Soyero Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) #6 AIPA 15,5 BLG (18.09.2015) z/s Twój Browar Zasyp: Słód Pale Ale 4,8 kg Słód Crystal 150 0,4 kg Słód Aroma 0,2 kg 16 litrów wody Zacieranie: 67°C - 90 minut (+15 min - negatywna próba jodowa) 77°C - 5 min, mash out Filtracja i wysładzanie: 4x4 litry, 2x2 litry - 78°C Gotowanie: Chmielenie: Bravo (13,7 alfa), 35 g na 60 min Cascade (7,7 alfa), 20 g na 15 min Citra (13,5 alfa), 25 g na 10 min Cascade (7,7 alfa), 25 g na 5 min Citra (13,5 alfa), 25 g na 3 min Mech irlandzki, 5 g na 15 min 15,5° BLG Fermentacja: BLG 15,5°przy 20 L (19.09.2015, 00.30 h) Drożdże: Safale US-05 Fermentacja w temp. 19°C 25/09/2015 - BLG 2,5° - 26.09 zastanowimy się czy zlewać na cichą czy pozostawić w tym fermentatorze i tak chmielić, oczywiście za kilkanaście dni. 27/09/2015 - BLG 2° - przelanie na cichą Chmielenie na zimno: Citra (13,5 alfa), 15 g na 6 dni przed rozlewem Cascade (7,7 alfa), 15 g na 6 dni przed rozlewem Rozlew: 12.10.2015 Zbite drożdże to efekt użycia mchu irlandzkiego. Szczegóły warzenia: 16.20 - Zasyp przy 71°. Temperatura spada na 67°, po godzinie 62° więc podgrzewam. Po 90 minutach wydaje mi się że próba jodowa pozytywna choć dziwne że po takim czasie, w każdym razie próbuje po raz kolejny i z racji tego gotowanie łącznie trwa 1.45 h 18.05 - Próba jodowa ok. Podnosimy temp. 18.20 - Temp 77°. 5 minut. Mash out 18.45 - Filtracja. 18.55 - Wysładzanie. 3x4 litry Po spłynięciu 20 L BLG 15° Dolewamy 2x2 litry - Uzyskujemy łącznie 26 L przy BLG 13° 19.45 - Koniec wysładzania. Gar na palnik 20.25 - Początek gotowania. 21.30 - Koniec gotowania, BLG 15.5° 21.35 - Chłodzenie. Pierwszy raz w chłodnicy. Efekt mizerny. Do 20° spada w ciągu 1.25 h. Temperatura wody w kranie 20°, być może przez to tak długo? 23.00 - Koniec chłodzenia. 23.05 - Whirpool i oddzielenie chmielin. Znów zawaliłem. Słabo zamieszane i za krótko czekałem. Na koniec wężyka założyłem druciaka kuchennego, który się zapchał. Trochę frustracji i błędów. W efekcie spływa tylko 16 litrów. Reszta zlana do osobnego gara i na drugi dzień rano po wcześniejszym przegotowaniu i wychłodzeniu udaje się odzyskać jeszcze 4 litry. Przy tym wszystkim tyle kombinowania że jak te piwo wyjdzie to będzie cud. 00.30 - Zadanie drożdży Fermentacja przy 19° UWAGI: 1. Dowiedzieć się dlaczego tak długo brzeczka była chłodzona chłodnicą. 2. Usprawnić/poprawić proces oddzielenia chmielin po gotowaniu. Kurde wcześniej takich problemów nie było. 4. Chmiele Citra i Cascade pięknie pachną :] 3. Jak piwo wyjdzie to będzie cud. Chyba za długa przerwa od ostatniego warzenia. Edytowane 17 Października 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) #7 PILS 15 BLG (15.02.2016) Artur Olender (lekko zmodyfikowany) Zasyp: Słód pilzneński 5 kg 16 litrów wody Zacieranie: 64°C - 25 minut 73°C - 35 min, (negatywna próba jodowa) 76°C - Mash Out Filtracja i wysładzanie: 3x4 litry, 1x2 litry - 78°C Gotowanie: Chmielenie: Marynka (9,5 alfa), 25 g na 0 min Marynka (9,5 alfa), 25 g na 30 min Lubelski (3,6 alfa), 30 g na 60 min Gotowanie 75 min 15° BLG Fermentacja: BLG 15°przy 22 L (15.02.2016, 19.40 h) Drożdże: Fermentis Saflager W-34/70 Fermentacja w temp. 8°C Rozlew: 29.02.2016 - 6 BLG 02.03.2016 - 6 BLG 09.03.2016 - przelanie na cichą - 2.5 BLG BLG końcowe: 2.5 BLG Rozlew 13.03.2016 50 gr syropu z cukru Szczegóły warzenia: 1. Zasyp