NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Witam. Mam pytanie, zabieram się za moje pierwsze warzenie piwa. bardzo lubie styl AIPA i IIPA i dlatego chce uwarzyc imperialną wersje ipa. Znalazłem na allegro zestaw na imperial ipa z gozdawy http://allegro.pl/zestaw-piwowarski-gozdawa-koneser-imperial-ipa-hit-i4989091656.html i mam pytanie, czy ten zestaw zawiera wszystko co potrzeba do zrobienia piwa? Tzn wystarczy wlać zawartość puszek do garczka z wodą, zagotować, troche ostudzić, wlać do pojemnika fermentacyjnego dolać wody, drożdże itp? Czy potrzeba jeszcze jakiegos dodatkowego ekstaktu jak w innych brewkitach np. cukier glukoza czy płynny ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Nie używałem ale sądząc po wadze nic już nie trzeba dodawać. Standardowo pucha waży 1,7 kg i trzeba dodać jakiegoś cukru. U ciebie waga 3,4 kg. Jak się nie boisz komplikacji to dokup 50 g amerykańskiego chmielu na cichą. 7 g drożdży to mało jak na Imperial IPA. Proponuje dokupić dodatkową paczkę lub poszukać gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) myślałem dodać citre z 25g na cichą myśle że nic sie nie schrzani, a co do drożdży to jakie dokupić i ile? jeżeli tam jest 7g to ile powinno być odpowiednio? chyba że dokupić jakieś tyle że pewnie nie należy mieszać, bo nie jest napisane jakie drożdże tam są. Może dokupie Safale US-05 11,5 g ?? a co szkodzi jak bedzie mniej drożdży? Edytowane 4 Marca 2015 przez NaiLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Imperial IPA jest mocna, więc 3,4 ekstraktu to za mało. Polecam http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-plynny-gozdawa-1-7l-superjasny-i4981722416.html Powinieneś kupić druga paczkę drożdży, w pudełku są prawdopodobnie te http://allegro.pl/drozdze-do-piwa-gorna-fermentacja-gozdawa-uswc-10g-i5075424642.html, ale może napisz maila z pytaniem do gozdawy. Możesz potem dodać 400g cukru, ale piwo już będzie bardzo mocne. Przeczytaj tutejsze wiki dot. warzenia z brewkitów, bo to co piszą w instrukcji gozdawy to jest jakaś tragedia. Podobnie jak kolega wyżej polecam kupić 50g jakiegoś amerykańskiego chmielu i nachmielić na zimno, piwo będzie na pewno lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 a co szkodzi jak bedzie mniej drożdży? Piwo może nie odfermentować do końca, drożdże będą długo startowały, możesz mieć sporo wad (diacetyl, aldehyd octowy). Możesz ich nie czuć, ale uważam że jak robić to porządnie. Jeśli w tej puszce są te drożdże które Ci linkowałem możesz spokojnie dokupić drugą ich paczkę i zadać obie, nie musisz kupować innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Imperial IPA jest mocna, więc 3,4 ekstraktu to za mało. Polecam http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-plynny-gozdawa-1-7l-superjasny-i4981722416.html Czyli dokupić jeszcze jeden ekstrakt? A jeżeli wystarczy mi te ~5% to wystarczy? nie zależy mi na tym aby piwo było mocne a żeby było dobrze nachmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 To wtedy będziesz miał IPA, bez imperial. Jeśli masz garnek ok 20l to lepiej by Ci było kupić same ekstrakty i nachmielić po swojemu. W brewkicie to niewiadomo co jest, a tak wyjdzie smaczniej i w miarę przewidywalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Czyli 2x jasne ekstrakty np http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-niechmielony-gozdawa-piwo-46-piw-i5097896076.html i chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 w alepiwo wyklikałem sobie cos takiego Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg 21.87 zł/szt. 23.00% 2.00 kg 26.90 zł szt. 53.80 złChinook granulat 50g 7.41 zł/szt. 8.00% 0.07 kg 8.00 zł szt. 8.00 złCascade granulat 100g 14.72 zł/szt. 8.00% 0.11 kg 15.90 zł szt. 15.90 złSimcoe granulat 50g 8.80 zł/szt. 8.00% 0.06 kg 9.50 zł szt. 9.50 złFermentis Safale US-05 8.05 zł/szt. 23.00% 0.02 kg 9.90 zł szt. 9.90 złŁącznie wychodzi stówka, ale to przez ilość chmielu. 50g Chinooka na goryczkę, 50g Cascade na smak i aromat, reszta na cichą i będzie porządna bomba chmielowa. NaiLer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Czyli coś takiego , dać 2 ekstrakty jasne na pale ale? Te 100 gram czyli 50g chinooka dać na początku gotowania a 50g cascade pod koniec? czy jakoś to rozłożyć? a i 100 gram na cichą to nie za dużo? pytam bo jestem jeszcze w tym zielony Edytowane 4 Marca 2015 przez NaiLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Chyba się zagalopowałem z tym chmieleniem Wydzie Ci 12 blg, apa nie ipa, więc można trochę obciąć, ew. dołóż jakiś mały bursztynowy i zostaw chmiele to będzie AIPADo apa (czyli przy 2 puszkach) starczy 50g simcoe i 100g cascade, przykładowo (ok 45IBU)60' 20g simcoe 30' 20g Cascade 15' 20g Cascade 0' 20g Cascade 30g simcoe i 40g cascade na zimno NaiLer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Aha rozumiem, wyjaśnisz mi jeszcze te minuty? 