lechu67 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Witam, Jestem studentem na politechnice wroclawskiej na ostatnim roku studiów, i mam do wykonania dosyć duży projekt. Wraz z 4 innymi osobami, mamy założyć fikcyjna firmę i ją stworzyć od podstaw. Co za tym idzie ? Każdy jest za cos odpowiedzialny (konstruktor, technolog, marketing, produkcja, jakość, logistyka itp..), mi się przytrafiła ‘technolog-konstruktor’. Cokolwiek to znaczy, musze wiedzieć jak się waRZy piwo, gdzie, czego używam ,ile, na ile itd.. aby móc przekazać koledze od produkcji aby mógl zaplanować hale wraz z Layoutami itp.. i koledze z logistyki aby mógł zamówić odpowiedni składniki, butelki itp… Nie szukam wiedzy o każdej przerwie w warzeniu , wpływie danych składników na smak, tylko ogólnie taką abym wiedział jak zrobić piwo i w czym na skale masową. Generalnie postanowiliśmy, że nasza firma będzie na razie sprzedawać 4 browary typowy mieszczuch – klasyczny, jasny lager uroczy dandys – delikatne piwo pszeniczne klawy absztyfikant – piwo typu ale ancymon – piwo z dodatkiem cynamonu Do pory udało mi się uzyskać taka wiedze na temat produkcji piwa : https://docs.google.com/document/d/1Risze84iEK1uyIkUKBiBPHAnxiFD24Deh7nMJBUqYKo/edit?usp=sharing Jest to dokument gdzie głównym moim celem było opisanie etapów produkcji piwa fokalizując się na potrzebnych mi maszynach i ilościach składników. Możliwe, że jest w nim dużo błędów, bardzo prosiłbym o wskazanie takowych, i ewentualnie komentowanie dokumentu (jest taka opcja włączona) W skrócie: „Reasumując firma potrzebuje : Śrutownika Kadź zacierną Kadź filtracyjną Kocioł warzelny Kadź wirową (osadową) Płytkowy wymiennik ciepła Kadzie fermentacyjne Tanki leżakowe Maszynę do filtracji piwa (kartonowe filtry namułowe) (Maszyna do pasteryzacji) Rozlewnie.” Ile czasu zajmuja poszczegolne etapy ? ile srednio czasu trwa wyprodukowanie jednej warki ? Informacje o ilości skladnikow potrzebnych jest bardzo ciężko znaleźć, pewnie dlatego, że to zależy od piwa. Lecz mimo wszystko może ktoś mi odpowie, ile mniej więcej stosuje się poszczególnych składników na 0.5l piwa typu lager ? Wiem, że pszeniczne różni się tym ze mamy +50% słodu pszenicznego razem z jęczmiennym i jest to piwo górnej fermentacji. Czy produkując piwo pszeniczne mogę trzymać się schematu produkcji jaki przedstawiłem w dokumencie czy gdzieś są jakieś różnice ? Czy potrzebuje jakiś dodatkowych maszyn ? Może skladnikow ?Te same pytania tyczą się dwóch następnych piw. Pytanie z innej beczki – jaką mniej więcej ma wydajność typowy regionalny browar ? ( ok. 200 000 hl /rok ?) Przepraszam jeżeli gdzieś popełniam duży błąd w ‘rozumieniu’ piwa, lecz startuje od początku, a jasnych i konkretnych informacji na ten temat nie ma. Dziekuje za cierpliwość Edytowane 26 Marca 2015 przez lechu67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ja to wszystko (na prawie) miałem opisane w swoim skrypcie na biotechnologię żywności. Był dokładny schemat ideowy, opis każdej operacji i procesu jednostkowego, opis sprzętu dosyć dokładny wraz z alternatywnymi rozwiązaniami, rodzaje surowców zależności od stylu warzonego piwa, no generalnie wszystko o co pytasz. Dlatego wydaje mi się, że najlepiej jak wypożyczysz odpowiednie książki, pewnie masz jakieś wymagania prowadzącego w stosunku do źródeł np. 70% muszą stanowić książki? Podobnie jak robiłem projekt technologiczny na inny przedmiot (masło, czekolada mleczna) to praktycznie wszystko znaleźliśmy w bibliotece, w internecie trochę gorzej o takie rzeczy chyba, że ktoś Ci tutaj opisze cały proces i będziesz mógł to uwzględnić w źródłach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Według arkuszy kalkulacyjnych udostępnionych na tym forum do wyprodukowania 1000 l piwa 12* BLG potrzeba: 230 kg słodu 1500 l wody (+mycie i takie tam) 800 g chmielu 9/4,5 l drożdży (dona/górna ferm.) i zwiększa się wraz z wiekiem gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się