Tomek W Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Właśnie siedzę sobie, i popijam Dubbla Cieszyńskiego - bardzo mi to piwo smakuje , po zachłyśnięciu się piwami chmielonymi mocno amerykańskimi odmianami , to naprawdę miła odmiana. Mi osobiście Dubbel odpowiada niebywale , i popijam regularnie od dnia premiery. Teraz postanowiłem sam takie cuś uwarzyć - co prawda doświadczenie mam niewielkie, ale spróbuję Zbliża się moja dziesiąta warka - i myślę że taki Dubbel byłby w sam raz na taką okrągłą wareczkę Recepturę postanowiłem wykorzystać autorstwa Czesława Dziełaka - jak kopiować to najlepszych Mam tylko wątpliwości co do drożdży - chciałbym użyć drożdży Fermentum mobile , i tu moje wątpliwości. Rozważam dwa szczepy - FM25 Klasztorna medytacja oraz FM26 Belgijskie pagórki. Skłaniałbym się raczej ku FM26 , ze względu na wysoką flokulację , FM25 natomiast teoretycznie daje wyższe odfermentowanie - ale to minimalnie wyższe , przynajmniej w teorii , nie wiem jak jest w praktyce Jak myślicie , które drożdżaki będą lepiej się nadawały do Dubbelka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jak juz masz kopiować to uzyj tych samych drożdży co Czesiu bo inaczej nie będziesz miał podobnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jak juz masz kopiować to uzyj tych samych drożdży co Czesiu bo inaczej nie będziesz miał podobnego piwa. No tak , by uzyskać jak najbardziej zbliżone piwo jest to logiczne Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - chciałbym zrobić Dubbla , niekoniecznie kopie piwa Czesława , tylko na bazie jego receptury. W zasadzie to chyba jedynie drożdże chciałbym zmienić Bez żadnych uzasadnień dlaczego - chcę po prostu użyć któregoś szczepu z Fermentum mobile Tylko nie wiem który lepiej się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Oba będą dobre, oba będą różne. Patrząc na opisy drożdży FM25 jest podobny do Wyeast 3787, a FM26 do Wyeast 3522. Sam zdecyduj, jaki profil drożdży wolisz. Na marginesie, Czesław warkę fermentował dwoma szczepami drożdży, z których jeden to Wyeast 3787. Opisał to na blogu: http://www.piwo.org/blog/25/entry-82-338-belgian-dubbel/ EDIT: Patrząc na inne opisy drożdży doszedłem do wniosku, że FM25 bardziej przypomina Wyeast 1214. Edytowane 3 Marca 2015 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 W zasadzie to chyba jedynie drożdże chciałbym zmienić Być może Tobie to "tylko" natomiast w kontekście samego piwa może to być "aż" i mimo że Cieszyński Dubbel Ci smakuje to Twój będzie zupełnie inny(nie powiedziane że gorszy) polecam dobrze namnożyć drożdże których chcesz użyć. Aktualnie fermentuje blonda na FM25, jest to 4 doba i na tę chwilę aromaty jakie potrafię zidentyfikować to owoce, pieprz. Polecam przy okazji poczytać to http://www.piwo.org/topic/3478-fermentacja-piw-belgijskich/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Tak jak koledzy wyżej, drożdże w tym piwie mają kluczowe znaczenie. Na innych belgach na pewno piwo też wyjdzie smaczne, ale jeśli celujesz w klona z Cieszyna, to również Ci radzę poszukać tych samych drożdży. O ile pamiętam, to Czesław pisał, że wysłał mniej odfermentowane piwo, więc jeżeli już nie użyjesz oryginalnego szczepu, to wybierz ten, który zapewni mniejsze odfermetnowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ależ kombinujecie. Tomek W - użyj THG (3787) i o ile dobrze poprowadzisz fermentację to będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Optymalnie użyj któryś z tych szczepów, lub ich odpowiedniki z innych firm: 1) Wyeast 3538 Leuven Pale Ale 2) Wyeast 3787 Trappist High Gravity 3) Wyeast 3864 Canadian Belgian Ale Na szczepach FM się nie znam, więc nic mądrego Ci nie napiszę. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Optymalnie użyj któryś z tych szczepów, lub ich odpowiedniki z innych firm: 1) Wyeast 3538 Leuven Pale Ale 2) Wyeast 3787 Trappist High Gravity 3) Wyeast 3864 Canadian Belgian Ale Na szczepach FM się nie znam, więc nic mądrego Ci nie napiszę. Dzięki wielkie za rady - faktycznie nie będę kombinował , i użyję któregoś ze szczepów proponowanych przez Was i samego Czesława. Pozostanie tylko dopilnować temperatur fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Ja go zrobiłem na Fermentum Mobile - Belgijskie Pagórki. Wyszło super. Ma dopiero dwa miesiące. Poczekam jeszcze parę aż się ułoży. Leżakuje w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się