Skocz do zawartości

Browar Domowy Ambrosia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #22 uwarzona 08.04.2018 - British Ale 13 Brix 26L

słody:

 

-Pale Ale 5kg

-Karmelowy 7-9 EBC 1kg

 

chmiel:

 

-Progress 100g

-Goldings 50g

-East Kent Golding 30g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40 min

-72o C - 20 min

-78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Progress 50g 60 min

-Progress 25g 20 min

-Goldings 25g 20 min

-East Kent Golding 15g 20 min

-Progress 25g 5 min

-Goldings 25g 5 min

-East Kent Golding 15g 5 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 14 dni 

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,8 % Brix z 12,5 do 6,5 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #23 uwarzona 21.04.2018 - German Ales 14,5 Brix 25L

słody:

 

-Pale Ale 5,5 kg

-Karmelowy 7-9 EBC 0,5 kg

 

chmiel:

 

-Marynka 20g

-German Tradition 45g

-Perle 45g

-Hallertauer Hersbrucker 20g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 30 min

-72o C - 45 min

-78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 25g 60 min

-German Tradition 20g 20 min

-German Tradition 25g 5 min

-Perle 20g 20 min

-Perle 25g 5 min

-Hallertauer Hersbrucker 20g 20 min

-Hallertauer Hersbrucker 25g 5 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 14 dni 

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,3 % Brix z 12,5 do 7 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #24 uwarzona 05.05.2018 - SH Oktawia 13 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 3,5kg

-Pale Ale 2kg

 

chmiel:

 

-Magnum 25g

-Oktawia 100g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 40min

-72o C - 20 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 25g 60 min

-Oktawia 30g 20 min

-Oktawia 30g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja 14 dni 

-cicha z chmieleniem na zimno 7 dni.

 

Na zimno dodane chmiele:

 

-Oktawia 40g na zimno

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,9% Brix z 13 do 6,5 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka #25 uwarzona 06.10.2018 - Piernikowe (Christmas Ale) 17 Brix 26L

 

słody:

 

-Pilzneński 5kg

-Pszeniczny 1kg

-Płatki owsiane 0,4kg

-Karmelowy 30EBC 0,3kg

-Bawiący 370EBC 0,2kg

-Karmelowy ciemny 700EBC 0,1kg

-Barwiący 1450EBC 0,1kg

 

chmiel:

 

-Magnum 40g

-East Kent Golding 10g

 

Dodatki:

 

-goździki 10szt

-laska cynamonu 2szt

-skórka pomarańczy 30g

-śliwki suszone 300g

-gałka muszkatołowa 5g

-miód akacjowy 0,5kg

 

Zacieranie:

 

-64o C - 30min

-72o C - 30 min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 40g 60 min

-East Kent Golding 10g 10 min

 

wszystkie dodatki dodane na ostatnie 10 minut gotowania. miód 10 min wcześniej rozpuszczony w 0,5l gorącej brzeczki.

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05 2 saszetki

-fermentacja 21 dni  + 5 dni cold crash

 

Zabutelkowano 25 L (alc 6,6% Brix z 17 do 8,8 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 uwarzona 14.10.2018 - Deutsche Säure (Berliner Weisse) 8 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 1,65kg

-Pszeniczny 1,65kg

 

chmiel:

 

-Hallertauer Tradition 15g

 

 

Zacieranie:

 

-65o C - 60min

-Mash Out

 

Gotowanie - 15 min 

 

Chmielenie:

 

-Hallertauer Tradition 15g 15 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże. Fermentowane w temppokojowej ok 21o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Wyeast 3191

-fermentacja 55 dni  + coldcrash 7 dni

 

Zabutelkowano 25 L (alc 3,4 % Brix z 8 do 3,1 ) Do re fermentacji dodano 250 ml soku malinowego Herbapol

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #27 uwarzona 27.10.2018 - Teddy Beer (Braggot) 24 Brix 29L

 

słody:

 

-Pilzneński 3,5kg

-Żytni 1kg

-Karmelowy 45EBC 0,5kg

-Miód wielokwiatowy 5kg

 

chmiel:

 