do wody 16 l o temp 68° 2. Pierwsza przerwa 64° - 25 min 3. Druga 73-74° - 35 min 4. Filtracja 3x4 L i 1x2 L = 14 L 5. Wysładzanie - 30 min Pomiar po wysładzaniu 14 BLG przy 26 L. Dodaje 1 litr wody 6. Koniec gotowania 16 BLG. Dodaje 1,5 L wody 7. Chłodzenie do 15° - 30 min, 15 BLG 8. Drożdże zadane przy 15° i przeniesione do pomieszczenia gdzie jest 8° (błąd, drożdże powinny być zadane w tej samej temp, drugi błąd, że tylko jedna paczka) 9. Odzysk brzeczki po gotowaniu 0,8 L 10. Porażka a nie pils ale wypije się :] 02.03.2016 BLG utrzymuję się na poziomie 6 to efekt zadania tylko jednej paczki drożdży suchych. Po konsultacji na forum fermentator przeniesiony do temp około 10-11 na tydzień czasu, po tym planowana jest cicha kolejny tydzień 09.03.2016 temp nawet 13° - BLG zeszło do 2,5 Edytowane 14 Marca 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) #8 AIPA 16 BLG 22 Litry (16.02.2016) Zasyp: Słód pale ale 5 kg Słód monachijski 0,7 kg Słód Carapils 0,3 kg 18 litrów wody Zacieranie: 68°C - 60 minut 76°C - 10 minut Filtracja i wysładzanie: 2x4 litry, 1x3 litry, 2x1 litr - 78°C Gotowanie: Chmielenie: Cascade (6,1 alfa), 35 g na 60 min Cascade (6,1 alfa), 25 g na 30 min Cascade (6,1 alfa), 30 g na 15 min Cascade (6,1 alfa), 10 g na 1 min Centential (8,5 alfa) 30 g na 1 min Gotowanie 90 min 16° BLG Fermentacja: BLG 16°przy 22 L (16.02.2016, 19.30 h) Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 17°C Rozlew: 29.02.2016 - 3,5 BLG 02.03.2016 - 3 BLG - przelanie na cichą 09.03.2016 - chmielenie na zimno 50 gr Amarillo (8,9 alfa) BLG końcowe: 3 BLG Rozlew 13.03.2016 130 gr syropu z cukru Edytowane 14 Marca 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) #9 AAA American Amber Ale 12,5 BLG 24 Litry (10.03.2016) Twój Browar Zasyp: Słód pale ale 3,75 kg Słód monachijski 1 kg Słód Crystal 150 0,4 kg 18 litrów wody Zacieranie: 68°C - 70 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 17 litrów - 78°C Gotowanie: Chmielenie: Bravo, 20 g po 10 min od początku gotowania na 60 min Wilamette, 31 g na 10 min Wilamette, 31 g na 1 min Cascade, 25 g na 1 min Gotowanie 70 min 15,5° BLG Dolewam 4,5 litra wody, BLG 12,5° Fermentacja: BLG 12,5°przy 24 L (10.02.2016, 15.30 h) Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 17°C Rozlew: 08.04.2016 BLG końcowe 1° 130 gram syropu z cukru Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 11 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 (edytowane) #10 Sweet Stout 23 Litry 12,5 BLG (11.06.2016) Zasyp: Słód pale ale 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód czekoladowy 0,3 kg Jęczmień palony 0,3 kg Chmiele: - marynka 30 g - laktoza 750 g 16 litrów wody Zacieranie: 68°C - 70 minut 72°C - 10 minut Mash Out Filtracja i wysładzanie: 14 litrów - 76°C 25 L 13°BLG Gotowanie: Chmielenie: Marynka 30 g 9,5% na 60" Laktoza 750 g na 45" Gotowanie 60 min ° 14 BLG, dolewka 3 litry wody końcowe BLG 12,5 Fermentacja: Drożdże: Pure Ale Yeast - Gozdawa Fermentacja w temp. 18°C Rozlew: 16.07.2016 Syrop z 130 gram cukru BLG 5,5° - minus laktoza czyli około 3° Ps. szczęście w nieszczęściu. Zepsuła się kapslownica, na szczęście na ostatniej butelce Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) #11 Belgian Pale Ale 21L 12,5 BLG (18.07.2016) - piwopiweczko.pl Zasyp: Słód pale ale 2,8 kg Słód monachijski I 1 kg Słód Cara-Pils 0,2 kg Słód Special