Muchomorek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Cześć!Na początku tylko się przywitam bo to mój pierwszy post:)Uwarzyłem wczoraj pierwszą warkę piwa z zacieraniem, wszystko poszło świetnie, ale na końcu niestety zapomniałem napowietrzyć brzeczki.Brzeczkę jedynie rozchlapałem wężykiem w fermentatorze i kilkukrotnie zamieszałem. Drożdże zadałem wczoraj o 23, dzisiaj o 8 rano piana miała centumetr wysokości. Teraz (17.00) ma piana 3 cm, jest gęsta i zbita. Nie zauważyłem prawie w ogóle gwałtownego wydzielania dwutlenku jak przy poprzednich moich warkach z brew-kitów- brak bulgotania, fermentor jest szczelny.Pytanie jest takie. Zostawić to wszystko tak jak jest, czy spróbować teraz napowietrzyć brzeczkę mieszając ją?Jeśli to pomoże: 18,5 litrów piwa, blg początkowe 14,7, drożdże US-05, termperatura to równe 20 stopni.Będę wdzięczny za pomoc:) Edytowane 11 Marca 2015 przez Muchomorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Cierpliwości! jak piana się zaczyna pojawiać to znaczy, że drożdże działają, ja przez cały czas napowietrzam tylko rozchlapując wężykiem tylko przy mocniejszych piwach dodatkowo przelewam kilka razy z fermentora do fermentora, i nigdy nie ma problemu z ruszeniem. Więc myślę, że wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 fermentor jest szczelny zwykle do czasu aż okaże się, że jest nieszczelny. zapomnij o bulgotniku - jest piana, jest impreza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 postaw coś na deklu tak że by woda w rurce nie była na jednym poziomie za kilka minut okaże się że jest równo i szczelność poszłaaaa nie otwieraj,nie wietrz wiadra ,zapomnij o nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się