-Lubelski 50g

-Sybilla 50g

-Oktawia 40g

-Magnum 20g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 50min

-74o C - 30min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 20g 60min

-Sybilla 25g 15min

-Oktawia 25g 15min

Lubelski 25g 15min

-Sybilla 25g 5min

-Lubelski 25g 5min

-Oktawia 15g 5min

-Miód wielokwiatowy 5kg 10min

 

Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's M05

-fermentacja 15 dni 

 

Zabutelkowano 28 L (alc 9,1% Brix z 24 do 13 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #28 uwarzona 17.11.2018 - Candy Orange IPA 12,4 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 4kg

-Płatki kukurydziane 0,5kg

-Płatki owsiane 0,5kg

-Płatki pszenne 0,5kg

 

chmiel:

 

-Lemondrop 40g

-Citra 100g

 

Zacieranie:

 

-płatki owsiane i pszenne skleikowane wcześniej poprzez gotowanie ok 10 min. Płatki kukurydziane dodane do ześrutowanego słodu.

-71o C - 60min

-Mash Out

 

Gotowanie - 60min 

 

Chmielenie:

 

-Citra 10g 60min

-Citra 75g whirlpool 20min

-Lemondrop 25g whirlpoll 20min

-Citra 15g na zimno 12 dni

-Lemondrop 15g na zimno 12 dni

 

Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 21,5 L (alc 4,8% Brix z 12,4 do 5,8  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #29 uwarzona 02.12.2018 - Juicy NEIPA 15,3 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 5kg

-Płatki jęczmienne 0,8kg

-Płatki owsiane 0,8kg

-Płatki pszenne 0,5kg

 

chmiel:

 

-Lemondrop 60g

-Citra 90g

-Centennial 60g

-Eldorado 50g

-Mosaic 60g

-Willamette 40g

 

 

Zacieranie:

 

-66o C - 60min

-Mash Out 78o C - 10min

 

Gotowanie - 75min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 15g 75min

-Citra 30g  whirpool 15min

-Centennial 30g whirpool 15min

-Mosaic 30g whirpool 15min

-Willamette 30g whirpool 15min

-Eldorado 25g whirpool 15min

 

Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Chmielenie na zimno:

 

-Citra 60g 11 dni 9 dni

-Centennial 30g 11 dni

-Mosaic 30g 11 dni

-Willamette 10g 11 dni

-Eldorado 25g 11g

-Lemondrop 60g 3 dni

 

Zabutelkowano 22 L (alc 6,5% Brix z 15,6 do 6,2  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.11.2018 o 21:27, nike21 napisał:

 

 

Warka #28 uwarzona 17.11.2018 - Candy Orange IPA 12,4 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 4kg

-Płatki kukurydziane 0,5kg

-Płatki owsiane 0,5kg

-Płatki pszenne 5kg

 

 

 

Z ciekawości zapytam, jak poszła filtracja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #30 uwarzona 23.12.2018 - Żateckie jasne 12,8 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 5,5kg

 

chmiel:

 

-Magnum 20g

-Saaz/Żatecki 90g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 45min

-72o C - 15min

-Mash Out 78o C - 10min

 

Gotowanie - 60min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 20g 60min

-Saaz/Żatecki 45g 20min

-Saaz/Żatecki 45g 5min

 

Schłodzone do 22o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże W34/70

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,8% Brix z 12,8 do 6,3  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #31 uwarzona 05.01.2019 - American Dream 12,6 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 5,kg

 

chmiel:

 

-Cascade 10g

-Centennial 10g

-Citra 10g

-Mosaic 10g

-Simcoe 10g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 45min

-72o C - 15min

-Mash Out 78o C - 10min

 

Gotowanie - 60min 

 

Chmielenie:

 

-Cascade 5g 60min

-Centennial 5g 60min

-Citra 5g 60min

-Mosaic 5g 60min

-Simcoe 5g 60min

-Cascade 5g 5min

-Centennial 5g 5min

-Citra 5g 5min

-Mosaic 5g 5min

-Simcoe 5g 5min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże W34/70

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,5% Brix z 12,6 do 6.8  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #32 uwarzona 19.01.2019 - Hans Kloss 13 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 4 kg

-Karmelowy jasny 7-9EBC 1kg

 

chmiel:

 

-Magnum 20g

-Hallertauer Mittelfrueh 60g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30min

-65o C - 70min

-Mash Out 78o C - 10min

 

Gotowanie - 60min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 20g 60min

-Hallertauer Mittelfrueh 20g 20min

-Hallertauer Mittelfrueh 20g 5min

-Hallertauer Mittelfrueh 20g na zimno 7 dni

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże W34/70

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 24 L (alc 5,1% Brix z 13 do 6 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #33 uwarzona 02.02.2019 - Mandarynka 13 Brix 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 3 kg

-Pszeniczny 1 kg

-Karmelowy jasny 7-9EBC 1,9 kg

 

chmiel:

 

-Mandarina Bavaria 100 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Mandarina Bavaria 20 g 60 min

-Mandarina Bavaria 25 g 20 min

-Mandarina Bavaria 25 g 5 min

-Mandarina Bavaria 20 g na zimno 13 dni

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże W34/70

-fermentacja  14 dni + 13 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 25 L (alc 4,6% Brix z 13 do 7,1  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #34 uwarzona 16.02.2019 - I'll be right black (Porter Bałtycki) 22 Brix 25L

 

słody:

 

-Wiedeński 3,5 kg

-Monahijski 2 kg

- Pale Ale 1 kg

- Caraamber 0,5 kg

- Biscuit 0,5 kg

- Karmelowy 40-60 EBC 0,4 kg

-Barwiący 1450 EBC 0,2 kg

 

chmiel:

 

-Marynka 50 g

-Lubelski 50 g

 

Zacieranie:

 

-55o C - 10 min

-64o C - 30 min

-72o C - 50 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 90 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 50 g 60 min

-Lubelski 30 g 15 min

-Lubelski 20 g 5 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże W34/70

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 25L (alc 8,5% Brix z 22 do 12 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #35 uwarzona 03.03.2019 - Trzeci miesiąc z kolei 16 Brix 26L

 

słody:

 

-Wiedeński 3 kg

-Monahijski 3 kg

- Pilzneński 0,5 kg

- Karrmelowy 30EBC 0,5 kg

 

chmiel:

 

-Perle 35 g

-Hallertauer Hersbrucker 15 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 30 min

-72o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Perle 35 g 60 min

-Hallertauer Hersbrucker 15 g 10 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 26L (alc 5,8% Brix z 16 do 9  )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #36 uwarzona 16.03.2019 - NEIPA 17 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 3,5 kg

- Pale Ale 2 kg

- Płatki pszenne 0,5 kg

- Płatki owsiane 0,5 kg

- Caramel Pils 0,35 kg

- Cukier kandyzowany 0,35 kg

 

chmiel:

 

- Mosaic 160 g

- Citra 160 g

- Azacca 160 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-67o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Mosaic 40 g whirlpool 30 min

- Citra 40 g whirlpool 30 min

- Azacca 40 g whirlpool 30 min

 

Na zimno: 

 

- Mosaic 60 g na 10 dni

- Citra 60 g na 10 dni

- Azacca 60 g na 10 dni

 

- Mosaic 60 g na 5 dni

- Citra 60 g na 5 dni

- Azacca 60 g na 5 dni

 

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's U.S. West Coast M44

-fermentacja  14 dni + 7 dni coldcrash

 

Zabutelkowano 5L i 19L w keg (alc 7,4% Brix z 17 do 7 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #37 uwarzona 01.04.2019 - Wujek WITold 13 Brix 26L

 

słody:

 

- Pilzneński 3,kg

- Pale Ale 0,5 kg

- Pszeniczny 0,5 kg

- Karmelowy 60-80 EBC 0,4kg

- Płatki owsiane 0,75 kg

- Płatki jęczmienne 0,25 kg 

- Płatki ryżowe 0,25 kg

 

chmiel:

 

- Lubelski 25 g

 

Dodatki:

 

- skórka słodkiej pomarańczy 100 g

- skórka cytryny 100 g

- kolendra 20 g

 

