Z_bychu Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 (edytowane) Powolutku trzeba uzupełnić lukę warzenia piwa. Może się komuś przyda.? Warkę #1 i Warkę #2 można pominąć. Były to brewkity. ( Ale jakoś trzeba było zacząć). 11.06.2009r. Warka #3 Surowce: słód pilzneński 2,5 kg chmiel goryczkowy Marynka 20g chmiel aromatyczny Lubelski 10g drożdże S-33 Zacieranie: 63°C - 70' 72°C - 10' 78°C - 15' i filtracja Gotowanie 60': w 5' 20g Marynki w 45' 20g Lubelskiego około 12l 12°Blg 12.06.2009r. Warka #4 belgijskie Surowce: słód pilzneński 2,5 kg słód monachijski 0,5 kg słód karmelowy jasny 0,15 kg chmiel goryczkowy Marynka 10g chmiel aromatyczny Lubelski 15g kolendra 2 g drożdże S-33 z warki #3 Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 20' 76°C - 5' i filtracja Gotowanie 60': w 0' 10g Marynki w 45' 15g Lubelskiego kolendra 2 g około 12,5l 16°Blg C.d.n Edytowane 30 Października 2009 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 26.06.2009r. Warka #V India Pale Ale (zestaw słodów BA) Zacieranie i chmielenie w.g BA 20l 14°Blg 4.07 przelane na cichą. Butelkowane 1.08. Nie chciało się sklarować. 29.06.2009r. Warka #VI pszeniczne (ekstrakty słodowe WES) Ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg Chmiel Lubelski 30 g. Drożdże WB-6 Gotowanie 60': w 0' 20g Lubelskiego w 50' 10g Lubelskiego 6.07 przelane na cichą. 13.07 butelkowane 29.06.2009r. Warka #VII ciemne (ekstrakty słodowe WES) Ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg Chmiel Lubelski 30 g. Chmiel Perle 40g. Drożdże US-5 Gotowanie 60': w 0' 40g Perle w 50' 30g Lubelskiego bez cichej. 15.07 butelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Cześć Z_bychu tempo masz doprawdy imponujące, od czerwca 19 warek ...... podziwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) To i tak za mało trudno nadążyć. 14.07.2009r. Warka #VIII kot domowy Surowce: słód pilzneński 4 kg słód monachijski 0,8 kg słód karmelowy jasny 0,2 kg chmiel goryczkowy Marynka 20g chmiel aromatyczny Lubelski 10g drożdże Brewform Top 6g Zacieranie: 12 l wody 63°C - 60' 72°C - 30' 79°C - 10' i filtracja Gotowanie 55': w 5' 20g Marynki w 45' 10g Lubelskieg 21l 14°Blg 19.07 przelane na cichą 8.08 butelkowane 25.07.2009r. Warka #IX Kobra Indyjska Surowce: słód pilzneński 4 kg słód monachijski 1,2 kg słód karmelowy ciemny 0,3 kg chmiel goryczkowy Marynka 35g chmiel aromatyczny Lubelski 15g drożdże US-5 (gęstwa z warki #VII) Zacieranie: 15 l wody 64°C - 40' 72°C - 30' 79°C - 10' i filtracja Gotowanie 60': w 5' 35g Marynki w 45' 10g Lubelskieg 21l 14°Blg 1.08 przelane na cichą 9.08 butelkowane 27.07.2009r. Warka #X Belgijskie Ale Surowce: słód pilzneński 3,2 kg słód monachijski 1,1 kg słód barwiący 0,04 kg chmiel goryczkowy Marynka 30g chmiel aromatyczny Lubelski 20g drożdże S-33 Zacieranie: 18 l wody 44°C 50°C - 30' 66°C - 60' 72°C - 10 ' 78°C - 10' i filtracja Gotowanie 70': w 0' 30g Marynki w 60' 20g Lubelskiego 20l 13°Blg 1.08 przelane na cichą Edytowane 30 Października 2009 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 1.08.2009r. Warka #XI Surowce: słód pilzneński 3,5 kg słód monachijski 0,7 kg słód jasny karmelowy 0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,2 kg chmiel goryczkowy Marynka 35g chmiel aromatyczny Lubelski 20g + 3 g kolendry drożdże US-04 Zacieranie: 15 l wody 66°C 62°C - 45' 72°C - 25 ' 78°C - 10' i filtracja Gotowanie 60': w 0' 35g Marynki w 45' 20g Lubelskiego + kolendra 22l 14°Blg 8.08 przelane na cichą 14,08 butelkowane 9.08.2009r. Warka # XII pszeniczne słód pszeniczny 2,7 