jelcynek Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Cześć koledzy piwowarzy. Niedługo z kolegami planujemy się przerzucić z warzeniem na kega. Jednak pewien problem wystąpił i nie do końća wiem jak go rozwiązać. Okazało się, że kega mamy większego i nasze fałszywe dno jest trochę za małe. Zostaje nieduża szczelina jak się je rozłoży. Pytanie jaki to będzie w praktyce miało wpływ na filtrowanie? Czy może pomóc jeszcze założyć pod fałszywym dnem sracz wężyk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Może wężyk rozciąć wzdłuż i nałożyć na krawędź FD, co uszczelni, chyba że szpara jest tak duża że musiałby to być grubaśny wąż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Mam w kegu nypel wspawany trochę za wysoko przez co fałszywe dno mam pod nim. Korzystam z FD jedynie jako "bezpiecznik" przed przypaleniem, wężyk filtracyjny mam wkręcony cały czas i leży sobie na FD podczas zacierania. Przed samym wysładzaniem wyciągam FD, mam do niego przyspawane takie uszko za które można go łatwo wyciągnąć np. drutem zakończonym haczykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) Mam w kegu nypel wspawany trochę za wysoko przez co fałszywe dno mam pod nim. Korzystam z FD jedynie jako "bezpiecznik" przed przypaleniem, wężyk filtracyjny mam wkręcony cały czas i leży sobie na FD podczas zacierania. Przed samym wysładzaniem wyciągam FD, mam do niego przyspawane takie uszko za które można go łatwo wyciągnąć np. drutem zakończonym haczykiem. To jakaś ciekawa metoda... Ale rozumiem, że robisz cyrkulację? Edytowane 17 Marca 2015 przez moon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Grzeję taboretem gazowym, cyrkulacja sama się robi. 34 warki w taki sposób i na tym sprzęcie zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Dopytuję się bo do tej pory wszędzie pisano, że FD i palnik to kiepski pomysł (chyba że z cyrkulacją). Chodzi o to że FD stanowi izolację pomiędzy młótem a palnikiem. Brzmi to całkiem logicznie ale Twój przypadek zdaje się temu przeczyć... Czemu nie używasz FD do filtracji? Jeśli chodzi o nypel ponad to są na to rozwiązania... http://www.simplybeginning.com/wp-content/uploads/2011/06/false-bottom.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Można je delikatnie obspawać cienkim drutem KO po obwodzie, żeby uszczelnić. Zależy jaką masz szczelinę zakładam że powyżej 2mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Dopytuję się bo do tej pory wszędzie pisano, że FD i palnik to kiepski pomysł (chyba że z cyrkulacją). Chodzi o to że FD stanowi izolację pomiędzy młótem a palnikiem Uwarzyłem w ten sposób ponad 1141l piwa i niespodzianek nie było. Przy dobrym słodzie wydajność mojej warzelni jest bardzo dobra. Nacięcia w FD mam średnicy około 1mm co widać na zdjęciach. Czemu nie używasz FD do filtracji? Jeśli chodzi o nypel ponad to są na to rozwiązania... Trochę z lenistwa, przyzwyczajenia, wygody. Wężyk filtracyjny działa świetnie. Poza tym od przyszłego roku zmodernizuję sprzęt. Dokupiłem 100l keg i wykombinuję coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi