Gumowy Człowiek Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Cześć, ostatnio w tym artykule,http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie i w opisie ekstraktu wędzonego na browamatorze natknąłem się na styl "Alaskan Ale". Tylko że ani w klasyfikacji BJCP ani nigdzie indziej nie znalazłem nic na ten temat. Istnieje w ogóle taki styl? To nawiązanie do słynnego Alaskan Smoked Porter? Ktoś się spotkał z czymś takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Dobre pytanie, przegladnalem troche neta i mysle, ze w wiki chodzi o dosc szeroko kategorie piw wedzonych, ktore byly/sa stosunkowo popularne na Alasce. Przykladem takiego piwa jest wspomniany przez Ciebie smoked porter. Ale przegladajac Brew Your Own np tu: http://byo.com/hops/item/118-alaskan-brewing Widac, ze chodzi o szersza, ogolna kategorie piw wedzonych czyli np bardziej klasyczne, jasniejsze piwo. Ciekawa sprawa w przypadku Alaski sa tez piwa hybrydowe cos w stylu California Common (Alaskan Amber jako komercyjny przyklad). Ogolnie na tym przykladzie widac jak na ksztalt/historie stylow piwnych w danym regionie miala wplyw temperatura. BYO: “In the 1400s and 1500s, the only way brewers could get their wet malt to dry was by heating it,” says homebrewer Steve Schmitt. “They couldn’t separate the heat from the smoke, so historically, all beers were smoky. Finally, in industrial times, they could heat malt without the smoke.” W XV i XVI wieku jedynym sposobem w jaki piwowar mogl osuszyc wilgotny slod bylo podgrzewanie go. Nie byli jednak w stanie oddzielic ciepla od dymu zatem historycznie wszystkie piwa byly wedzone. Dopiero w czasach industrializacji potrafiono oddzielic cieplo od dymu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumowy Człowiek Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Super, dzięki za odpowiedź, ciekawe to. W ogóle z wędzonymi piwami moim zdaniem jest trochę słabo w klasyfikacji BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Klasyfikacja BJCP jest głęboko amerykańskocentryczna i style oraz kryteria dotyczące większości piw, szczególnie nieamerykańskich są wzięte z sufitu (np. "bohemian pilsner", większość styli wyspiarskich itp.) Zresztą BJCP służy wyłącznie do przeprowadzania konkursów, przy warzeniu piwa dla siebie nie ma potrzeby brania go pod uwagę. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się