K14 Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Witam, Zamierzam uwarzyć RIS'a celując w 15-20L o BLG 24-26. Do tego celu chciałbym użyć drożdży suchych (niestety nie posiadam gęstwy). Jakie polecacie do tego celu, aby w miarę rozsądnie odfermentowały? Fermentis S-04 Fermentis US-05 Fermentis T-58 Danstar Nottingham Czy może jakieś inne? Osobiście skłaniałbym się ku US-05 (11,5g x2) lub S-04. Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane i któreś drożdże w podobnej sytuacji możecie szczególnie polecić? Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Najlepiej to by było gęstwę. Nie masz jak najpierw zrobić sobie coś mniejszego a dopiero potem rysia? GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 2 paczki Nottinghamów dzadzą radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 2 paczki Nottinghamów dzadzą radę Potem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K14 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 2 paczki Nottinghamów dzadzą radęPotem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają Może więc jakaś sugestia? Niestety użycie gęstwy jak już wcześniej wspominałem - odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 2 paczki Nottinghamów dzadzą radęPotem zapyta 'rurka nie bulga' i co teraz zrobić. Ręce opadają Zrobiłem ostatnio RISa o takich parametrach, jakie chce kolega, i uzyskałem odfermentowanie na poziomie 80%, czyli bardzo rozsądnie. PS. I nie opadły mi przy tym ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta) Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram. Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek. Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji. W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki. Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa. Edytowane 9 Marca 2015 przez Lodzermensch GB... i K14 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K14 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 W notinghamach jest 5 milardow komorek per gram (informacja na stronie producenta) Nie wiem ile ma paczka - jesli 11 g to wtedy na paczke masz 55 milardow. W Fermentisie jest chyba ok 7 milardow na gram. Wg kalkulatora Jamila do przefermentowania 20 Litrow o gestosci poczatkowej 24blg potrzeba 360 milardow komorek. Teoretycznie potrzebowalbys zatem ok 5-6 paczek dla optymalnych i bezpiecznych warunkow fermentacji. W praktyce ok 35 g suchych drozdzy powinno wystarczyc przy zalozeniu ich zywotnosci na poziomie ok 90 %. - czyli mniej wiecej 3 paczki. Lepiej jednak zrobic najpierw slabsze piwo (najlepiej z 2 saszetek) a potem zrobic pasaz na risa. W końcu merytoryczna odpowiedź na tym forum - bardzo dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się