Forest Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) BLG 24 IBU 99 Alk 10% Słód Pale Ale 7 kg Słód Carared 0,5 kg Słód Caraamber 0,5 kg Słód Caramunich I 0,5 kg Słód pszeniczny Carawheat 0,25 kg Słód pszenniczny jasny 0,5 kg Chmiele wszystkie po 50 Gram Na goryczkę Junga / Iunga Na aromat i smak po 50 Gram Galaxy Cluster Centennial Edytowane 21 Marca 2015 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 a najważniejsze, czyli drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 no i jakie zakładasz parametry? (ilość, blg, itd.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Imho w równych ilościach galaxy przykryje pozostałe chmiele. Przy takim blg i tylu karmelach to będzie mocno słodkie piwo. Zeby to skontrować, goryczka powinna mieć te 60-70 ibu nie mniej. Jak celujesz w te 99 to super, ale 50g iungi chyba nie wystarczy. Daje ona dobrągoryczkę to fakt, ale trzeba ją wspomóc. Pomogą ci chmiele z wysoką zawartością alfa kwasów, a jednocześnie niska zawartością kohumulonu, np. citra, chinook, pacific jade. Mam wrażenie że w tym piwie i polaris byłby dobry. Nie wiem, czy chcesz by smak i zapach chmielowy był mocny. Jeśli tak, kompozycja którychś z chmieli jak galaxy, nelson-sauvin, citra, simcoe, amarillo, czy mosaic, dodane na ostatnie 15, 0 minut gotowania + chmielenie na zimno powinna zdać egzamin. Na 24Blg by było chmielowo 300g to minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności mam nadzieję ze będą ok. Zastanawiam się jeszcze nad Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza lub Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen Łącznie wychodzi mi 200gram Chmielu ale skoro polecasz więcej to zamienię Junga na chinoka i zwiększę dawkę do 100gram. Ale po korekcie chmielu podaje wartość 130IBU czy to nie za wiele ?? I kolor EBC 51. Edytowane 21 Marca 2015 przez Forest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Eee... weź pokaż pełną rozpiskę chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Moim zdaniem trochę za dużo słodów karmelowych, a brakuje palonego jęczmienia tak charakterystycznego dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Palony jęczmień mocno zmieni barwę piwa i może już nie być Red Ale. Ale nie wiem jakie są widełki w stopniach EBC. W tym momencie mam 51 EBC A jeśli dodać Palony to ile ?? 250gram i odjąć po 250 z karmelowych ?? Chciał bym uzyskać słodkie i zarazem mocno chmielone cytrusowe piwo. Co do chmielenia to tak: Chinook 100 lub 50 gram 60minut 74IBU/37IBU Galaxy 30 na 30 minut Cluster 30 na 30 minut Centennial 30/30minut Galaxy 10 na 20 minut Cluster 10 na 20 minut Centennial 10/20minut Galaxy 10 na 0 minut Cluster 10 na 0 minut Centennial 10/0minut I pytanie co do chmielenia na zimno. Czy daje większy efekt zapachowy niż wrzucenie na ostatnią minutę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Chmielenie na zimno imo daje większy efekt zapachowy. Oryginalnie w irish red ale palony jęczmień odpowiada za barwę a nie słody karmelowe. Jeśli chcesz dobry aromat to syp chmiel na zimno, na 0, i 15 minut. Do tego syp chmielu na 60 tak aby uzyskać 70 +IBU, a najlepiej koło 100. Barwa czerwona to 30-35EBC i tak też syp karmeli i/lub palonego jęczmienia. To piwo będzie słodkie przez samo Blg, tym sie nie przejmuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Czyli 51 EBC to za wysoko jak na Red Ale. Hmm będę musiał zmienić troszkę recepturkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się