Zacieranie:

 

-45o C - 15 min

-68o C - 45 min

-72o C - 10 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Lubellski 25 g 60 min

 

Dodatki:

 

- skórka słodkiej pomarańczy 50 g 10 min

- skórka cytryny 50 g 10 min

- kolendra 10 g 10 min

- skórka słodkiej pomarańczy 50 g 5 min

- skórka cytryny 50 g 5 min

- kolendra 10 g 5 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 10o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's Belgian Wit M21

-fermentacja  14 dni 

 

Zabutelkowano 18L + 9L keg (alc 4,3% Brix z 13 do 7,8 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #38 uwarzona 14.04.2019 - Be wheat me 12 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 2,7 kg

- Pszeniczny 2,7 kg

 

chmiel:

 

- Magnum 10 g

 

Zacieranie:

 

-45o C - 20 min

-63o C - 50 min

-72o C - 20 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 10 g 60 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 20o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mauribrew Weiss

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 8L  + 19L keg (alc 4,1% Brix z 12 do 6,8 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #39 uwarzona 27.04.2019 - Herbatka u Tadka (Earl Grey IPA) 16 Brix 25L

 

słody:

 

- Pale Ale 5,5 kg

- Karmelowy 30 EBC 1 kg

 

chmiel:

 

- Citra 90 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-67o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Citra 20 g 60 min

- Citra 35 g 30 min

- Citra 35 g 0 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 20o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Us-05

-fermentacja  14 dni + cicha 7 dni (herbata Earl Grey Dilmah 200g na 48h)

 

Zabutelkowano 25L  (alc 6,2% Brix z 16 do 8 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 uwarzona 11.05.2019 - Szczypta Ameryki 14 Brix 25L

 

słody:

 

- Pale Ale 5 kg

- Karmelowy 60-80 EBC 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Citra 100 g

- Cascade 100g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 50 min

-72o C - 30 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Citra 20 g 30 min

- Cascade 20 g 30 min

- Citra 20 g 15 min

- Cascade 20 g 15 min

- Citra 20 g 0 min

- Cascade 20 g 0 min

 

Na cichą:

 

- Citra 40 g 5 dni

- Cascade 40 g 5 dni

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Us-05

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 25L  (alc 5,3% Brix z 14 do 7 )

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #41 uwarzona 09.06.2019 - Fear The Walking Dead 12 Brix 27L

 

słody:

 

- Pilzneński 4,5 kg

- Pszeniczny 1 kg

- Wiedeński 0,5 kg

- Płatki owsiane 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Hallertau Magnum 15 g

- Saaz/ Żatecki 70 g

- Styrian Goldings 40 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-67o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Hallertau Magnum 15 g 60 min

- Saaz/ Żatecki 70 g 10 min

- Styrian Goldings 40 g 5 min

 

Na cichą:

 

- Jaśmin 20 g 7 dni

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's M29 French Saison

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 26L  (alc 4,9% Brix z 12 do .5)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #42 uwarzona 18.10.2019 - Angielski porter 14 Brix 25L

 

słody:

 

- Pale Ale 4,8 kg

- Karmelowy 150 EBC 0,5 kg

- Karmelowy 350 EBC 0,5 kg

- Czekoladowy 900 EBC 0,2 kg

- Laktoza 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Challenger 50 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Challenger 50 g 60 min

- Laktoza 0,5 kg 15 min

 

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 15o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis S04

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 25,5 litra  (alc 5% Brix z 14 do 9)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #43 uwarzona 02.11.2019 - Brexit 13,5 Brix 27L

 

słody:

 

- Pilzneński 4 kg

- Pszenica prażona 0,5 kg

- Monachijski 0,4 kg

- Caraaroma 0,2 kg

- Pszeniczny 0,2 kg

- Karmelowy 350-450 EBC 0,1 kg

- Laktoza 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Marynka 25 g

- Lubelski 40 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Marynka 25 g 60 min

- Lubekski 45 g 10 min

- Laktoza 0,5 kg 15 min

 

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 15o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis S04

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 27L  (alc 4,9% Brix z 13,5 do 8,5)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.