0' - to poczatek gotowania czyli jak sie tylko zagotuje wsypać cascade 60' - ostatnia minuta gotowania i dać simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Rozumiem że masz dostęp do garnka ok 20l?http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowychhttp://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 tak mam będę eksperymentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maksimikus Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Aha rozumiem, wyjaśnisz mi jeszcze te minuty? 0' - to poczatek gotowania czyli jak sie tylko zagotuje wsypać cascade 60' - ostatnia minuta gotowania i dać simcoe Odwrotnie :-) 60' - to 60 minut gotowania (wrzucasz simcoe) 0' - to zero minut gotowania (wrzucasz cascade po wyłączeniu palnika) Edytowane 4 Marca 2015 przez maksimikus NaiLer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Nie mam wielkiego doświadczenia w warzeniu z ekstraktów, więc głupio doradzę: jeśli chcesz American Pale Ale - weź 2 X 1.7 ekstraktu, American India Pale Ale - 2,5 - 3 X 1.7 ekstraktu, Imperial India American Pale Ale - 3 do 4 X 1.7 ekstraktu. Lekko podgrzewasz puchy żeby Ci nabrały łatwiejszej do przelewania konsystencji. Zagotowujesz z taką ilością wody, żeby Ci łącznie dało 23- 4 litry. Kiedy Ci się zagotuje, dodajesz chmiel na goryczkę, tak z 40- 50 g Chinooka będzie ok. Po 45 minutach dodaj trochę Simcoe i Cascade, tak proponuję po 15 g. Po 60 minutach dodaj po 20 - 30 g tychże chmieli. Zaczekaj minutę i wyłącz palnik. Dobrze zamieszaj łychą, żeby zrobił się wir. Chodzi o to, żeby resztki chmielu zebrały się na dnie na środku. To na razie miałeś najłatwiej. Gorący płyn przetransferuj wydenzyfkowaną rurką do wydezynfekowanego wiadra. To ważne z tym dezynfekowaniem. Dwie trzecie zabawy w piwowarstwo to w kółko mycie czegoś, żeby było sterylne. Pogódź się z tym. Przelawszy zaciśnij dekiel. Całość wstaw do wanny z wodą, po 3 godzinach otwórz saszetkę z suchymi drożdżami, najlepiej Safale US 05 i rozsyp po powierzchni. Na moją odpowiedzialność: wystarczy jedna, ale jak rozsypiesz w wersji IAIPA dwie, to nie zrobisz błędu. Zamknij, wstaw bulkadełko, postaw w temperaturze 15- 18 C i zapomnij na 3 tygodnie. Co by się nie działo: nie zaglądaj, nie patrz czy bulka, po prostu zapomnij. Za trzy tygodnie dodaj jeszcze po 20 g Chinooka, Simcoe i Cascade, zostaw na 5- 7 dni. Ponieważ przez całe 3 tygodnie nie robiłeś nic innego, niż czytałeś wiki i forum, wiesz, co robić dalej. Powodzenia! PS. Wiem, że lepiej transferować wychłodzony płyn napowietrzając, wiem, że lepiej uwadniać suchary, wiem, że lepiej zlać na cichą przed chmieleniem na zimno kilka innych rzeczy. Ale głównie chodzi o to, żeby chłop się nie przestraszył i nabrał odruchów. PS1. Ogólnie Brachu wiki i forum czytaj jak wściekły. Bierdol i NaiLer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Zamknij, wstaw bulkadełko, postaw w temperaturze 15- 18 C i zapomnij na 3 tygodnie. 3 tygodnie? nie za długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piracki Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 łącznie dało 23- 4 litry z 2 puszek po 1.7kg wyjdzie straszna wodzionka. Kilka przykładów: - na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego - na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego - na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego - na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego - na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego Co do chmielenia zrób sobie rekonesans po forum i określ czy chcesz piwo bardziej czy mniej goryczkowe oraz jak bardzo aromatyczne. Sugeruję też do APA dodać troszkę ekstraktu pszenicznego oraz/lub bursztynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Nie stoi nic na przeszkodzie jak zrobie piwo z jednej puchy 1.7 kg i 75g chmieli i całej paczki drożdży tak aby wyszło jakies 11-12 litrów piwa? może warto najpierw popróbować i nie żałować tak bardzo straconej kasy jak piwo sie zepsuje :D co Wy na to? Edytowane 5 Marca 2015 przez NaiLer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 O! Właśnie sobie piję to piwo, robiłem je w XI'14. W zestawie było wszystko (drożdże PAY7). Z całego zestawu mi wyszło 20l 13 BLG, odfermentowało do 5 BLG, więc przezornie dałem mniej cukru do refermentacji. Na zimno dałem citrę 30g, ale dziś myślę, że lepiej byłoby dać cascade albo chinook, bo jest za badzo "żywiczne". (te mniej cukru spowodowało jednak mniejsze nagazowanie, choć spodziewałem się że z tych 5 BLG jeszcze trochę zejdzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaiLer Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 I smakuje? Ile ma to mniej więcej ibu? I co bardziej przypomina apa aipa czy faktycznie to iipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 nie wiem ile ma ibu ale jest dość mocno chmielowe. Smakuje jak AIPA ze względu na użytą citrę. Jak dalej chcesz robić to piwo i uzyskać IIPA, to może zrób ten zestaw na 17-18l i daj na zimno jakiś angielski chmiel, np. ekg - tylko co najmniej 50g. Chyba że bardziej doświadczeni forumowicze polecą jakiś inny chmiel. btw, w sobotę nastawiam EIPA z tej serii gozdawy i nie będę tym razem chmielił na zimno (chyba że mi sie odwidzi ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się