Jump to content

spadek tempetarury i napowietrzenie


Soyero

Recommended Posts

Cześć

Warzę Weast Coast IPA. 90min 66 stopni i chwila zapomnienia...

Zamiast doprowadzić do 76-78 stopni to przelałem brzeczke do wysładzania. Po 15 minutach się zorientowałem, trmp spadła do 58 stopni. Szybko przelałem z powrotem do gara warzelnego. W ten spoób ją napowietrzyłem. Teraz dopiero dobijam do 76stopni

 

Zasyp 4kg pilzneńskiego i 1 kg Pale Ale

 

Jakie będą tego konsekwencje?

Edited by Soyero
Link to comment
Share on other sites

Mash Out ma za zadanie dezaktywowanie enzymów. Wówczas zacier (jeszcze nie brzeczka) staje się rzadszy, co ma ułatwić filtrację. I jak koledzy wyżej napisali, jest opcjonalny.

Chociaż jak temperatura zacieru mocno spadnie, to filtracja może stanąć, stad tez wysładza się wodą w temperaturze ok 78C.

Napowietrzanie podczas etapu gorącego też nie ma wiekszych negatywnych skutków.

Smacznego West Coasta :)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje, mam nadzieję, że będzie smaczne ;)

Filtracja przebiegła pomyślnie. Zasyp w 17L wody. Wysładzanie 16L. Po filtracji uzyskałem  ok 27 L - 12,5 BLG

Edited by Soyero
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.