W 0,25 kg Chmiele: - goryczkowy Junga 15g - aromatyczny Fusion 50g 15 litrów wody Zacieranie: 62°C - 40 minut 72°C - 20 minut Mash Out Filtracja i wysładzanie: 14 litrów - 76°C 25 L przy 12.5 BLG Gotowanie: Chmielenie: - Iunga 15 g na 60 min - Fusion 10 g na 30 min - Fusion 20 g na 15 min - Fusion 20 g na 0 min Gotowanie 60 min 14 BLG, dolewka 2,2 litry wody końcowe BLG 12,5 21 L Fermentacja: Drożdże: Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast Fermentacja w temp. 18°C Burzliwa i cicha w jednym fermentatorze Rozlew: 105 g na 20 L 2 BLG 01.09.2016 Edytowane 8 Września 2016 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 (edytowane) #12 AIPA 21L 15 BLG (18.02.2017) Zasyp: Słód Pale Ale Malteurop 5 kg Słód karmelowy ciemny Caraaroma 0,5 kg Chmiele: Chmiel Chinook 30 g Chmiel Citra 50 g Chmiel German Cascade 50 g Chmiel Cenntenial 30 g 19 litrów wody Zacieranie: 64°C - 60 minut 72°C - 10 minut Mash Out Filtracja i wysładzanie: 13 litrów - 78°C 26 L przy 11.5 BLG Gotowanie: Chmielenie: - Chinook 30 g na 60 min - Cascade 20 g na 15 min - Citra 25 g na 10 min - Cascade 20 g na 5 min - Citra 25 g na 3 min Gotowanie 60 min 16,5 BLG na 22 l, dolewka 2,2 litry wody końcowe BLG 15 21 L Fermentacja: Drożdże: SAFALE US-05 Fermentacja w temp. 14-15°C Burzliwa 2 tyg Cicha 2 tyg - dodaje 30 gr Cenntenial + 10 Cascade na zimną Rozlew: 18.03.2017 90 gr syropu z cukru Edytowane 20 Marca 2017 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) #13: BELGIAN PALE ALE 12,5°BLG - z/s piwopiweczko.pl. 22/04/2017 Zasyp: Słód pale ale 2,8 kg Słód monachijski 1 kg Słód Cara-Pils 0,2 kg słód Special W 0,25 kg 15 litrów wody Zacieranie: 64 st. C - 40 min 72 st. C - 20 min 76 st. C - MashOut Filtracja i wysładzanie: 14 l wody BLG 10 Gotowanie: Chmielenie: Iunga , 15 g na 60 min Fusion , 10 g na 30 min Fusion, 20 g na 15 min Fusion, 20 g na 0 min. Fermentacja: 20 litrów przy 12,5°BLG Drożdże Gozdawa - Belgian Fruit i Spice Ale Yeast dodane przy temp 19° Fermentacja w temp. 19° Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 27 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) #14 Made In Poland IPA 23L 14 BLG (19.01.2018) Twój Browar Zasyp: Słód pale ale 5,25 kg Słód pszeniczny 0,5 kg Słód karmelowy 30EBC 0,35 kg 18 litrów wody Zacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 16 litrów - 78°C (po 20 l najprawdopodobniej przytkany wężyk i kombinacje) Gotowanie: Chmielenie: Iunga, 30 g na 60 min Puławski, 37 g na 15 min Cascade PL, 62 g na 10 min Oktawia PL, 37 g na 10 min Cascade PL 62 g oraz Chinook PL 37g pójdzie na cichą Gotowanie 60 min 14° BLG (po korektach 16 BLG+3 litry wody = 14 BLG) Fermentacja: burzliwa: BLG 14°przy 24 L (19.01.2018, 21.00 h) Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 18°C 28.01.2018 - BLG 2 cicha: 29.01.2018 (BLG2) 30.01.2018 dodane Chinook PL 37 gram 31.01.2018 dodane Cascade PL 62 gram Rozlew: BLG końcowe: 2 Rozlew: 06.02.2018 gr syropu z cukru: 140 Niestety wyszło niecałe 23 L UWAGI: Nie spożywać piwa podczas ważenia - zapomniałem napowietrzyć brzeczki Edytowane 8 Lutego 2018 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 20 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2019 (edytowane) #15 AIPA 15 BLG 22 Litry (18.05.2019) Zasyp: Słód pale ale 5 kg Słód monachijski 0,7 kg Słód Carapils 0,3 kg 16 litrów wody Zacieranie: 67°C - 90 