x-pac Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Witam, uwarzyłem swoją pierwszą warke z zestawu brewkit od gozdawy "Koneser Golden Gose" piwo w połowie ze słodów pszenicznych, po 10 dniach od zabutelkowania postanowiłem kontrolnie jedną butelke otworzyć i spróbować. Po otwarciu i degustacji mam kilka wątpliwości. Smak jest jakby wędzony na początku, a potem słony(nie bardzo mi pasuje), kolor mętny, po otwarciu jest lekkie sykniecie piany nie ma, piwo generalnie wyglada i smakuje tak samo jak podczas fermentacji. Czy smak piwa się zmieni podczas leżakowania i dalszego nagazowywania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czy smak piwa się zmieni podczas leżakowania i dalszego nagazowywania ? Tak, wprzciwnym przypadku pilibyśmy prosto z wiader (bo po co czekać?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 co Cię podkusiło że by to robić na pierwszą warkę ? słone Ci nie pasuje ,wszędzie w opisie jest że piwo to jest właśnie słone,nie liczył bym że coś się zmieni w nim mocno po za nagazowaniem http://www.piwo.org/topic/3277-gose-czyli-piwo-spoza-bjcp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 To moje początki nie wiedziałem jak do końca bedzie smakować to piwo, zamówiełme je razem ze sprzetem do fermentacji, na pierwszą warkę powinienem wybrać coś bardziej klasycznego teraz tak myśle. No ale nic nie martwie się tym aby się nagazowało i napewno się wypije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 na pewno oczywiście że powinieneś wybrać coś bardziej klasycznego,albo przynajmniej coś co wcześniej miałeś okazję pić na błędach człowiek się uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Gozdawa to niedlugo w puszce wypusci gueuze patrzac na obecna oferte. Maja nawet Oud Bruin z puszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Oud Bruin z puszki a wiesz coś dokładniej o tym co tam jest i jak to wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Na następną warkę zamówiłem sobie "Pale Ale" od gozdawy, co sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Radzę dorzucić trochę chmielu od siebie, bo ten brewkit nie ma prawie żadnej goryczki. Poza tym w niektórych Gozdawach miałem problem z mętnym piwem (największy właśnie w Pale Ale), w takiej sytuacji dobrze mu zrobi przelanie na cichą do innego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 mętność to raczej z drożdży ,a nie z samego brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Też się kiedyś nad tym zastanawiałem, ale: po 1. robiłem kilka piw na tych drożdżach i mętne miałem tylko Pale Ale i Dark Ale z brewkitów po 2. kilka innych osób też miało problemy z klarownością właśnie z tymi brewkitami (jak się poszuka, to można znaleźć na forum) więc nie wydaje mi się, że to problem z drożdżami Poza tym: Jestem brewkitowcem - na razie - i chciałem się podzielić spostrzeżeniami co do tych trzech puszek.Mianowicie Coopers i Mmuntons puchy po zmieszaniu z ekstraktami słodowymi nawet i przed mieszaniem zawsze klarowne odpowiedni kolor i przeźroczyste. Za to dzisiaj nastawiłem Gozdawe - Altbier i co aż płakać się chce totalne zamulenie mętna brzeczka jak cholera.Nie wiem czym to jest spowodowane ale to już druga pucha Gozdawy i to samo brzeczka mętna.Czy ktoś ma te same problemy co ja? Czym to może być spowodowane?Tym ,że są chmielone generykami,a nie naturalnym ekstraktem chmielowym. Tutaj: http://www.piwo.org/topic/12661-coopers-vs-gozdawa-vs-muntons/?do=findComment&comment=260836 Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem tą wypowiedź i jaki to ma wpływ na mętność piwa, ale skoro sam pan z Gozdawy się wypowiedział na ten temat, to coś w tym pewnie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-pac Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Degustowałem właśnie po 3 tyg od zabutelkowania i muszę przyznać, że dobre jest smakuje mi, tylko trochę słabe pije 4 i nic nie czuje Czy domowe piwko tak ma inaczej kopie niż coś ze sklepu czy po prostu to mi wyszło słabsze ? Start 12 blg, butelkowanie 5blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) (12-5)/1.938=3,6%. Do tego coś doszło z refermentacji w butelkach, więc pewnie coś koło 4% ma. Po prostu wyszło Ci słabsze. Moje ostatnie miało między 6.5 a 7% alkoholu, więc domowe piwo na pewno nei jest słabsze od kupnego. Wszystko zależy jak to piwo zrobisz (jak bardzo Ci odfermentuje). Edytowane 28 Marca 2015 przez Areh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się