Sebastian120 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 01.03 uwarzyłem warkę, BLG na starcie 14 fermentacja w 16 stopniach do 25.03 i przelanie na cichą plus chmielenie na zimno i wstawione w 18 -20 stopni BLG 5. Dziś BLG dalej 5. Zacieranie 10 min. 52 stopnie, 25 min. 62 i 50 min. 72stopnie. Zatarłem, więc na słodko więc domyślałem się że nie zejdzie do 2 BLG gdzie zazwyczaj butelkuje ale 5 ? BLG nie spada więc zabutelkuje tylko ile cukru co by granatów na wszelki wypadek nie było? Standardowo daje 3,5g (płaska mała łyżeczka) na 0,5 litra. Ile proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Możesz też użyć tej aplikacji: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Zamiast sypać cukier do butelek proponuję zrobić roztwór i wlać do wiadra przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz To jest do rezerwy brzeczki a nie do cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) http://www.piwo.org/files/file/67-piwowar/ daleko nie trzeba szukać. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez camilos AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/refermv2.zip- sam sobie policz To jest do rezerwy brzeczki a nie do cukru. Jak wpiszesz 0 przy rezerwie, to pokaże Ci ile trzeba wsypać cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Ano faktycznie Edytowane 31 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Nieskromnie polecam:Piwowar Edytowane 31 Marca 2015 przez AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Skoro jesteś kolego początkujący to najprościej... - 7gr glukozy lub cukru.. na litr piwa , zalej ciepła wodą ok 0,5l .. taki syrop wlej do pojemnika , a następnie wlej do tego pojemnika piwo , które rozlewasz.. delikatnie zamieszaj i juz po kłopocie.. rozlewaj to piwo.. . nie przekraczaj 8gr na litr , bo bedziesz miła granaty.. to jest najprostsza recepta.. . Ilośc cukru do refermentacji mozna też obliczyc.. ale póki co .. korzystaj z tej proporcji.. i powoli zgłebiaj szczegóły.. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez stach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Przepraszam za formę .. cos mi się spacja " zacięła"? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez stach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altanis Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Polecam ten filmik i link pod nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Przepraszam za formę .. cos mi się spacja " zacięła"? To użyj opcji "Edytuj" i popraw błędy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frugo90 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Cześć Moja pierwsza warka (od razu z zacieraniem, Summer Ale 12 plato), jest już od tygodnia na cichej. Zarówno burzliwa jak i cicha przeprowadzona w temperaturze otoczenia 14-15 stopni na drożdżach Danstar Nottingham. Przy przelewaniu jak mierzyłem to było około 3 blg. Teraz mam taki problem. Do refermentacji chcę użyć zwykłego białego cukru (sacharozy) w roztworze wodnym (12 plato). Rozlew chcę przeprowadzić w temperaturze pokojowej. I stąd moje pytanie: Przetrzymać piwo z 1-2 dni w 20 C, żeby ulotnił się związany CO2 i dać taką ilość cukru jak do nagazowania piwa w 20 C, czy przynieść piwo z piwnicy i dać taką ilość jak do piwa o temp 15 C i od razu rozlewać? Jest jakaś różnica? Bo jak zrobię drugim sposobem to podczas rozlewu piwo będzie mi się i tak ogrzewało i CO2 będzie uciekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 http://www.piwo.org/topic/4045-ilosc-glukozy-do-refermentacji-a-temperatura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się