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 13 litrów - 78°C ciągłe Gotowanie: Chmielenie: Columbus 35 g na 60 min Equanot 25 g na 15 min Equanot 25 g na 5 min Citra 30 g na 1 min Gotowanie 60 min chłodzenie - 30 min do temp 18" Fermentacja: BLG 15°przy 22 L (18.05.2019) Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 15°C. Temp brzeczki 18* Burzliwa: od 18.05-02.06 (2 tyg) 31.05 - BLG 3* 02.06 - BLG 2,5 * Przelanie na cichą 02.06 - 14.06.2019 10.06 - chmielenie na zimno 50 gr Glacier (5 dni) BLG końcowe: 2* Rozlew: 120 gr syropu z cukru - 14.06.2019 UWAGI: Chmiel Columbus - w zapachu słaby, mam nadzieję że da odpowiednią goryczkę Citra jak zwykle świetna w zapachu Equanot stosowany po raz pierwsz w zapachu świetny Glacier - ok Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) #16 DUNKELWEIZEN 11 BLG 18 L (15.06.2019) Niestety z racji śrutowania młynkiem do kawy wydajność słaba. Ekstrakt także wyszedł mniejszy od założonego. Zasyp: Słód pszeniczny 2,45 kg Słód monachijski 1,4 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,25 kg 16 litrów wody Zacieranie: 66°C - 50 minut 72°C - 20 minut 76°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 16 litrów - 76°C ciągłe do 23 L Po wysładzaniu BLG 8,5 - zbyt mało Gotowanie 90 min z racji niskiego blg po wysładzaniu: Chmielenie: Lubelski 25 g na 60 min chłodzenie - 30 min do temp 22" Fermentacja: BLG 11°przy 18 L (15.06.2019) Drożdże: Safbrew WB-06 Fermentacja w temp. 22°C. Burzliwa: od 15.06-15.07 bez przelewania na cichą BLG końcowe: 6* Rozlew: syrop z 105 gr cukru Podpiwek mi raczej wyszedł a nie piwo, no coż i wtopę trzeba zaliczyć. A tak wygląda ześrutowany słód przy pomocy starego elektrycznego młynka do kawy. Jak widać albo jest za bardzo zmielony albo pozostały całe ziarna. Po wysładzaniu można też zobaczyć że zrobiła się jednolita masa. Niestety łuski nie były takie jakie powinny być także filtracja nie przebiegła tak jak powinna. Udało się jedynie bez problemu zlać brzeczkę. Bałem sie że filtacja szybko utknie i wężyk się zapcha ale na szczęście nie było takiej sytuacji. Edytowane 15 Lipca 2019 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 #17 Irish Red Ale 12,5 BLG 20 L (31.10.2019) - piwopiweczko.pl (zmodyfikowana temperatura warzenia) Zasyp: Słód pilzneński 1,5 kg Słód monachijski I 2 kg Słód Carapils 0,15 kg Słód Karmelowy 30 0,25 kg Słód Caraaroma 0,15 kg Słód barwiący 0,05 kg 15 litrów wody Zacieranie: Zasyp 68°C w efekcie temp spada do 67°C - (Słód barwiący dodany w temp 72°C) 67°C - 66°C - 10 minut 62°C - 63°C - 30 minut 73°C - 30 minut 77°C - 5 minut Przed wysładzaniem 16 BLG Filtracja i wysładzanie: 16,5 litrów - 78°C ciągłe (filtracja - 20 min, wysładzanie 35 min) Po wysładzaniu BLG 10,5 Gotowanie: Chmielenie: Iunga 10 g na 60 min Horizon 15 g na 30 min Horizon 15 g na 10 min Gotowanie 60 min chłodzenie - 55 min do temp 18" -zbyt długo Fermentacja: BLG 12,5°przy 20 L Drożdże: Gozdawa Pure Ale Yeast 7 Fermentacja w temp. 14-15°C - trochę zimno ale ruszyło Burzliwa: od 31.10-24.11 BLG 3* Rozlew: 100 gr syropu z cukru - 24.11.2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) #18 WEAST COAST IPA 14 BLG 22 L (25.01.2020) Zasyp: Słód pilzneński 4 kg Słód Pale Ale 1 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg 17 litrów wody Zacieranie: 65°C - 66°C - 90 minut 78°C - Mashout Problemy i kolejna nauka: spadek