Jump to content

Imperial IPA z gozdawy


Recommended Posts

Witam. Mam pytanie, zabieram się za moje pierwsze warzenie piwa. bardzo lubie styl AIPA i IIPA i dlatego chce uwarzyc imperialną wersje ipa. 

Znalazłem na allegro zestaw na imperial ipa z gozdawy http://allegro.pl/zestaw-piwowarski-gozdawa-koneser-imperial-ipa-hit-i4989091656.html

i mam pytanie, czy ten zestaw zawiera wszystko co potrzeba do zrobienia piwa? Tzn wystarczy wlać zawartość puszek do garczka z wodą, zagotować, troche ostudzić, wlać do pojemnika fermentacyjnego dolać wody, drożdże itp? Czy potrzeba jeszcze jakiegos dodatkowego ekstaktu jak w innych brewkitach np. cukier glukoza czy płynny ekstrakt?

Link to comment
Share on other sites

Nie używałem ale sądząc po wadze nic już nie trzeba dodawać. Standardowo pucha waży 1,7 kg i trzeba dodać jakiegoś cukru. U ciebie waga 3,4 kg.

Jak się nie boisz komplikacji to dokup 50 g amerykańskiego chmielu na cichą.  7 g drożdży to mało jak na Imperial IPA. Proponuje dokupić dodatkową paczkę lub poszukać gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

myślałem dodać citre z 25g na cichą myśle że nic sie nie schrzani, a co do drożdży to jakie dokupić i ile? jeżeli tam jest 7g to ile powinno być odpowiednio?  chyba że dokupić jakieś tyle że pewnie nie należy mieszać, bo nie jest napisane jakie drożdże tam są. Może dokupie Safale US-05 11,5 g ??

 

a co szkodzi jak bedzie mniej drożdży?

Edited by NaiLer
Link to comment
Share on other sites

Imperial IPA jest mocna, więc 3,4 ekstraktu to za mało. Polecam http://allegro.pl/ekstrakt-slodowy-plynny-gozdawa-1-7l-superjasny-i4981722416.html

Powinieneś kupić druga paczkę drożdży, w pudełku są prawdopodobnie te http://allegro.pl/drozdze-do-piwa-gorna-fermentacja-gozdawa-uswc-10g-i5075424642.html, ale może napisz maila z pytaniem do gozdawy. Możesz potem dodać 400g cukru, ale piwo już będzie bardzo mocne.

Przeczytaj tutejsze wiki dot. warzenia z brewkitów, bo to co piszą w instrukcji gozdawy to jest jakaś tragedia. Podobnie jak kolega wyżej polecam kupić 50g jakiegoś amerykańskiego chmielu i nachmielić na zimno, piwo będzie na pewno lepsze.

Link to comment
Share on other sites

a co szkodzi jak bedzie mniej drożdży?

Piwo może nie odfermentować do końca, drożdże będą długo startowały, możesz mieć sporo wad (diacetyl, aldehyd octowy). Możesz ich nie czuć, ale uważam że jak robić to porządnie. Jeśli w tej puszce są te drożdże które Ci linkowałem możesz spokojnie dokupić drugą ich paczkę i zadać obie, nie musisz kupować innych.

Link to comment
Share on other sites

To wtedy będziesz miał IPA, bez imperial. Jeśli masz garnek ok 20l to lepiej by Ci było kupić same ekstrakty i nachmielić po swojemu. W brewkicie to niewiadomo co jest, a tak wyjdzie smaczniej i w miarę przewidywalnie.

Link to comment
Share on other sites

w alepiwo wyklikałem sobie cos takiego
 

Ekstrakt słodowy jasny(Bruntal) 1,7kg     21.87 zł/szt.     23.00%     2.00 kg     26.90 zł         szt.     53.80 zł
Chinook granulat 50g     7.41 zł/szt.     8.00%     0.07 kg     8.00 zł         szt.     8.00 zł
Cascade granulat 100g     14.72 zł/szt.     8.00%     0.11 kg     15.90 zł         szt.     15.90 zł
Simcoe granulat 50g     8.80 zł/szt.     8.00%     0.06 kg     9.50 zł         szt.     9.50 zł
Fermentis Safale US-05     8.05 zł/szt.     23.00%     0.02 kg     9.90 zł         szt.     9.90 zł

Łącznie wychodzi stówka, ale to przez ilość chmielu. 50g Chinooka na goryczkę, 50g Cascade na smak i aromat, reszta na cichą i będzie porządna bomba chmielowa.

Link to comment
Share on other sites

Czyli coś takiego , dać 2 ekstrakty jasne na pale ale? 

Te 100 gram czyli 50g chinooka dać na początku gotowania a 50g cascade pod koniec? czy jakoś to rozłożyć? a i 100 gram na cichą to nie za dużo? pytam bo jestem jeszcze w tym zielony :) 

123_png_750x750_q85.jpg

Edited by NaiLer
Link to comment
Share on other sites

Chyba się zagalopowałem z tym chmieleniem :D
Wydzie Ci 12 blg, apa nie ipa, więc można trochę obciąć, ew. dołóż jakiś mały bursztynowy i zostaw chmiele to będzie AIPA
Do apa (czyli przy 2 puszkach) starczy 50g simcoe i 100g cascade, przykładowo (ok 45IBU)
60' 20g simcoe

30' 20g Cascade

15' 20g Cascade

0' 20g Cascade

 

30g simcoe i 40g cascade na zimno

Link to comment
Share on other sites

Aha rozumiem, wyjaśnisz mi jeszcze te minuty?

