Fifol Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Witam, jestem na etapie tworzenia przepisu na American Stouta. Problem dla mnie stanowi zasyp, gdyż nigdy wcześniej nie warzyłem ciemnego piwa. Na chwilę obecną wygląda to tak: 5 kg Pale Ale 0,25 kg Carafa I 0,25 kg Czekoladowy Ciemny 1200 EBC 0,25 kg Palony jęczmień 1400 EBC 0,25 kg Carawheat Weyermann Jak można się domyślić, ilość 0,25 kg jest uwarunkowana ofertą sklepu, chociaż nie widzę problemu aby dokupić więcej i gdzieś coś zostawić na przyszłość. Słód Carawheat ma tutaj podbudować pianę. Chciałbym aby stout był mocno czekoladowo-kawowo-palony. Niech to będzie porządne uderzenie, ale z drugiej strony nie chcę przesadzać jak na pierwszy raz. Zastanawiam się czy nie zwiększyć może palonego jęczmienia, obniżając ilość np czekoladowego. Co doradzacie? Drugie pytanie dotyczy ekstraktu- jaki wpływ na ekstrakt będzie miał palony jęczmień? Jak rozumiem podczas zacierania wsypuje wszystko poza palonym jęczmieniem, a ten wsypuję na końcu na ostatnie 15 min. Jednak jest to składnik niesłodowany- podejrzewam że ilość uwolnionej i zhydrolizowanej skrobii będzie znacznie mniejsza. Pytanie jak to przeliczyć na faktyczny ekstrakt końcowy. Nie wykonuję próby jodowej Edytowane 11 Marca 2015 przez Fifol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Jak chcesz się przekonać co do obecności skrobi w palonym jęczmieniu to wrzuć troszkę do wody i zrób próbę jodową. Przepis jej ok, różne surowce palone dają różne posmaki, możesz użyć jednego dla porównania, albo wszystkich żeby mieć bardziej złożony aromat. Ekstrakt to nie tylko skrobia, jak są jakieś popioły wypłukiwane to też go zwiększają (a nie fermentują). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się