nike21 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka #22 uwarzona 08.04.2018 - British Ale 13 Brix 26L słody: -Pale Ale 5kg -Karmelowy 7-9 EBC 1kg chmiel: -Progress 100g -Goldings 50g -East Kent Golding 30g Zacieranie: -65o C - 40 min -72o C - 20 min -78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Progress 50g 60 min -Progress 25g 20 min -Goldings 25g 20 min -East Kent Golding 15g 20 min -Progress 25g 5 min -Goldings 25g 5 min -East Kent Golding 15g 5 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25 L (alc 4,8 % Brix z 12,5 do 6,5 ) Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Warka #23 uwarzona 21.04.2018 - German Ales 14,5 Brix 25L słody: -Pale Ale 5,5 kg -Karmelowy 7-9 EBC 0,5 kg chmiel: -Marynka 20g -German Tradition 45g -Perle 45g -Hallertauer Hersbrucker 20g Zacieranie: -65o C - 30 min -72o C - 45 min -78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Marynka 25g 60 min -German Tradition 20g 20 min -German Tradition 25g 5 min -Perle 20g 20 min -Perle 25g 5 min -Hallertauer Hersbrucker 20g 20 min -Hallertauer Hersbrucker 25g 5 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25 L (alc 4,3 % Brix z 12,5 do 7 ) Edytowane 5 Maja 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 (edytowane) Warka #24 uwarzona 05.05.2018 - SH Oktawia 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 3,5kg -Pale Ale 2kg chmiel: -Magnum 25g -Oktawia 100g Zacieranie: -65o C - 40min -72o C - 20 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 25g 60 min -Oktawia 30g 20 min -Oktawia 30g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni -cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Na zimno dodane chmiele: -Oktawia 40g na zimno Zabutelkowano 25 L (alc 4,9% Brix z 13 do 6,5 ) Edytowane 6 Października 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Warka #25 uwarzona 06.10.2018 - Piernikowe (Christmas Ale) 17 Brix 26L słody: -Pilzneński 5kg -Pszeniczny 1kg -Płatki owsiane 0,4kg -Karmelowy 30EBC 0,3kg -Bawiący 370EBC 0,2kg -Karmelowy ciemny 700EBC 0,1kg -Barwiący 1450EBC 0,1kg chmiel: -Magnum 40g -East Kent Golding 10g Dodatki: -goździki 10szt -laska cynamonu 2szt -skórka pomarańczy 30g -śliwki suszone 300g -gałka muszkatołowa 5g -miód akacjowy 0,5kg Zacieranie: -64o C - 30min -72o C - 30 min -Mash Out Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 40g 60 min -East Kent Golding 10g 10 min wszystkie dodatki dodane na ostatnie 10 minut gotowania. miód 10 min wcześniej rozpuszczony w 0,5l gorącej brzeczki. Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 2 saszetki -fermentacja 21 dni + 5 dni cold crash Zabutelkowano 25 L (alc 6,6% Brix z 17 do 8,8 ) Edytowane 3 Listopada 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) Warka #26 uwarzona 14.10.2018 - Deutsche Säure (Berliner Weisse) 8 Brix 25L słody: -Pilzneński 1,65kg -Pszeniczny 1,65kg chmiel: -Hallertauer Tradition 15g Zacieranie: -65o C - 60min -Mash Out Gotowanie - 15 min Chmielenie: -Hallertauer Tradition 15g 15 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże. Fermentowane w temppokojowej ok 21o C Fermentacja: -drożdże Wyeast 3191 -fermentacja 55 dni + coldcrash 7 dni Zabutelkowano 25 L (alc 3,4 % Brix z 8 do 3,1 ) Do re fermentacji dodano 250 ml soku malinowego Herbapol Edytowane 17 Lutego 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Warka #27 uwarzona 27.10.2018 - Teddy Beer (Braggot) 24 Brix 29L słody: -Pilzneński 3,5kg -Żytni 1kg -Karmelowy 45EBC 0,5kg -Miód wielokwiatowy 5kg chmiel: -Lubelski 50g -Sybilla 50g -Oktawia 40g -Magnum 20g Zacieranie: -62o C - 50min -74o C - 30min -Mash Out Gotowanie - 60min Chmielenie: -Magnum 20g 60min -Sybilla 25g 15min -Oktawia 25g 15min