 

0' - to poczatek gotowania czyli jak sie tylko zagotuje wsypać cascade

60' - ostatnia minuta gotowania i dać simcoe

Odwrotnie :-)

 

60' - to 60 minut gotowania (wrzucasz simcoe)

0' - to zero minut gotowania (wrzucasz cascade po wyłączeniu palnika) 

Edited by maksimikus
Link to comment
Share on other sites

Nie mam wielkiego doświadczenia w warzeniu z ekstraktów, więc głupio doradzę: jeśli chcesz American Pale Ale - weź 2 X 1.7 ekstraktu, American India Pale Ale - 2,5 - 3 X 1.7 ekstraktu, Imperial India American Pale Ale - 3 do 4 X 1.7 ekstraktu. Lekko podgrzewasz puchy żeby Ci nabrały łatwiejszej do przelewania konsystencji. Zagotowujesz z taką ilością wody, żeby Ci łącznie dało 23- 4 litry. Kiedy Ci się zagotuje, dodajesz chmiel na goryczkę, tak z 40- 50 g Chinooka będzie ok. Po 45 minutach dodaj trochę Simcoe i Cascade, tak proponuję po 15 g. Po 60 minutach dodaj po 20 - 30 g tychże chmieli. Zaczekaj minutę i wyłącz palnik. Dobrze zamieszaj łychą, żeby zrobił się wir. Chodzi o to, żeby resztki chmielu zebrały się na dnie na środku.

To na razie miałeś najłatwiej.

Gorący płyn przetransferuj wydenzyfkowaną rurką do wydezynfekowanego wiadra. To ważne z tym dezynfekowaniem. Dwie trzecie zabawy w piwowarstwo to w kółko mycie czegoś, żeby było sterylne. Pogódź się z tym.

Przelawszy zaciśnij dekiel. Całość wstaw do wanny z wodą, po 3 godzinach otwórz saszetkę z suchymi drożdżami, najlepiej Safale US 05 i rozsyp po powierzchni. Na moją odpowiedzialność: wystarczy jedna, ale jak rozsypiesz w wersji IAIPA dwie, to nie zrobisz błędu. Zamknij, wstaw bulkadełko, postaw w temperaturze 15- 18 C i zapomnij na 3 tygodnie. Co by się nie działo: nie zaglądaj, nie patrz czy bulka, po prostu zapomnij. Za trzy tygodnie dodaj jeszcze po 20 g Chinooka, Simcoe i Cascade, zostaw na 5- 7 dni. Ponieważ przez całe 3 tygodnie nie robiłeś nic innego, niż czytałeś wiki i forum, wiesz, co robić dalej. 

Powodzenia!

PS. Wiem, że lepiej transferować wychłodzony płyn napowietrzając, wiem, że lepiej uwadniać suchary, wiem, że lepiej zlać na cichą przed chmieleniem na zimno  kilka innych rzeczy. Ale głównie chodzi o to, żeby chłop się nie przestraszył i nabrał odruchów.

PS1. Ogólnie Brachu wiki i forum czytaj jak wściekły.

Link to comment
Share on other sites

 

 

łącznie dało 23- 4 litry

z 2 puszek po 1.7kg wyjdzie straszna wodzionka.

 

Kilka przykładów:
- na 14,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 14,85 Blg potrzeba 2,9 kg ekstraktu słodowego
- na 18,8 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,75 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego
- na 25,9 litrów piwa o brzeczce nastawnej 13,55 Blg potrzeba 4,6 kg ekstraktu słodowego
- na 26,4 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,95 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego
- na 27,7 litrów piwa o brzeczce nastawnej 9,5 Blg potrzeba 3,4 kg ekstraktu słodowego
 
Co do chmielenia zrób sobie rekonesans po forum i określ czy chcesz piwo bardziej czy mniej goryczkowe oraz jak bardzo aromatyczne. Sugeruję też do APA dodać troszkę ekstraktu pszenicznego oraz/lub bursztynowego.
Link to comment
Share on other sites

Nie stoi nic na przeszkodzie jak zrobie piwo z jednej puchy 1.7 kg i 75g chmieli i całej paczki drożdży tak aby wyszło jakies 11-12 litrów piwa? może warto najpierw popróbować i nie żałować tak bardzo straconej kasy jak piwo sie zepsuje :D :D co Wy na to?

Edited by NaiLer
Link to comment
Share on other sites

O! Właśnie sobie piję to piwo, robiłem je w XI'14. W zestawie było wszystko (drożdże PAY7).

Z całego zestawu mi wyszło 20l 13 BLG, odfermentowało do 5 BLG, więc przezornie dałem mniej cukru do refermentacji.

Na zimno dałem citrę 30g, ale dziś myślę, że lepiej byłoby dać cascade albo chinook, bo jest za badzo "żywiczne".

 

(te mniej cukru spowodowało jednak mniejsze nagazowanie, choć spodziewałem się że z tych 5 BLG jeszcze trochę zejdzie)

Link to comment
Share on other sites

nie wiem ile ma ibu :) ale jest dość mocno chmielowe.

Smakuje jak AIPA ze względu na użytą citrę. Jak dalej chcesz robić to piwo i uzyskać IIPA, to może zrób ten zestaw na 17-18l i daj na zimno jakiś angielski chmiel, np. ekg - tylko co najmniej 50g.

Chyba że bardziej doświadczeni forumowicze polecą jakiś inny chmiel.

 

btw, w sobotę nastawiam EIPA z tej serii gozdawy i nie będę tym razem chmielił na zimno (chyba że mi sie odwidzi ;) )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.