Patryk.B Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Wiedeński 2kg Monachijski 3kg karmelowy ciemny 200g czekoladowy 1200 200g bursztynowy 200g do tego 50g barwiącego na 15 min. Blg początkowe 16 Chmiele 30g Magnum 60min, Sybilla i Lubelski po 15g na 15 min Drożdże Cobra Fermentacja burzliwa w temp 16stC 10dni, cicha 5 dni (nie miałem możliwości dotrzymać do tygodnia) Blg końcowe 7 W dniu wczorajszym po 1,5 tyg leżakowania wziąłem pierwszą sztukę na spróbowanie i testy czy zostawić i pić czy miejsca nie marnować i w kibel wylać i nie wiem co to za gatunek ale smakiem przypomina mi Stout, ale co najważniejsze bardzo mi smakuje i na pewno ponowię próby jego ponownego zrobienia ale już na lepszych drożdżach. No i czy w ogóle da się jakoś nazwać ten gatunek piwa i czy w ogóle mieści się to w jakimś gatunku? Zrobione tak i tyle bo akurat Monachijskiego i Wiedeńskiego mi tyle zostało e resztę wrzuciłem ot tak. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Można powiedzieć, że pasuje do robust porteru, z wyjątkiem drożdży oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Można powiedzieć, że pasuje do robust porteru, z wyjątkiem drożdży oczywiście. No tylko takie miałem a że ostatnia paczka to wrzuciłem. Ale smak piwa jak dla mnie genialny, aż normalnie zachwycony jestem, dzisiaj 3 butelkę piję a 3 piwa w ciągu dnia zdarzają mi się niezwykle rzadko . Edytowane 27 Lutego 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Napisałes, że według Ciebie, piwo jest genialne. W takim razie, ja na Twoim miejscu powtarzając kiedys warkę nie zmieniałbym nic. Drożdży też nie. Często lepsze jest wrogiem dobrego. Nie ma pewnosci, że zmiana drożdży nie zmieni smaku na gorsze. Gratuluję Ci tego piwa, bo przecież o to chodzi w piwowarstwie domowym bysmy mogli zrobić sobie taki browarek jaki nam najbardziej smakuje. Ty ten cel osiągnąłes i to jest niewątpliwy sukces, myslę że większy niż wygrany konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Podziel się ze swoimi znajomymi Edytowane 28 Lutego 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) Ale zawsze można coś poprawić, dokładną recepturę mam zapisaną i w zasadzie następną warkę uwarzę nie szybciej jak za 3-6 miesięcy to na pewno to powtórzę. Drożdże zmienię bo te w zapachu dają bardzo nie miłą woń. Co do dzielenia znajomym, dzisiaj to uczyniłem i kolega warzący piwo od ok 2 lat stwierdził że to nie mój pomysł na piwo że na pewno go skądś skopiowałem, przykre ale prawdziwe bo on ogranicza się do pilsów lub lagerów . Ale wszystkim smakowało moje i jak inni chhwalili moje a nie doświadczonego piwowara to straciłem kolegę. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Masz wrodzony talent, tylko sie ciesz. Kolega jak nie zrozumie to znaczy, że nie był prawdziwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Ot ja jestem zdania że się po prostu udało. Jak smakuje innym to ja się cieszę tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Pytanie do autora.W jakich temperaturach zacierałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) 55stC 10min 64stC 40min 72stC 30min wygrzew 78stC A Chmielenie 30min bez chmielu 60min Magnum 15min Sybilla i Lubelski Edytowane 1 Marca 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się