Lubelski 25g 15min -Sybilla 25g 5min -Lubelski 25g 5min -Oktawia 15g 5min -Miód wielokwiatowy 5kg 10min Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's M05 -fermentacja 15 dni Zabutelkowano 28 L (alc 9,1% Brix z 24 do 13 ) Edytowane 24 Listopada 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 (edytowane) Warka #28 uwarzona 17.11.2018 - Candy Orange IPA 12,4 Brix 25L słody: -Pilzneński 4kg -Płatki kukurydziane 0,5kg -Płatki owsiane 0,5kg -Płatki pszenne 0,5kg chmiel: -Lemondrop 40g -Citra 100g Zacieranie: -płatki owsiane i pszenne skleikowane wcześniej poprzez gotowanie ok 10 min. Płatki kukurydziane dodane do ześrutowanego słodu. -71o C - 60min -Mash Out Gotowanie - 60min Chmielenie: -Citra 10g 60min -Citra 75g whirlpool 20min -Lemondrop 25g whirlpoll 20min -Citra 15g na zimno 12 dni -Lemondrop 15g na zimno 12 dni Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 21,5 L (alc 4,8% Brix z 12,4 do 5,8 ) Edytowane 23 Marca 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #29 uwarzona 02.12.2018 - Juicy NEIPA 15,3 Brix 25L słody: -Pilzneński 5kg -Płatki jęczmienne 0,8kg -Płatki owsiane 0,8kg -Płatki pszenne 0,5kg chmiel: -Lemondrop 60g -Citra 90g -Centennial 60g -Eldorado 50g -Mosaic 60g -Willamette 40g Zacieranie: -66o C - 60min -Mash Out 78o C - 10min Gotowanie - 75min Chmielenie: -Magnum 15g 75min -Citra 30g whirpool 15min -Centennial 30g whirpool 15min -Mosaic 30g whirpool 15min -Willamette 30g whirpool 15min -Eldorado 25g whirpool 15min Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Chmielenie na zimno: -Citra 60g 11 dni 9 dni -Centennial 30g 11 dni -Mosaic 30g 11 dni -Willamette 10g 11 dni -Eldorado 25g 11g -Lemondrop 60g 3 dni Zabutelkowano 22 L (alc 6,5% Brix z 15,6 do 6,2 ) Edytowane 23 Grudnia 2018 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 W dniu 17.11.2018 o 21:27, nike21 napisał: Warka #28 uwarzona 17.11.2018 - Candy Orange IPA 12,4 Brix 25L słody: -Pilzneński 4kg -Płatki kukurydziane 0,5kg -Płatki owsiane 0,5kg -Płatki pszenne 5kg Z ciekawości zapytam, jak poszła filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 błąd w opisie, miało być 0,5kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć 2 godziny temu, nike21 napisał: błąd w opisie, miało być 0,5kg. Wolałem się upewnić Edytowane 4 Grudnia 2018 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Warka #30 uwarzona 23.12.2018 - Żateckie jasne 12,8 Brix 25L słody: -Pilzneński 5,5kg chmiel: -Magnum 20g -Saaz/Żatecki 90g Zacieranie: -65o C - 45min -72o C - 15min -Mash Out 78o C - 10min Gotowanie - 60min Chmielenie: -Magnum 20g 60min -Saaz/Żatecki 45g 20min -Saaz/Żatecki 45g 5min Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże W34/70 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 25 L (alc 4,8% Brix z 12,8 do 6,3 ) Edytowane 17 Lutego 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Warka #31 uwarzona 05.01.2019 - American Dream 12,6 Brix 25L słody: -Pilzneński 5,kg chmiel: -Cascade 10g -Centennial 10g -Citra 10g -Mosaic 10g -Simcoe 10g Zacieranie: -65o C - 45min -72o C - 15min -Mash Out 78o C - 10min Gotowanie - 60min Chmielenie: -Cascade 5g 60min -Centennial 5g 60min -Citra 5g 60min -Mosaic 5g 60min -Simcoe 5g 60min -Cascade 5g 5min -Centennial 5g 5min -Citra 5g 5min -Mosaic 5g 5min -Simcoe 5g 5min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże W34/70 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 25 L (alc 4,5% Brix z 12,6 do 6.8 ) Edytowane 17 Lutego 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Warka #32 uwarzona 19.01.2019 - Hans Kloss 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 4 kg -Karmelowy jasny 7-9EBC 1kg chmiel: -Magnum 20g -Hallertauer Mittelfrueh 