tempetarury i napowietrzenie Filtracja i wysładzanie: 16 litrów - 78°C ciągłe Po wysładzaniu BLG 12,5 i około 27L Gotowanie: Chmielenie: Chinook 20 g na 60 min Mosaic 20 g na 5 min Mosaic 25 g na 0 min Chinook 20 g - Whirlpool, nie zamierzone, po prostu zapomniałem dodać na 10 min Gotowanie 90 min chłodzenie - 20 min do temp 18" Fermentacja: BLG 14°przy 22 L Drożdże: FM Zielone Wzgórza Fermentacja w temp. 18°C Burzliwa: od 25/01/2020 22.00 Cicha: 7 dni Chmielenie na zimno 3 dni przed końcem zastosowaniem dna z Ikei rozczarowało mnie, słaby aromat. Być może mogłem po 1-2 dniach wstrząsnąć lub zamieszać. Citra 50 gr Centennial 50 gr BLG końcowe ok 3.2* Rozlew: 15.02.2019 103 gr cukru Edytowane 21 Lutego 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) #19 MILKSHAKE MANGO IPA 14 BLG 19 L (14.02.2020) Zasyp: Słód pilzneński 4 kg Płatki pszeniczne 1 kg Płatki owsiane 0,8 kg 15 litrów wody Zacieranie: 66°C - 67°C - 60 minut 71-72°C - 30 minut do negatywnej próby jodowej 78°C - Mashout Filtracja i wysładzanie: 20 litrów - 78°C - zbyt gęsty zacier, problemy z filtracją - w sumie wysładzanie trwało 2 godziny Po wysładzaniu BLG 12 Gotowanie: Chmielenie: Equanot 50 g na 1 min Gotowanie 70 min chłodzenie - 25 min do temp 18" Słabo wyszło po wysładzaniu, w efekcie uzyskane tylko 19 L. 13,5-14 BLG, po dodaniu laktozy 15,5 BLG Chmielenie na zimno: Mosaic 55 gr Fermentacja: BLG 14°przy 19 L Drożdże: FM Zielone Wzgórza - gęstwa Fermentacja w temp. 18°C Burzliwa: od 14/02/2020 22.00 Po 3 dniach dodana pulpa z mango Rozlew 15.03.2020. końcowe BLG uwzględniając laktozę i mango to 10 według reflektometru 100 gr lukozy na 17 L Problem z fermentacja, przynajmniej tak mi się wydaje. Ruszyła po 12 godzinach trochę pobulgotała i przestała. Brak oznak piany,jedynie gęsta warstwa jak na zdjęciu. Zobaczymy czy tak drożdże się zachowały czy infekcja. Dodałem mech irlandzi 10 min przed końcem gotowania. Przy rozlewie smak fajny, czuć dobrzr mango. Ostatnie odczucie to lekko piekąca goryczka. Myślę że są to garbniki przez problem z wysladzaniem. Po 24 godzinach fermentacja mocno ruszyła. Ten kożuch to najprawdopodobniej drożdże. Po przelaniu na fermentacje było dużo żuru, bardzo mętne piwo, to też pewnie wpłynęło na taki stan. Zobaczymy dalej. Edytowane 31 Maja 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) #20 AIPA 16,5 BLG 27 L (28.03.2020) Zasyp: Słód Pale Ale 5,2 kg Słód monachijski I 2 kg Chmiele: Citra - 40 gr Amarillo - 40 gr Cascade - 40 gr Centennial - 30 gr 21 litrów wody Zacieranie: 66°C - 67°C - 60 minut 72°C - 10 minut 78°C - Mashout Filtracja i wysładzanie: 15,5 litrów - 78°C ciągłe Po wysładzaniu BLG 16,5 Gotowanie: Chmielenie: Citra 40 g na 60 min Cascade 20 g na 20 min Amarillo 10 g na 10 min Amarillo 10 g na 5 min Amarillo 10 g na 3 min Cascade 10 g na 0 min Po gotowaniu 18 BLG, dolewam 3 litry wody. BLG końcowe 16,5 Gotowanie 70 min chłodzenie - 40 min do temp 18" Fermentacja: BLG 16,5°przy 27 L Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 16°C, temperatura brzeczki 19C Burzliwa: od 28/03/2020 22.00 do 08/04/2020 Cicha: od 08/04/2020 do Chmielenie na zimno (17.04.2020) Centennial 30 gr Amarillo 10 gr Cascade 10 gr BLG końcowe 4 Zawartość alkoholu ok 7.2 Edytowane 31 Maja 2020 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 #21 Pale Ale na słodko 15 BLG 29 L (03.05.2020) https://brewness.com/pl/recipe/karmelowe-na-slodko/view