pepe11 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Potrzebowałem na cito materiał na starter do Pilsa , nie mam ekstraktu więc dałem ok. 0,8 l brzeczki z drożdżami do pilsa zadane godzinę wcześniej . Proszę o opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Napisz proszę trochę jaśniej, co dokładnie zrobiłeś, czy brzeczka była z żyjącymi drożdżami do weizena? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Tak , godzinę wcześniej zadałem 20 l drożdżami gwoździe i banany , potem odebrałem na starter z bohemskimi też FM , byłem pod ścianą , jedyna szansa na warzenie to poniedziałek czy profil drożdży jest bardzo zagrożony ? Edytowane 28 Marca 2015 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Nie zagotowałeś tej brzeczki? To byłoby dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Będziesz miał bananowego pilsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 To się fachowo nazywa blend Na drugi raz albo zagotować, albo sok jabłkowy z pożywką dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Nie zagotowałeś tej brzeczki? To byłoby dobre rozwiązanie. tak to jest jak się wyłączy myślenie ubił bym zbędne drożdżaki i wykluczył zakażenie za jednym zamachem ale zrobię piwo na tym dziwnym blendzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Widawa robi piwo "parowe", które jest fermentowane przechodzonymi drożdżami do pszeniczniaka. Podobno kiedyś tak robili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Widawa robi piwo "parowe", które jest fermentowane przechodzonymi drożdżami do pszeniczniaka. Podobno kiedyś tak robili. Przechodzone drożdże pszeniczne podobno tracą swoje fajne cechy stając się nijakie. Co do tematu to wg mnie żal było by mi mieszać nowych grzybków z czymś tam. Najwygodniej (w tej sytuacji) po prostu wykonać cieńkusza i namnożyć drożdże. Każdy robi po swojemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się