Skocz do zawartości

Browar Domowy Ambrosia


Rekomendowane odpowiedzi

nowy gadżet w browarze - 4x Cornelius 10L :)

 

2ew3aix.jpg

1zv671y.jpg

 

teraz tylko wymienić głowice na Ball-Lock, uszczelki już zamówione z CHRL, może jeszcze pokrywki z zaworkami i będzie można kegować :)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

18.02.2017

 

Warka #13 - Polski Lager 12,5 Brix (12 BLG) 40L

 

słody:

 

-Pilzneński 7,3kg

-Caramel 0,8kg

 

chmiel:

 

-Marynka 45g

-Lubelski 60g

-Sybilla 100g 

 

Zacieranie:

 

-64o C - 60min

-71o C - 10 min

 

-Mash Out

 

Gotowanie - 70 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 45g 60 min

-Lubelski 30g 20 min

-Subilla 50g 20 min

-Lubelski 30g 0 min

-Sybilla 50g 0 min

 

Schłodzone do 12o C , zadane drożdże i odstawione do piwnicy w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdze W34/70

-fermentacja 35 dni (26.03.2017 - 6,5 Brix) 

-leżakowanie 38 dni (03.05.2017)

 

Zabutelkowano 25L (+ ok 18L w keg) dn 03.05.2017 z dodatkiem 137g cukru, alc 4,8% Brix z 12.5 do 6

 

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

02.03.2017

 

Cydr jabłkowy 11,5 Brix

 

Soki tłoczone z VitaSok 25L

 

- Gala 5L

- Ligol 5L

- Golden Delicious 5L

- Celeste 5L

- Szampion 5L

 

Drożdże Biowin do cydru wytrawnego + pożywka

 

09.03 - cydr od wczoraj nie pracuje, dziś pomiar, wyszło 4 Brix czyli zjechał do 1 Blg. 11.03 w sobotę zleję znad osadu i wystawię na balkon do wyklarowania na kilka dni

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nowy gadżet w browarze - 4x Cornelius 10L :)

 

2ew3aix.jpg

1zv671y.jpg

 

teraz tylko wymienić głowice na Ball-Lock, uszczelki już zamówione z CHRL, może jeszcze pokrywki z zaworkami i będzie można kegować :)

gdzie i za ile kupowałeś kegi ?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Warka #14 - Czeska trzynastka 13 Brix  25L

 

słody:

 

-Pilzneński 4g

-Caramel 0,1kg

-Wiedeński 0,35kg

-Monachijski 0,35kg

 

chmiel:

 

-Magnum 25g

-Saaz Żatecki 40g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 20min

-72o C - 40 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 25g 60 min

 

-Saaz Żatecki 5 min

-Saaz Żatecki 0 min

 

 

Schłodzone do 12o C , zadane drożdże W34/70 i odstawione do lodówki w temp 9o C. Fermentacja od 9o C do 12o C

 

 

Fermentacja:

 

-drożdze W34/70

-fermentacja 21 dni  7,5 Brix (10.12.2017)

-leżakowanie 20 dni (30.12.2017)

 

Zabutelkowano 8,5 L  + keg 18L (alc 4,6 % Brix z 13 do 7,1 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #15 - Cascade Lager 13,5 Brix  25L

 

słody:

 

-Pilzneński 4,5g

-Wiedeński 0,3kg

-Monachijski 0,3kg

 

chmiel:

 

-Marynka 20g

-Magnum 5g

-Cascade 50g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40min

-72o C - 20 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 5g 60 min

-Marynka 20g 60 min

-Cascade 5 min

-Cascade 0 min

 

 

Schłodzone do 15o C , zadana gęstwa drożdżowa i odstawione do lodówki w temp 9o C 

 

 

Fermentacja:

 

-drożdze W34/70

-fermentacja 21 dni 

-leżakowanie 20 dni

 

Zabutelkowano 7L + keg 18L (alc 5,1 % Brix z 13,5 do 6 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #16 - Dark Lager 13,5 Brix  27L

 

słody:

 

-Pilzneński 5kg

-Wiedeński 0,1kg

-Monachijski 0,1kg

-Jęczmień prażony 1400EBC 0,3kg

 

chmiel:

 

-Magnum 20g

-Premiant 20g

-Saaz/Żatecki 20g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40min

-72o C - 20 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 20g 60 min

-Premiant 10g 10 min

-Saaz/Żatecki 10g 10 min

-Premiant 10g 0 min

-Saaz/Żatecki 10g 0 min

 

Schłodzone do 15o C , zadana gęstwa drożdżowa i odstawione do lodówki w temp 9o C 

 

 

Fermentacja:

 

-drożdze W34/70

-fermentacja 21 dni 

-leżakowanie 21 dni

 

Zabutelkowano 18L + 8L w keg (alc 5 % Brix z 14 do 7,7 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #17 - Czech Pilsner 12,5 Brix  26L

 

słody:

 

-Pilzneński 4kg

-Wiedeński 0,25kg

-Monachijski 0,25kg

-Pale Ale 0,5kg

 

chmiel:

