tomaszmorela Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witam. Przedwczoraj uwarzyłem pierwsze piwo. Wczoraj zaczęła się fermentacja i wszystko wygladało dobrze. Dziś jednak zaniepokojony spokojniejszą fermentacją oraz winnym zapachem z rurki fermentacyjnej postanowiłem otworzyć fermentator i oczom mym ukazało się takie coś. Piana opadła, mocno winny, owocowy zapach. Czy to oznacza, że mogę zacząć myśleć o wylaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Wygląda normalnie, ale jak będziesz zaglądał tam 3 razy dziennie to w końcu będzie do wylania. Zamknij i daj mu spokój przynajmniej na tydzień. Trzymaj temperaturę ok. 20 stopni i.... cierpliwości. Poświęć ten czas na poczytanie artykułów na Wiki. Masz ładnie opisane poszczególne fazy fermentacji. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oju Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Piwowarstwo to cierpliwość. BTW. a przypadkiem estry w weizenie nie są pożądane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszmorela Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Oczywiście, że są pożądane. Przepraszam, ale to moja pierwsza warka i mam delikatną paranoję. Nie zaglądam do fermentatora i wiem, że nie należy tego robić, zrobiłem to tylko dziś, dlatego że mocno się zaniepokoiłem, bo wydaje mi się, że wszelkie środki ostrożności zachowałem (higiena i dezynfekcja), w niektórych procesach może nawet nadzwyczajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nie rób tylko zdjęć z lampą bo będzie sfond skunksa! Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nie rób tylko zdjęć z lampą bo będzie sfond skunksa! Jeden błysk i smród? Ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 zamknij i pod żadnym pozorem ne otwieraj przez conajmniej tydzień. jest ok. Za tydzień pomiar bailinga, potem za trzy dni powtórka i najprawdopodobniej w butelki. AMEN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się