Zasyp: Słód Pilzneński Viking Malt 5kg (miało być 4 kg ale z rozpędu wsypałem całą zakupioną paczkę czyli 5 kg) Słód Wiedeński Viking Malt 2kg Słód Carared Weyerman 0,5 kg 21 litrów wody Zacieranie: 65°C - 10 minut 72°C - 50 minut 78°C - Mashout Filtracja i wysładzanie: 17 litrów - 78°C ciągłe do 4-5 BLG Gotowanie: Chmielenie: Marynka 18 g na 60 min East Kent Golding (UK) 15 g na 10 min East Kent Golding (UK) 15 g na 0 min Gotowanie 80 min chłodzenie - 50 min do temp 18" Po gotowaniu 18,5 BLG przy 24 L Dolewam 5 L wody w efekcie czego otrzymuję 15 BLG i 29 L Fermentacja: Drożdże: Safale S-04 Fermentacja w temp. 18°C Burzliwa bez przelewania na cichą : od 03/05/2020 - 30/05/2020 Rozlew: 30.05.2019 180 gr glukozy ok 3,5-4 BLG ok 6 % alkoholu Pierwsze wrażenie podczas rozlewu - piwo w smaku dokładnie o jakie mi chodziło, dość słodkie a'la "raciborskie klasyczne", które bardzo lubię. Piwo deserowe. Płci przeciwnej bardzo smakuje czym są bardzo zaskoczone. Niska goryczka i słód dzięki czemu przy piwku można posiedzieć i wolno delektować. Jedyny minus to zbyt duży ekstrakt i moc. W zamiarze miało być ok 12 BLG i 5% alkoholu. Niestety o ten 1 kg słodu pilzneńskiego przysadziłem. Ogólnie ok i na pewno jeszcze zrobię takie piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 (edytowane) #22 APA cascade/citra 13 BLG 24 L (18.04.2021) Zasyp: Słód Pale Ale 2,5 kg Słód monachijski 1,25 kg Słód wiedeński 1,25 kg Crystal 150 - 0,35 kg Chmiele: Citra - 50 gr Cascade - 158 gr 15 litrów wody Zacieranie: 67-68°C - 70 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 19 litrów - 78°C ciągłe Po wysładzaniu BLG 13 Gotowanie: Chmielenie: po 10 minutach gotowania Cascade 30 g na 60 min Cascade 12 g na 30 min Cascade 12 g na 15 min Cascade 30 g na 10 min Cascade 12 g na 5 min Cascade 12 g na 1 min Cascade 20 g na 0 min Po gotowaniu 14 BLG, dolewam 1,7 litra wody. BLG końcowe 13 przy 24 L Fermentacja: Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 15-16°C, trochę za niska Burzliwa: od 18/04/2021 do 02/05/2021 - 14dni Cicha: od 02/05/2021 do 10/05/2021 - 8 dni Chmielenie na zimno (02.05.2021) Cascade 30 gr - pierwszego dnia przelania na cichą Citra 50 gr - 4 dnia przelania na cichą BLG końcowe 3 Zawartość alkoholu ok 5,2% Edytowane 13 Maja 2021 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 (edytowane) #23 EXTERMINATOR - Double AIPA 17 BLG 20 L (06.01.2022) Twój Browar po własnych modyfikacjach Zasyp: Słód Pale Ale 5,5 kg Słód monachijski 1,5 kg Aroma 0,2 kg Crystal 300 0,3 kg Chmiele: Citra - 50 gr Cascade - 30 gr Summit - 32 g Amarillo - 90 gr Razem: 202 gr chmielu 20 litrów wody Zacieranie: 67-68°C - 90 minut 78°C - 5 minut (tego zapomniałem zrobić) Filtracja i wysładzanie: 15 litrów - 78°C ciągłe Po wysładzaniu BLG 16 około 26 L zacieru Gotowanie 60 min: Chmielenie: po 10 minutach gotowania Summit 32 g na 60 min Cascade 20 g na 40 min Cascade 10 g na 15 min Amarillo 20 g na 30 min Amarillo 10 g na 15 min Amarillo 10 g na 10 min Amarillo 30 g na 5 min Citra 10 g na 15 min Citra 10 g na 10 min Citra 10 g na 5 min Mech irlandzki na 10 min przed końcem gotowania Po gotowaniu BLG końcowe 17 przy 20 L - duże straty - następnym razem po gotowaniu zlać wszystko przez hopspidera i tyle Fermentacja: Drożdże: US-05 Fermentacja w temp. 18°C, Burzliwa: - 17dni Cicha: - 7 dni Chmielenie na