Sven Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Witam W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło 14,1 brix), drożdże zadane około 23:30. Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg. Fermentacja w temp. 10 stopni. Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h. Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży. Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie: Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ? Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca. Edytowane 30 Marca 2015 przez Sven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło 14,1 brix), drożdże zadane około 23:30. Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg. Fermentacja w temp. 10 stopni. Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h. Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży. Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie: Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ? Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca. Po co sprawdzasz gęstość skoro widać, że fermentacja jest w toku? Zbędne ryzyko infekcji, a poza potencjalnym powodem do stresu niewiele taki pomiar daje. Zostaw piwo, o pomiarach myśl jak już objawy fermentacji zaczną znikać. Nigdy w trakcie fermentacji nie dokonuję pomiarów, ale koniec burzliwej (w zależności od drożdży i temp.) zazwyczaj mam dopiero po 3-4tygodniach, więc zejście o 2Blg w ciągu niecałych 3 dni nie nazwałbym bardzo powolną fermentacją dla piwa dolnej fermentacji. Sven 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sven Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam W piątek wieczorem uwarzyłem piwo Marcowe (Wyszło 14,1 brix), drożdże zadane około 23:30. Sprawdziłem przed chwilą i aktualnie jest 13brix więc fermentacja idzie, ale dość powolnie bo wychodzi, że zeszło dotychczas 2 Blg. Fermentacja w temp. 10 stopni. Drożdże FM Bawarska dolina zrobiony starter 1,2L na mieszadle przez prawie 48h. Drożdże się ładnie namnożyły, a aktualnie na powierzchni pływa widoczna prawie 1cm warstwa drożdży. Ponieważ jest to mój drugi dopiero dolniak mam pytanie: Czy to normalne, że fermentacja może iść tak wolno i nie mam się jeszcze co zamartwiać ? Wcześniej warzyłem Pilsa lecz na innych drożdżach i poszło dość standardowo, a z tymi nie miałem jeszcze wcześniej styczności więc nie wiem czy u nich to normalna praca. Po co sprawdzasz gęstość skoro widać, że fermentacja jest w toku? Zbędne ryzyko infekcji, a poza potencjalnym powodem do stresu niewiele taki pomiar daje. Zostaw piwo, o pomiarach myśl jak już objawy fermentacji zaczną znikać. Nigdy w trakcie fermentacji nie dokonuję pomiarów, ale koniec burzliwej (w zależności od drożdży i temp.) zazwyczaj mam dopiero po 3-4tygodniach, więc zejście o 2Blg w ciągu niecałych 3 dni nie nazwałbym bardzo powolną fermentacją dla piwa dolnej fermentacji. Przyznam, że sprawdziłem z ciekawości bo chciałem też posmakować jak zmienił się smak w celach doświadczalnych. Było dość mocno gazowane więc coś się tam dzieje jednak wkradła się mała niepewność, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia z dolną fermentacją. Dzięki za odpowiedź i zostawiam już fermentator w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Masz na koncie 20-50 warek (cóż za precyzja) i zaglądasz do wiadra po niecałych 3 dniach? Ja cierpliwości nauczyłem się po pierwszych 2-3 warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sven Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Masz na koncie 20-50 warek (cóż za precyzja) i zaglądasz do wiadra po niecałych 3 dniach? Ja cierpliwości nauczyłem się po pierwszych 2-3 warkach. Napisałem już, ale powtórze: posmakowałem 3 dniowego piwa dla celów edukacyjnych i zrobiłem to pierwszy raz. Gdzie napisałem, że zajrzałem do fermentatora? A to ile mam warek czy 30 czy 40 lub 50 co ma do tego? Nie liczę ich dokładnie i nie mam takiej potrzeby pisania dokładnie ile ich zrobiłem więc przyjąłem zasadę, że będę pisał przedziałami tak jak wielu z tego forum. Dostałem już odpowiedź na moje pytanie i nie był to Twój post, który nie odniósł się ani słowem do tematu czy pytania. Edytowane 30 Marca 2015 przez Sven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się