Soyero Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 (edited) Cześć Warzę Weast Coast IPA. 90min 66 stopni i chwila zapomnienia... Zamiast doprowadzić do 76-78 stopni to przelałem brzeczke do wysładzania. Po 15 minutach się zorientowałem, trmp spadła do 58 stopni. Szybko przelałem z powrotem do gara warzelnego. W ten spoób ją napowietrzyłem. Teraz dopiero dobijam do 76stopni Zasyp 4kg pilzneńskiego i 1 kg Pale Ale Jakie będą tego konsekwencje? Edited January 25, 2020 by Soyero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 pewnie żadne, panikujesz Soyero 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted January 25, 2020 Author Share Posted January 25, 2020 Pewnie tak. Pierwszy raz tak mi się zdarzyło i dlatego byłem ciekawy. dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Żadne. Nie musiałeś w ogóle przelewać z powrotem. Mash-out jest opcjonalny, a jak chcesz mieć mocno fermentowalną brzeczkę do west coasta to w sumie całkowicie zbędny. Soyero 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted January 25, 2020 Author Share Posted January 25, 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Mam już całkowitą jasność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 25, 2020 Share Posted January 25, 2020 Mash Out ma za zadanie dezaktywowanie enzymów. Wówczas zacier (jeszcze nie brzeczka) staje się rzadszy, co ma ułatwić filtrację. I jak koledzy wyżej napisali, jest opcjonalny.Chociaż jak temperatura zacieru mocno spadnie, to filtracja może stanąć, stad tez wysładza się wodą w temperaturze ok 78C.Napowietrzanie podczas etapu gorącego też nie ma wiekszych negatywnych skutków.Smacznego West Coasta Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Soyero 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soyero Posted January 28, 2020 Author Share Posted January 28, 2020 (edited) Dziękuje, mam nadzieję, że będzie smaczne Filtracja przebiegła pomyślnie. Zasyp w 17L wody. Wysładzanie 16L. Po filtracji uzyskałem ok 27 L - 12,5 BLG Edited January 28, 2020 by Soyero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.