zimno - 5 dni przed końcem (fałszywe dno z Ikei) Amarillo 20 gr Citra 20 gr BLG końcowe 3 Zawartość alkoholu ok 7,2% Butelkowanie: 19 L, nasycenie ustalone na 2,3 - 107 gr cukru do refermentacji UWAGI: Edytowane 12 Lutego 2022 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) #24 Oktoberfest Bier 14 BLG 25 L (luty2023) Zasyp: Wiedeński 2,5 kg Słód monachijski 3,1 kg karmelowy jasny 0,25 kg Chmiele: Perle - 45 gr H.Hersbrucker - 20 gr Razem: 65 gr chmielu 16 litrów wody Zacieranie: 52°C - 10 minut 64°C - 30 minut 72°C - 45 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 22 litrów - 78°C ciągłe Po wysładzaniu BLG 12 około 29 L zacieru Gotowanie 70 min: Chmielenie: po 10 minutach gotowania Perle 45 g na 50 min (po 10 min od gotowania) Hersbrucker 20 g na 15 min (15 min przed koncem gotowania) Po gotowaniu BLG końcowe 14 Fermentacja: Drożdże: MANGROVE JACK'S - Bavarian Lager M76 Fermentacja w temp. 8-12°C, Burzliwa: - 15dni Cicha: - 7 dni Butelkowanie: 6 gr glukozy na 1 litr piwa UWAGI: Po gotowaniu wychładzam chłodnicą do 40 stopni a następnie daje na kilka godzin na balkon. Wychladzam do ok 8stopni. Edytowane 24 Marca 2023 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 (edytowane) PIERWSZE PIWO NA NOWYM SPRZĘCIE - GRAINFATHER S40 #25 West Coast IPA 14 BLG 25 L (24.03.2023) Zasyp: Słód Pale Ale 2,5 kg Pilzneński 3,5 kg Chmiele: Citra - 108 gr Chinnok - 13 gr Mosaic - 90 gr Razem: 211 gr chmielu 21 litrów wody Zacieranie: 66°C - 90 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 14 litrów - 78°C ciągłe Przed wysładzaniem 18 BLG Po wysładzaniu BLG 13 około 30 L zacieru Gotowanie 60 min: Chmielenie: Chinook 13 g na 55 min Mosaic 50 g na 50 min Citra 70 g na 5 min Reszta chmielu pójdzie na cichą Po gotowaniu BLG 14,5 i 24 L Dolewam 1l wody do uzyskania 14 blg I 25 l Fermentacja: Drożdże: US-05 x 2 Fermentacja w temp. 18°C, Burzliwa: - 10dni Cicha: - 7 dni Chmielenie na zimno - 5 dni przed końcem (fałszywe dno z Ikei) Citra 38 gr Citra 40 gr BLG końcowe Zawartość alkoholu ok % Butelkowanie: L, nasycenie ustalone na 2,3 - 107 gr cukru do refermentacji UWAGI. Pierwsza warka na kociołku warzelnym GRAINFATHER S40. Jestem bardzo zadowolony, fajnie, czyściej, mniej kombinacji i wygodniej. Już wiem, że zainwestowane pieniądze nie poszły na marne. Nie wróciłbym do gara. Trzeba tylko pamiętać, że jeśli kupujemy gotowy zestaw surowców z danej firmy (w tym przypadku Twój Browar) trzeba zmienić ilość wody do zacierania oraz wysładzania tzn. - dodajemy 3 L do zacierania a odejmujemy z wysladzania. Chociaż ja odjąłem tylko 2 L do wysładzania. Użyłem ogólnie 35 L wody a aplikacja GF podała, że muszę użyć 35,8. Jedyny minus jaki na ten moment widzę to duże bagno mimo stosowania hop spidera do gotowania i zlewania do fermentatora. Dołączam zdjęcie. Trzeba nad tym pomysleć. A teraz kilka informacji co do czasu produkcji. Zasyp 11.30 - przelew do fermentacji 16.00 czyli łączny czas 4,5 h. Chlodzenie - 25 min do temp 24 stopnie przy temp wody w kranie 14 stopni. Później przeniesione wiadro na klatkę schodową, gdzie jest 18 stopni. Od końca wysladzania do gotowania - 30 minut. Edytowane 24 Marca 2023 przez Soyero Dazhdbog 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaho.KJ Opublikowano 26 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Ciekawe rozwiązanie zamiast pokrywki Jaka jest średnica