Marcin KL Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Jakiś czas temu zrobiłem (ala) grodziskie 8 plato. Po tygodniu burzliwej było 3 plato. Po kolejnych 5 dniach na cichaczu nic sie nie zmieniło. Rozlałem takie piwo z małą obawą, że jednak jest niedofermentowane i dodawałem do butelek 0,5 na refermentację cukier miarką do butelek 0,3. Po dwóch tygodniach piwo jest jednak za mało nagazowane. Prawdopodobnie jednak te 3 plato to było już maksymalne zejście. W piwie jest gaz wyczuwalny, jednak na pewno nie jest to nagazowanie dla grodziskich. Jestem jednak z tego piwa dość zadowolony - jest ono po prostu smaczne i chciałbym je poprawić. Stąd moje pytanie: czy próbował ktoś kiedyś otwierać butelki, dosypywać trochę cukru i ponownie zakapslować? Ewentualnie ile tego cukru wtedy dodać? kolejną miarkę dla butelek 0,3? Przy otwieraniu kapsla jest pss więc na pewno trochę gazu przy tym zejdzie, jednak sporo go w piwie zostanie. Co polecacie robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Zrób kolejne już z dobrą ilością! Bez sensu kombinować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Poczekaj, nagazowanie jeszcze może się zwiększyć. Miarka 0,3 jest wystarczająca do nagazowania 0,5-litrowych butelek. Ja jak na początku dodawałem cukier miarką 0,5 na 0,5 to piwa mi wychodziły z butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się