Stibons Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Jak pisałem w jednym z poprzednich moich wątków planuję zacząć od podstaw. Mam już za sobą 4 warki z zacieraniem - gotowe zestawy. Teraz żeby wiedzieć o co chodzi, postanowiłem (w zasadzie za Waszymi głosami w jeszcze innym wątku) zrobić SMaSH'a - na razie 2 warki, zobaczymy co z tego wyjdzie. To pomoże mi w poznaniu podstawowych surowców oraz to jaki smak dają owe surowce. Na początek wybrałem 2 słody podstawowe: 1 warka - Château Pilzneński 6-rzędowy (3-3,8 EBC) - Castle Malting 5 kg 2 warka -Château Pale Ale (7-9 EBC) - Castle Malting - 5kg Obie warki planuję zaszczepić Safale US-05 (drugą z gęstwy po pierwszej). Jeszcze nie wiem jak będę zacierał, być może coś doradzicie. Moje pytanie/wątpliwość dotyczy tego jakich użyć chmieli. Zastanawiam się czy obie warki nachmielić tym samym chmielem, czy skorzystać z okazji i każdą warkę innym.... Jakich chmieli użyć? Zależy mi na średniej goryczce i ładnym aromacie. Nie chciał bym żeby chmiel zbyt zdominował piwo - tak żebym mógł określić jak smakują te konkretne słody jakich zamierzam użyć. Czy możecie mi polecić jakieś chmiele do mojego planu? Z góry dziękuję za sugestie i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zależy co chcesz osiągnąć. Jeśli przede wszystkim poczuć różnice między słodami, to chmieliłbym minimalnie. Jakaś marynka albo magnum, tylko na goryczkę, 25 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Głównie chcę poczuć różnicę między słodami. Zastanawiałem się nad dwoma chmielami - Palisade i Simcoe. Edytowane 4 Marca 2015 przez Stibons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli zależy Ci na szukaniu różnic pomiędzy słodami to zrób tak jak radzi kolega adamsky. Moja rada to szukać chmieli dających czystą gorczkę bez dodatkowych aromatów. Te które wymieniłeś dają aromaty cytrusów które mogą przeszkodzić Ci w wyszukaniu delikatnych różnic pomiędzy słodami. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Luqas van Dred Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się