zbynieks Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 NIe wiem czy możliwe i czy skórka warta wyprawki, ale GD to piwo refermentowane i w mojej butelce osadu na dnie było sporo. Kto wie, jakie to drożdże, czy warto się bawić i czy procedura jest w ogóle możliwa? Ktoś robił takie sztuki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Raz odzyskiwałem drożdże z piwa domowego. Końcówkę butelki (ok 100 ml) mieszałem, żeby osad nie przylegał do dna, lecz unosił się w piwie. Wlałem to do startera, po jakimś czasie ruszyło, zwiększyłem starter, na następny dzień zaszczepiłem brzeczkę. Odzyskane drożdże siedzą w fermentorze po dziś dzień. Nie wiem jak sprawa wygląda w piwach komercyjnych, ale słyszałem że niektóre browary do refermentacji używają innego szczepu drożdży, niż tego którym piwo było fermentowane. Edytowane 25 Marca 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Pytanie tylko co to za drożdże? Bo wcale nie muszą to być te, którymi piwo było fermentowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Znalazłem teraz informację, że w Gulden Draak do refermentacji browar stosuje drożdże winne. Like the other special beers of the Brewery Van Steenberge, Gulden Draak is a high fermentation beer with secondary fermentation. For the secondary fermentation, wine yeast is used. This also contributes to the unparalleled taste. http://www.vansteenberge.com/en/our-beer/gulden-draak/gulden-draak/ Edytowane 25 Marca 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Dwukrotnie odzyskiwałem - ostrożnie przelałem piwo do szklanki, zostawiając osad na dnie z resztką piwa. Do tej samej butelki wlewałem trochę sterylnej brzeczki i na butelkę zakładałem oryginalny kapsel (nie zaciskałem kapslownicą, ale myślę, że można tak zrobić). Gdy w butelce rozpoczęła się fermentacja - do startera. Tak więc procedura jest możliwa, ale gra nie warta świeczki, zwłaszcza w obliczu tego co zacytował Deathhammer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Drozdze w tym piwie sa rowniez prawdopodobnie do zdobycia 'komercyjnie'. Nie jest to informacja potwierdzona oficjalnie przez producenta (z wiadomych wzgledow) ale uwaza sie, ze Wyeast 3739 (produkt Private Collection) to wlasnie te drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 skoro to winne do refermantacji to rzeczywiście nie ma sensu. A tak na przyszłość - to trzeba by działać metodą piętrowego startera po prostu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Ja odzyskalem drożdze z la trappe quadrupel. Ostatnie dwa cm piwa w butelce wlalem do pół litra brzeczki 9blg i zapomniałem o tym przez cały tydzień. Później gdy tam zajrzałem na dnie znajdowała się około 0,5cm gestwa. Moja dziewczyna dopiero wtedy mi powiedziała że w tygodniu na powierzchni znajdował się gruby korzuch drozdzy. Póki co nie zamierzam używać tych drożdży ale chciałbym zapytać co dalej z nimi? Zebrać i zrobić starter litrowy 10blg czy normalnie je zadać do brzeczki Edytowane 26 Marca 2015 przez Kamil Świercz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Lepiej wykorzystaj dość szybko, zrób wcześniej starter. Zrób na tym jakiegoś krzepkiego belga, więc trochę chyba więcej Ci będzie trzeba gęstwy niż masz, na oko uzbiera się szklanka? Chyba nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Na cienkusza 10 wystarczy, potem będzie wystarczająco na coś mocniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Drozdzy nie ma nawet pół szklanki. Odzysk robiłem w litrowym slokiku i tam na dnie było z pół cm więc na pewno starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Drożdży nie ma nawet pół szklanki. Odzysk robiłem w litrowym słoiku i tam na dnie było z pół cm więc na pewno starter Zrób 5 litrów piwa w pojemniku (ewentualna strata niewielka), drugą część warki normalnie zadaj drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się