pokrywki? Może będzie można dokupić zamiennik i zrobić otwór. Wydajność jaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) Oryginalna pokrywka ma średnicę 39.5 cm. Wydajności nie obliczyłem. Nie mam do tego głowy ale w wolnej chwili postaram się to zrobić. Edytowane 28 Marca 2023 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 (edytowane) #30 Bourbon RIS 24 BLG 13 L (15.07.2023) Zasyp: Słód Pale Ale 4,4 kg Słód monachijski 1,7 kg Słód melanoidynowy 0,3 kg Karmelowy 600 - 0,2 kg Czekoladowy 400 - 0,4 kg Czekoladowy 1200 - 0,35 kg Palone ziarno jęczmienia - 0,25 kg Chmiele: Challenger - 40 gr Fuggles - 20 gr Dodatki: Płatki dębowe Bourbon - 50 gr na cichą 23 litrów wody do zacierania. Zacieranie: 64-66°C - 70 minut bez czekoladowego 1200 i palonego ziarna. te dodaje po tych 70 min. 68°C - 10 min 78°C - 10 minut Po zacieraniu 20 BLG Filtracja i wysładzanie: 1,6 L - 78°C Po wysładzaniu BLG 19 i 19,5 L Gotowanie: Chmielenie: Challenger 40 g na 60 min Fuggles 20 g na 20 min Po gotowaniu 24 BLG przy 13 L Duża strata po gotowaniu. Chłodzenie do 30 stopni z racji gorącego lata i temperatury w sieci wodociągowej. Brzeczka wsadzona do lodówki i schłodzona do 18 stopni a następnego dnia zadane drożdże. Fermentacja: Drożdże: Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności + 80 ml gęstwa po NZ Hazy Pale Ale - Fermentum Mobile FM55 Zielone wzgórze Fermentacja burzliwa w lodówce w temp. - pierwsze 7 dni 17,5 stopnia - drugie 7 dni 18,5 stopnia Fermentacja cicha planowana jest 30 dni w 18 - 19 stopniach i w tym czasie dodam płatki dębowe macerowane wcześniej w whisky. Edytowane 26 Lipca 2023 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 26 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2023 (edytowane) #31 Dry Stout 13 BLG 9 L (16.07.2023) Dry stout powstał w tym samym czasie co RIS z jego wysłodzin i gotowany był w warniku a później chłodzony w kociołku po schłodzeniu RISa. Zasyp: Zasyp taki jak w przypadku RISa z warki #30 Chmiele: Fuggles - 50 gr Zacieranie: Zacier po RISie wysłodzony do 8BLG i 13,5 L Gotowanie: Chmielenie: Fuggles 25 g na 60 min Fuggles 25 g na 30 min - miało być na 20 min - moja pomyłka. Po gotowaniu 13 BLG przy 9 L Fermentacja: Drożdże: 80 ml gęstwa po NZ Hazy Pale Ale - Fermentum Mobile FM55 Zielone wzgórze Fermentacja burzliwa w lodówce w temp. 17,5stopnia a od drugiego tygodnia 18,5 Nie przelewam na fermentację cichą. Piwko wyszło świetne. Edytowane 25 Października 2023 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 #32 Belgian Pale Ale 13 BLG 25 L (30.09.2023) Zasyp: Pale Ale 4,2 kg Słód monachijski 0,5 kg Abbey 0,5 kg Melanoidowy 40 - 0,25 kg Chmiele: Saaz - 50 gr StyrianGoldings - 50 gr 18 litrów wody (15+3 z racji warzenia w kociołku) Zacieranie: 63°C - 30 minut 73°C - 40 minut 78°C - 5 minut Filtracja i wysładzanie: 17 litrów - 77°C ciągłe Gotowanie 70 min: Chmielenie: po 10 minutach gotowania Saaz 50 g na 60 min (po 10 min od gotowania) StyrianGoldings 50 g po 55 min od początku gotowani (15 min przed koncem gotowania) Po gotowaniu BLG końcowe 14,5 Dolewam 1,5 l wody - BLG 13 przy 26 L Fermentacja: Drożdże: Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki Fermentacja w temp. 18,5°C, Burzliwa, bez cichej: - 23 dni Butelkowanie: 6 gr glukozy na 1 litr piwa 24 L , Blg spadło do 3 Alko ok. 5,4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się