 

-Magnum 25g

-Premiant 80g

-Saaz/Żatecki 50g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 45min

-72o C - 15 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 25g 60 min

-Premiant 40g 15 min

-Saaz/Żatecki 25g 15 min

-Premiant 40g 0 min

-Saaz/Żatecki 25g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane dwie saszetki drożdzy W34/70 i odstawione do lodówki w temp 9o C 

 

 

Fermentacja:

 

-drożdze W34/70

-fermentacja 21 dni 

-leżakowanie 21 dni

 

Zabutelkowano 7,5L + 18L w keg (alc 4,4% Brix z 12,5 do 6,8)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj nowy eksperyment, miód pitny. Zrobione dwa nastawy, każdy po 4,2 litra. Oba nastawy to trójniaki, z miodu spadziowego oraz gryczanego.

 

Składniki:

- 1,4 litra miodu

- 2,8 litra wody

- 12g kwasku cytrynowego

- paczka drożdży Fermivin PDM

- pożywka DAP 1,6g

- pożywka Activit 2g

 

Miód bez żadnych dodatków, niesycony. 

IMAG2984.jpg

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolejne miody pitne. Cztery trójniaki nastawione z miodów:

 

- 1,2 litra akacjowego i 2,4 litra wody,

- 1,2 litra rzepakowego, i 2,4 litra wody

-1,2 litra lipowego i 2,4 litra wody,

- 1,6 litra wielokwiatowego oraz po 0,4 litra akacjowego, rzepakowego i lipowego. Razem 2,8 litra miodu i 5,6 litra wody.

 

Miody nastawione jak wcześniej z dodatkiem 3g kwasku cytrynowego na każdy litr nastawu oraz po wystartowaniu fermentacji dodana pożywka DAP w ilości 0,4g/l oraz Activit w ilości 0,5g/l nastawu.

Miody niesycone bez żadnych dodatków.

IMAG3011.jpg

IMAG3012.jpg

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 uwarzona 17.02.2018 - AIPA 17 Brix 25L

 

słody:

 

-Pale Ale 5,5kg

-Pszeniczny 1kg

 

chmiel:

 

-Chinook 50g

-Citra 50g

-Simcoe 50g

-Centennial 50g

-Cascade 50g

-Mosaic 50g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 45min

-72o C - 15 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 70 min 

 

Chmielenie:

 

-Chinook 20g 60 min

-Citra 10g 60 min

-Simcoe 10g 60 min

-Centennial 30g 15 min

-Chinook 20g 15 min

-Cascade 10g 15 min

-Citra 10g 15 min

-Mosaic 10g 15 min

-Somcoe 10g 15 min

-Cascade 10g 0 min

-Chinook 10g 0 min

-Mosaic 10g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 14 dni 

-cicha z chmieleniem na zimno 7 dni.

 

Na zimno dodane chmiele:

 

-Cascade 30g

-Centennial 20g

-Citra 30g

-Mosaic 30g

-Simcoe 30g 

 

Zabutelkowano 6 L + KEG 19L (alc 7%, Brix z 14 do 8 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

tymczasem:

- warka #17 prawie zamarzła na balkonie

-miody po tygodniu fermentacji mają o ok 10 blg mniej więc zgodnie ze sztuką dodano kolejną porcję pożywki DAP oraz Activit.

 

piwo ogrzewa się w łazience, jutro z powrotem na balkon, a w sobotę w keg i butelki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 uwarzona 04.03.2018 - SH Mistral 13 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 3kg

-Pale Ale 2kg

 

chmiel:

 

-Magnum 25g

-Mistral 100g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40min

-72o C - 20 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 25g 60 min

-Mistral 30g 20 min

-Mistral 30g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 13 dni 

-cicha z chmieleniem na zimno 7 dni.

 

Na zimno dodane chmiele:

 

-Mistral 40g na zimno

 

Zabutelkowano 16L + 9L keg (alc 4,9 % Brix z 13 do 6,5 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #20 uwarzona 17.03.2018 - SH Motueka 13 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 3kg

-Pale Ale 2kg

 

chmiel:

 

-Magnum 25g

-Motueka 100g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40min

-72o C - 20 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 25g 60 min

-Motueka 30g 20 min

-Motueka 30g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 14 dni 

-cicha z chmieleniem na zimno 6 dni.

 

Na zimno dodane chmiele:

 

-Motueka 40g na zimno

 

Zabutelkowano 16L + 9l keg (alc 5,1 % Brix z 13 do 6 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 uwarzona 24.03.2018 - Warsztatowe 12,5 Brix 24L

słody:

 

-Pale Ale 2,5kg

-Wiedeński 1kg

-Monachijski 1kg

 

chmiel:

 

-Marynka 40g

-Willamette 70g

-Centennial 20g

 

Zacieranie:

 

-68o C - 60min

-78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 40g 60 min

-Willamette 35g 20 min

-Willamette 35g 50 min

-Centennial 20g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 10 dni  + 3 dni cold crash

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,8 % Brix z 12,5 do 7 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.