Skocz do zawartości

Weizen. Czy się zepsuło?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przedwczoraj uwarzyłem pierwsze piwo. Wczoraj zaczęła się fermentacja i wszystko wygladało dobrze. Dziś jednak zaniepokojony spokojniejszą fermentacją oraz winnym zapachem z rurki fermentacyjnej postanowiłem otworzyć fermentator i oczom mym ukazało się takie coś. Piana opadła, mocno winny, owocowy zapach. Czy to oznacza, że mogę zacząć myśleć o wylaniu?

post-11954-0-07656700-1427479283_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda normalnie, ale jak będziesz zaglądał tam 3 razy dziennie to w końcu będzie do wylania. Zamknij i daj mu spokój przynajmniej na tydzień. Trzymaj temperaturę ok. 20 stopni i.... cierpliwości. Poświęć ten czas na poczytanie artykułów na Wiki. Masz ładnie opisane poszczególne fazy fermentacji. Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że są pożądane. Przepraszam, ale to moja pierwsza warka i mam delikatną paranoję. Nie zaglądam do fermentatora i wiem, że nie należy tego robić, zrobiłem to tylko dziś, dlatego że mocno się zaniepokoiłem, bo wydaje mi się, że wszelkie środki ostrożności zachowałem (higiena i dezynfekcja), w niektórych procesach może nawet nadzwyczajne ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.