bronek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witam, czy spotkał się ktoś z chłodziarką która mogłaby robić za kegator do dużych kegów? Przeskanowałem trochę internetu, ale wymiar standard to 60x60cm a do takiego to nie wejdzie. Znalazłem co prawda ofertę z "witryną" chłodniczą, ale cena trochę straszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witam, czy spotkał się ktoś z chłodziarką która mogłaby robić za kegator do dużych kegów? Przeskanowałem trochę internetu, ale wymiar standard to 60x60cm a do takiego to nie wejdzie. Znalazłem co prawda ofertę z "witryną" chłodniczą, ale cena trochę straszy Zamrazarka jest lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Tak wiem, tylko mało która o odpowiedniej pojemności się otwiera na bok. Łupie w kręgosłupie a i nie chce mi się podnosić tych kegów za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Też się zastanawiałem nad podobnym tematem. Skoro lubię i potrafię majsterkować, postanowiłem działać. Mam „wyprute” w całości „bebechy” lodówki. Planuję użyć zamrażalnik ustawiony w odwróceniu o 90 st. i bardziej rozchylony do gabarytów szafki będącej obudową. Tym sposobem kega będzie „obejmowana” zamrażalnikiem. Tak jak w lodówce na zewnątrz pozostanie agregat i chłodnica. Rozważam przestawienie fabrycznych regulacji termostatu, aby najwyższa temperatura oscylowała w okolicach 10 st. C. Fabryczny termostat posiada zablokowaną śrubę regulacyjną i po odblokowaniu, można temperaturowe nastawy zmienić. Aby straty, w przypadku porażki nie ponosić wysokich kosztów, do testów użyję typowej szafki, którą od wewnątrz wyłożę styropianem. Nalewak będzie w drzwiach. Zastanawiam się nad umieszczeniem butli z CO2 na zewnątrz. Sam jestem ciekaw wyników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Zastanawiam się nad umieszczeniem butli z CO2 na zewnątrz. mam butlę na zewnątrz i nie narzekam, a wręcz uważam, że jest to korzystne (z punktu widzenia termodynamiki ) IMHO, warto jednak zainwestować w termostat elektroniczny (choćby taki za 12 zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Zastanawiam się nad umieszczeniem butli z CO2 na zewnątrz. mam butlę na zewnątrz i nie narzekam, a wręcz uważam, że jest to korzystne (z punktu widzenia termodynamiki ) IMHO, warto jednak zainwestować w termostat elektroniczny (choćby taki za 12 zł). Takiego za 12 zł. nie dałbym "złotej rybce". W chłodziarkach nie jest potrzebna któtka histereza i super dokładna temperatura. Do piwa potrzeba pewnego przedziału temperatur, a termostat lodówkowy zapewnia go ze znacznie większą dokładnością i na dodatek jest niemal bezusterkowy ze względu na swoją prostotę. Im więcej elektroniki, tym więcej elementów, które mogą zaweść. Elektronika sprawdza się tam, gdzie prostsze rozwiązania nie dają rady. Edytowane 27 Marca 2015 przez avicena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Witam, nabyłem sobie chłodziarkę Elektrolux i wychodzi na to, że szyta na miarę tzn keg 50l wchodzi razem z 6 czy tam 8 litrową butlą. Może komuś się przyda takie info. Normalnie cywilizacja dotarła na wieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi