l oraz Activit w ilości 0,5g/l nastawu. Miody niesycone bez żadnych dodatków. Edytowane 18 Lutego 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Warka #18 uwarzona 17.02.2018 - AIPA 17 Brix 25L słody: -Pale Ale 5,5kg -Pszeniczny 1kg chmiel: -Chinook 50g -Citra 50g -Simcoe 50g -Centennial 50g -Cascade 50g -Mosaic 50g Zacieranie: -65o C - 45min -72o C - 15 min -Mash Out Gotowanie - 70 min Chmielenie: -Chinook 20g 60 min -Citra 10g 60 min -Simcoe 10g 60 min -Centennial 30g 15 min -Chinook 20g 15 min -Cascade 10g 15 min -Citra 10g 15 min -Mosaic 10g 15 min -Somcoe 10g 15 min -Cascade 10g 0 min -Chinook 10g 0 min -Mosaic 10g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni -cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Na zimno dodane chmiele: -Cascade 30g -Centennial 20g -Citra 30g -Mosaic 30g -Simcoe 30g Zabutelkowano 6 L + KEG 19L (alc 7%, Brix z 14 do 8 ) Edytowane 11 Marca 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 tymczasem: - warka #17 prawie zamarzła na balkonie -miody po tygodniu fermentacji mają o ok 10 blg mniej więc zgodnie ze sztuką dodano kolejną porcję pożywki DAP oraz Activit. piwo ogrzewa się w łazience, jutro z powrotem na balkon, a w sobotę w keg i butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Warka #19 uwarzona 04.03.2018 - SH Mistral 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 3kg -Pale Ale 2kg chmiel: -Magnum 25g -Mistral 100g Zacieranie: -65o C - 40min -72o C - 20 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 25g 60 min -Mistral 30g 20 min -Mistral 30g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 13 dni -cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Na zimno dodane chmiele: -Mistral 40g na zimno Zabutelkowano 16L + 9L keg (alc 4,9 % Brix z 13 do 6,5 ) Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Warka #20 uwarzona 17.03.2018 - SH Motueka 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 3kg -Pale Ale 2kg chmiel: -Magnum 25g -Motueka 100g Zacieranie: -65o C - 40min -72o C - 20 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 25g 60 min -Motueka 30g 20 min -Motueka 30g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni -cicha z chmieleniem na zimno 6 dni. Na zimno dodane chmiele: -Motueka 40g na zimno Zabutelkowano 16L + 9l keg (alc 5,1 % Brix z 13 do 6 ) Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) Warka #21 uwarzona 24.03.2018 - Warsztatowe 12,5 Brix 24L słody: -Pale Ale 2,5kg -Wiedeński 1kg -Monachijski 1kg chmiel: -Marynka 40g -Willamette 70g -Centennial 20g Zacieranie: -68o C - 60min -78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Marynka 40g 60 min -Willamette 35g 20 min -Willamette 35g 50 min -Centennial 20g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 10 dni + 3 dni cold crash Zabutelkowano 25 L (alc 4,8 % Brix z 12,5 do 7 ) Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się