Xpictianoc Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Witam kolegow, szybkuje sie do uwarzenia owianego stouta, jako ze mam dosc latwy dostep do trzciny cukrowej pomyslalem aby wzbogadzic stouta o rumowe nuty alkoholowe, co o tym myslicie? Czy ktos juz probowal czegos takiego? Zastanawiam sie czy dodac trzcine do gotowania czy moze wyciagnac syrop mechanicznie i dodac go do brzeczki? Uwarzylbym risa bo mysle ze takie nuty bylby bardzo interesujace ale nie mam gdzie go trzymac tak dlugo. Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Aha i jeszcze jedno pytanie, w jakiem temperaturze zacierac ziarno aby nie odfermentowal mi stout za nisko? Bede uzywal drozdzy S05. Chcialbym aby koncowe blg bylo na poziomie 6-7. Zacieraj w wyższych temperaturach, np. 67C. Zmienił bym drożdże na angielskie, moim zdaniem S05 do RISa ne bardzo pasują. Jeżeli suchelce to już lepsze powinny być S-04. Bardzo udany porter wyszedł mi na Magrove Jack`s M07 British Ale, to może o nich pomyśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xpictianoc Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 mam tylko s05, wiem ze 4 jest bardziej owocowa. Ja risa nie bede warzyl a stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 jakie chcesz początkowe blg że by ci zostało 6-7 ? jeśli chodzi o aromaty rumowe,z tego co wiem to nie jest to wina samej trzciny cukrowej ,a procesu fermentacji ,tak tylko będzie więcej cukru przez co będzie większe odfermentowanie i wytrawność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się