PiotrekU Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) W weekend zamierzam uwarzyć pierwszego Imperial stout, wcześniej chciałbym konsultować recepturę. Co myślicie? Zasyp 12,0 kg pilzneński 1,0 kg czekoladowy 1,0 kg karmelowy 0,6 kg jęczmień plony 0,4 kg barwiący 1,0 kg płatki owsiane 1,0 kg pszeniczny Chmiele 60 gr Magnum 60' 60 gr Lubelski 30' 60 gr Lubelski 0' 100 gr kawy 0' Zacieranie w 65 st C, Refermentacja roztwór cukru i 100 gram kawy Drożdże, gęstwa S0-4 lub US-05 Chciałbym uzyskać 32 litrów gęstości 22-24 BLG. Warkę podzielić na pół i do jednego fermentatora dorzucić 500 gr laktozy Do tej pory używałem drożdży suchych, jak już wspomniałem mam gęstwę s04 i us05. Zastanawiam się czy warto kupić jakieś płynne Irish/London Ale? Czy różnica jest kolosalna? Bo sensorykiem nie jestem więc może ta gęstwa będzie ok. A może dać sobie spokój z kawą? nie chciał bym za by piwo było za kwaśne, a nie mam dostępu do żadnych szlachetniejszych gatunków . Co o tym myślicie? Edytowane 13 Marca 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Gęstwa po S-04 będzie w porządku, piwo może być trochę kwaskowe od palonego (zasyp ok), nie wiem jaką masz wodę i kiedy chcesz dodać palony. W związku z tym nie dawałbym kawy do gotowania, a jedynie podczas zlewania do butelek dodałbym ok 1/3 filiżanki espresso z ekspresu ciśnieniowego ok 10 ml/ butelka 0,5l (robiłem tak i nie ma żadnych kwaśnych posmaków w piwie a aromat bardzo przyjemny). Ewentualnie możesz dodać słód kawowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Kolega Jurand ma rację. Nie dodawaj kawy na koniec gotowania, a nawet przy wyłączonym palniki. Ostatnio zbierałem trochę informacji na temat kiedy i w jakiej postaci najlepiej dodać kawę do piwa. Okazało się , że najlepsze efekty daje cold brew coffee, czy jakoś tak . Chodzi o to, że świeżo zmielona kawę zalewamy sterylna, wystudzona woda i tak trzymamy przez 24 h. Po tym czasie tak przygotowana kawę dolewamy przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Co do samej kawy i cold brew, to tak: mielić grubo, a czas od 12h do 3 dni nawet. No i czystość! Tyle czasu trzymsna kawa może podłapać zapachy z powietrza, z drugiej strony zakręcać szczelnie nie można, bo CO2 musi mieć ujście. Polecałbym spróbować i pobawić ot tak, do picia zanim wleje się to w piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 a jaki będzie efekt gdy taki napój po przefiltrowaniu zagotuję celem. czy w ogóle nastąpi "zaparzenie" tak jak przy ziarnach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 A po co chcesz go gotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Żeby go odkazić? Ja wrzuciłem na cichą całe ziarna kawy przepłukane w wódce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Widelec albo grabie. Po to nie gotujesz żeby nie utracić aromatów kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Z kawą dam sobie spokój, może dodam przy rozlewie do kilku butelek w ramach eksperymentu. A jaki z tymi drożdżami, mam gęstwę z s04 i us05. Warto kupić jakieś lepsze płynne? Czy może nie ma to sensu. Edytowane 13 Marca 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Zrób na sucharkach. Przy płynnych byś musiał uwarzyć jeszcze warkę na gęstwę wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się