60g Zacieranie: -50o C - 30min -65o C - 70min -Mash Out 78o C - 10min Gotowanie - 60min Chmielenie: -Magnum 20g 60min -Hallertauer Mittelfrueh 20g 20min -Hallertauer Mittelfrueh 20g 5min -Hallertauer Mittelfrueh 20g na zimno 7 dni Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże W34/70 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 24 L (alc 5,1% Brix z 13 do 6 ) Edytowane 17 Lutego 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Warka #33 uwarzona 02.02.2019 - Mandarynka 13 Brix 25L słody: -Pilzneński 3 kg -Pszeniczny 1 kg -Karmelowy jasny 7-9EBC 1,9 kg chmiel: -Mandarina Bavaria 100 g Zacieranie: -50o C - 30 min -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Mandarina Bavaria 20 g 60 min -Mandarina Bavaria 25 g 20 min -Mandarina Bavaria 25 g 5 min -Mandarina Bavaria 20 g na zimno 13 dni Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże W34/70 -fermentacja 14 dni + 13 dni coldcrash Zabutelkowano 25 L (alc 4,6% Brix z 13 do 7,1 ) Edytowane 2 Marca 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Warka #34 uwarzona 16.02.2019 - I'll be right black (Porter Bałtycki) 22 Brix 25L słody: -Wiedeński 3,5 kg -Monahijski 2 kg - Pale Ale 1 kg - Caraamber 0,5 kg - Biscuit 0,5 kg - Karmelowy 40-60 EBC 0,4 kg -Barwiący 1450 EBC 0,2 kg chmiel: -Marynka 50 g -Lubelski 50 g Zacieranie: -55o C - 10 min -64o C - 30 min -72o C - 50 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 90 min Chmielenie: -Marynka 50 g 60 min -Lubelski 30 g 15 min -Lubelski 20 g 5 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże W34/70 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 25L (alc 8,5% Brix z 22 do 12 ) Edytowane 10 Marca 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 (edytowane) Warka #35 uwarzona 03.03.2019 - Trzeci miesiąc z kolei 16 Brix 26L słody: -Wiedeński 3 kg -Monahijski 3 kg - Pilzneński 0,5 kg - Karrmelowy 30EBC 0,5 kg chmiel: -Perle 35 g -Hallertauer Hersbrucker 15 g Zacieranie: -62o C - 30 min -72o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Perle 35 g 60 min -Hallertauer Hersbrucker 15 g 10 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 26L (alc 5,8% Brix z 16 do 9 ) Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Warka #36 uwarzona 16.03.2019 - NEIPA 17 Brix 25L słody: - Pilzneński 3,5 kg - Pale Ale 2 kg - Płatki pszenne 0,5 kg - Płatki owsiane 0,5 kg - Caramel Pils 0,35 kg - Cukier kandyzowany 0,35 kg chmiel: - Mosaic 160 g - Citra 160 g - Azacca 160 g Zacieranie: -50o C - 30 min -67o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Mosaic 40 g whirlpool 30 min - Citra 40 g whirlpool 30 min - Azacca 40 g whirlpool 30 min Na zimno: - Mosaic 60 g na 10 dni - Citra 60 g na 10 dni - Azacca 60 g na 10 dni - Mosaic 60 g na 5 dni - Citra 60 g na 5 dni - Azacca 60 g na 5 dni Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44 -fermentacja 14 dni + 7 dni coldcrash Zabutelkowano 5L i 19L w keg (alc 7,4% Brix z 17 do 7 ) Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #37 uwarzona 01.04.2019 - Wujek WITold 13 Brix 26L słody: - Pilzneński 3,kg - Pale Ale 0,5 kg - Pszeniczny 0,5 kg - Karmelowy 60-80 EBC 0,4kg - Płatki owsiane 0,75 kg - Płatki jęczmienne 0,25 kg - Płatki ryżowe 0,25 kg chmiel: - Lubelski 25 g Dodatki: - skórka słodkiej pomarańczy 100 g - skórka cytryny 100 g - kolendra 20 g Zacieranie: -45o C - 15 min -68o C - 45 min -72o C - 10 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Lubellski 25 g 60 min Dodatki: - skórka słodkiej pomarańczy 50 g 10 min - skórka cytryny 50 g 10 min - kolendra 10 g 10 min - skórka słodkiej pomarańczy 50 g 5 min - skórka cytryny 50 g 5 min - kolendra 10 g 5 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 18L + 9L keg (alc 4,3% Brix z 13 do 7,8 ) Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #38 uwarzona 14.04.2019 - Be wheat me 12 Brix 25L słody: - Pilzneński 2,7 kg - Pszeniczny 2,7 kg chmiel: - Magnum 10 g Zacieranie: -45o C - 20 min -63o C - 50 min -72o C - 20 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 10 g 60 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 20o C Fermentacja: -drożdże Mauribrew Weiss -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 8L + 19L keg (alc 4,1% Brix z 12 do 6,8 ) Edytowane 27 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Warka #39 uwarzona 27.04.2019 - Herbatka u Tadka (Earl Grey IPA) 16 Brix 25L słody: - Pale Ale 5,5 kg - Karmelowy 30 EBC 1 kg chmiel: - Citra 90 g Zacieranie: -50o C - 30 min -67o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Citra 20 g 60 min - Citra 35 g 30 min - Citra 35 g 0 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 20o C Fermentacja: -drożdże Us-05 -fermentacja 14 dni + cicha 7 dni (herbata Earl Grey Dilmah 200g na 48h) Zabutelkowano 25L (alc 6,2% Brix z 16 do 8 ) Edytowane 17 Maja 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Warka #40 uwarzona 11.05.2019 - Szczypta Ameryki 14 Brix 25L słody: - Pale Ale 5 kg - Karmelowy 60-80 EBC 0,5 kg chmiel: - Citra 100 g - Cascade 100g Zacieranie: -62o C - 50 min -72o C - 30 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Citra 20 g 30 min - Cascade 20 g 30 min - Citra 20 g 15 min - Cascade 20 g 15 min - Citra 20 g 0 min - Cascade 20 g 0 min Na cichą: - Citra 40 g 5 dni - Cascade 40 g 5 dni Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Us-05 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25L (alc 5,3% Brix z 14 do 7 ) Edytowane 9 Czerwca 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2019 (edytowane) Warka #41 uwarzona 09.06.2019 - Fear The Walking Dead 12 Brix 27L słody: - Pilzneński 4,5 kg - Pszeniczny 1 kg - Wiedeński 0,5 kg - Płatki owsiane 0,5 kg chmiel: - Hallertau Magnum 15 g - Saaz/ Żatecki 70 g - Styrian Goldings 40 g Zacieranie: -50o C - 30 min -67o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Hallertau Magnum 15 g 60 min - Saaz/ Żatecki 70 g 10 min - Styrian Goldings 40 g 5 min Na cichą: - Jaśmin 20 g 7 dni Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's M29 French Saison -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 26L (alc 4,9% Brix z 12 do .5) Edytowane 25 Czerwca 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 (edytowane) Warka #42 uwarzona 18.10.2019 - Angielski porter 14 Brix 25L słody: - Pale Ale 4,8 kg - Karmelowy 150 EBC 0,5 kg - Karmelowy 350 EBC 0,5 kg - Czekoladowy 900 EBC 0,2 kg - Laktoza 0,5 kg chmiel: - Challenger 50 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Challenger 50 g 60 min - Laktoza 0,5 kg 15 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 15o C Fermentacja: -drożdże Fermentis S04 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25,5 litra (alc 5% Brix z 14 do 9) Edytowane 10 Listopada 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Warka #43 uwarzona 02.11.2019 - Brexit 13,5 Brix 27L słody: - Pilzneński 4 kg - Pszenica prażona 0,5 kg - Monachijski 0,4 kg - Caraaroma 0,2 kg - Pszeniczny 0,2 kg - Karmelowy 350-450 EBC 0,1 kg - Laktoza 0,5 kg chmiel: - Marynka 25 g - Lubelski 40 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Marynka 25 g 60 min - Lubekski 45 g 10 min - Laktoza 0,5 kg 15 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 15o C Fermentacja: -drożdże Fermentis S04 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 27L (alc 4,9% Brix z 13,5 do 8,5) Edytowane 24 Listopada 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się