kg Słód pilzneński 1,8 kg chmiel aromatyczny Lubelski 25g Zacieranie: 15 l wody 66°C 44°C - 20' 53°C - 5' podgrzanie do 63°C 1/3 zacieru do 72°C przez 20',gotowanie 10' Zwrócenie do głównego 72°C - 20' 78°C i filtracja Gotowanie 60': w 0' 25g Lubelskiego 21l 13°Blg 21.08 przelane na cichą 2,09 butelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Kolega widzę tempo ma niezłe Podziwiam 3g kolendry to trochę mało, wyczuwasz ją w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 (edytowane) 8.08.2009r. Warka #XIII (21 l 13 °Blg) Surowce: słód pilzneński 1,8 kg słód monachijski 2,25 kg słód jasny karmelowy 0,15kg słód ciemny karmelowy 0,1kg słód barwiący 0,05 kg chmiel goryczkowy Marynka 25g chmiel aromatyczny Lubelski 25g drożdże US-04 z poprzedniej warki Zacieranie: 15 l wody 66°C 63°C - 15' 65-68°C -30' 73°C - 15 ' 78°C - 10' i filtracja Gotowanie 60': w 0' 25g Marynki w 50' 25g Lubelskiego 14.08 przelane na cichą 23.08 butelkowane 15.08.2009 r. Warka # XIV maliniak (22l 17 °Blg) Surowce: słód pizneński 3 kg słód monachijski 2 kg słód karmelowy jasny 0.3 kg mech irlandzki 3 g sok Paola 430 ml. drożdże s-33 Zacieranie: 15 l wody 65°C 62°C - 45' 72°C - 20 ' 78°C - 10' i filtracja Gotowanie 60' w 0' 25g Marynki w 40' 15g Marynki + sok Paola + mech 23.08.09 przelane na cichą 21.09 butelkowane 5 °Blg 23.08.2009 r. Warka # XV koziołek skalny (21l 17 °Blg ) Surowce: słód pilzneński 3,6 kg słód monachijski 1,9 kg słód karmelowy jasny 0.38 kg słód karmelowy ciemny 0.38 kg mech irlandzki 3 g drożdże s-04 Zacieranie: 15 l wody 65°C 62°C - 40' 72°C - 30 ' 79°C - 10' i filtracja Gotowanie 60' w 5' 35g Marynki w 50' 25g Marynki + mech 30.08.09 przelane na cichą 19.10 butelkowane Edytowane 18 Listopada 2009 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Kiedyś uzupełnię zapiski ciężko do tego się zabrać. No ale teraz online : Warka # 47 Russian imperial stout pilzneński 3,5 kg monachijski II 1,5 kg wędzony 1 kg pszeniczny 1 kg Amber 0,5 kg Crystal 400 0,5 kg carared 0,5 kg melanoidowy 0,4 kg jęczmien palony 0,1 kg 0,5 kg cukru zacieranie: 64°C - 40' 72°C - 20' (dodany palony) 76°C - filtracja gotowanie: 70 ' magnum 45g- w 0' marynka 40g- w 40' perle 30 + cukier + mech - w 50' drożdże Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Cześć Jakie wyniki jeśli chodzi o gęstość i objętość ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Planowane z obliczeń: 22 l - 23,67 °Blg . A jak wyjdzie to za parę godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Wyszło 23 l ok. 23 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 No i stało się warka #45 weissbier nie wiem czemu KWAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Warka # 48 resztki po Russian imperial stout 16 l 5 blg gotowanie: 60 ' marynka 20g- w 0' cukier trzcinowy 0,2 kg na 15' przed końcem wyszło 14 l 9 blg. drożdże Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 (edytowane) Warka # 49 taki sobie pils (10.10.2010) pilzneński 4 kg monachijski I 0,5 kg melanoidowy 0,3 kg zacieranie: 62°C - 40' 72°C - 20' 76°C - filtracja gotowanie: 60 ' magnum 30g- w 0' lubelski + mech 20g- w 45' Drożdże Saflager S-23 1/3 saszetki ( starter przygotowany dzień wcześniej) Edytowane 17 Października 2010 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dzisiaj: Warka #50 al'a weissbier (17.10.2010) pszeniczny jasny 2,5 kg pilzneński 1 kg monachijski I 1 kg zacieranie: 45°C - 40' 53°C - 10' 63°C - 40' 72°C - 10' 76°C - filtracja gotowanie: 60 ' marynka 30g- w 0' Drożdże Safbrew WB-06 1/3 saszetki ( starter przygotowany 2 dni wcześniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Russian imperial stout zeszło do ok 6,5 °Blg niewiem czy zlewać już na cichą jeszcze jest trochę piany.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 Warka 51 - Kölsch (23.10.10r) Składniki: - pilzneński 4,5 kg - pszeniczny 0,6 kg - chmiel premiant granulat 30 g - lubelski szyszka 30 g - drożdże Kölsch 2l starter Zacieranie: 50°C - 30' 65°C - 60' 72°C - 15' 76°C - filtrowanie Gotowanie: 60' w 0' premiant w 45' mech + lubelski wyszło 14 Blg 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Warka 52 - Szkockie (24.10.10r) Składniki: - pale ale 4,5 kg - crystal 120 0,3 kg - czekoladowy 0,03 kg - jęczmeń palony 0,05 - chmiel : magnum 20 g perle 20 g + mech - drożdże szkockie ale po IRSie Zacieranie: 68°C - 60' 72°C - 15' 76°C - filtrowanie Gotowanie: 60' w 0' magnum w 45' mech + perle wyszło 14 Blg 24l zeszło do 3,8 blg 8.11.10 butelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Warka 53 - ciemna pszenica (1.11.10r) Składniki: - pszeniczny 2,5 kg - monachijski 1 kg - pilzneński 1 kg - carawhet 0,15 kg - crystal 400 - 0,1 kg - czekoladowy pszenica - 0,03 kg - melanoidynowy 0,025 kg - chmiel : marynka 20 g - drożdże WB 06 Zacieranie: 44°C - 15' 52°C - 10' 63°C - 35' 72°C - 10' 76°C - filtrowanie Gotowanie: 60' w 0' marynka wyszło 14 Blg 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Warka 54 - Vienna Lager (2.11.10r) Składniki: - wiefeński 4,2 kg - monachijski 0,5 kg - crystal 120 - 0,2 kg - aroma 0,1 kg - chmiel : magnum 20 g perle 15 g - drożdże bohemian pilsner Zacieranie: 20 l 53 °C 50 °C - 35' dekokt 7l zagotować 20' do głównego temp 64 °C dekokt 4 l zagotować 20' do głównego 70 °C podgrzanie do 76 °C 10' filtracja Gotowanie: 60' w 0' magnum w 45 ' perle i mech wyszło 13 Blg 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Warka 55 - szkockie (6.11.10r) Składniki: - pilzneński 4,5 kg - płatki jeczmienne 0,4 kg - crystal 120 - 0,4 kg - palony jęczmień 0,05 kg - chmiel : premiant 20 g lubelski 15 g saaz 15g mech - gęstwa szkockich ale Zacieranie: 50°C - 30' 63°C - 40' 68°C - 20' 72°C - 10' 76°C - filtrowanie Gotowanie: 60' w 0' premiant w 30' lubelski w 45' saaz +mech wyszło 14°Blg 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jak to szybko zleciało. Warka # 100 jubileusz nie wiem co uwarzyć. W drożdżach posucha. Ale coś wymyślę na drożdżach MAURIBREW LAGER 497. Może jakiś australian lager. W każdym razie jutro warzenie. (Może jakaś podpowiedź??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Niema podpowiedzi. Zatem: WARKA #100 Australian Lager (do rozruszania drożdży do portera) pilzneński 3 kg monachijski jasny 1 kg caraamber 0,3 kg carared 0,2 kg płatki ryżowe 0,4 kg mąka kukurydzia.0,2 kg marynka 20 g lubelski 25 g ALFA-AMYLAZA 0,8 g zacieranie: płatki i mąka kukurydziana : kleikowanie zagotowanie dodanie alfa amylazy - 1 h gotowanie ( po godzinie skrobia przerobiona) 15 l wody (razem z płatkami i mąką kukurydzianą) 55 °C - wsyp słodu 52 °C - dekokt 1/3 dekokt 64 °C 15' 72'C 15' gotowanie 10' 62 °C - 20' dekokt 2 72 °C 10' gotowanie 20' zwrot i podgrzanie do 73 °C 73°C - 30' Warzenie: 60' marynka 20g w 0' lubelski 15g w 45' lubelski 5g w 55' drożdże MAURIBREW LAGER 497 22 l (planowane 12,88 °Blg) - wyszło 22 l- 14 °Blg IBU 19 Edytowane 29 Stycznia 2012 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Gratuluję setki i życzę dwusetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Widać że Tobie już też niewiele brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się