Msciwor Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Właśnie otworzyłem 2 butelki swojego piwa. Były rozlewane jedna po drugiej, dodałem tyle samo cukru do refermentacji i były refermentowane w tych samych warunkach. Wlałem je do identycznego szkła, identycznie umytego. Z jakiegoś powodu jedno piwo miało niesamowitą pianę, a drugie praktycznie żadnej. Chciałbym zrozumieć dlaczego? Macie jakieś pomysły? Edytowane 26 Marca 2015 przez Msciwor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Temperatura piw taka sama? Może z jednej szklanki nie wypłukałeś do końca płynu do mycia naczyń, albo jedno piwo nalewałeś w inny sposób niż drugie - sposób nalewania też ma spore znaczenie. Identyczna temperatura i zawsze nalewam w mniej więcej ten sam sposób. Może nie jest to zgodne z zasadami sztuki, ale szkło było myte w zmywarce, więc różnic też nie powinno być. Mam zagadkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 To otwórz trzecie i będzie jasność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów? Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone. Może to miało związek z końcowym BLG: US05 - 3,4 BLG Danstary po 2,9 BLG Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Drożdże te same? Rozdzielorz warka do kilka fementorów? Jo mioł taki przypadek, ze w tej samej warce ale przy przelewie brzeczki do 3 fermentorów: pierwszy US 05, Drugi Danstar Nothingham, trzeci Danstar Bry - to przy przelaniu do butelek w pierwszym piana była szybko (po ok 2,5 tyg.), a piwo było bardziej nasycone. Może to miało związek z końcowym BLG: US05 - 3,4 BLG Danstary po 2,9 BLG Jeśli u Ciebie to jedna warka 20 litrowa i jedna po drugiej butelka to obstawiom że kapsel nieszczelny (felerny kapsel abo nie dokapslowałeś bo miołeś za mało siły ) Ostatnio pękła szyjka butelki gdy kapslowałem, więc siła nie jest problemem Dziwię się ponieważ, wszystko było identycznie z tymi piwami. Więc pewnie zrzuce to na kapsle... Ale przekonany nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Coś jest na rzeczy - jak butelkuję w butelki z Amber'a to piwa w nim są jakby bardziej nagazowane niż w innych :O Potwierdza mi się praktycznie za każdym razem, przy różnych warkach. Czy Amber ma coś wygrawerowane na butelkach? Zdejmuje etykiety i nie wiem, które butelki są po czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze. Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne" Edytowane 27 Marca 2015 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Amber ma często wytłoczone na butelce "BROWAR AMBER", ale nie zawsze. Butelki są takie smukłe, jakby ostre. Powiedziałbym: nie "skowyrne" To chyba nie to. Otworze kolejne butelki (już dzisiaj ) i zobaczymy. Może któraś była niedoczyszczona albo coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Kolejne piwa mialy bardzo fajna piane. Wiec pewnie rzeczywiście cos nie tak z tą jedną butelką. Ja bym obstawiał że może była nie domyta ta butelka , i z tego powodu nawet mała infekcja czy detergenty nie wypłukane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się