Pierre Celis Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Dosłownie kilka godzin dzieli mnie od kolejnego wyjazdu . Tym razem za swój cel obrałem browary działające w Szwarcwaldzie oraz na pograniczu francusko – szwajcarskim. Według znawców tematu, ziemie te nie tylko obfitują w małe, rzemieślnicze browary, ale również oferują one nad wyraz smaczne piwa. Czy tak się okaże, czas pokaże. Byłym w pełni usatysfakcjonowany, gdyby na mojej podróżniczej drodze, napotykałbym wyłącznie takie browary, jak ten, o którym dziś wspomnę. Zapraszam was do Frankonii Środkowej, gdzie wśród gęstych lasów i żyznych pól, znajduje się mała wieś o nazwie Jochsberg. Trudno odnaleźć w niej coś fascynującego oprócz zachwycających pejzaży otaczających tą wioskę oraz rzecz jasna browaru, który cieszy swoją obecnością mieszkańców już od 1663 roku. Znajduje się on, jak przystało na ważny obiekt użyteczności publicznej, w samym sercu malowniczej wioski. Browar ten swoją XIX wieczną architekturą, pięknie się uzupełnia z dominującą w tych okolicach wiejską zabudową. Znakomicie odrestaurowany browar, nie tylko wygląda zjawiskowo, ale również produkuje wyjątkowo smaczne piwa. Co prawda można ubolewać nad faktem, że w 1992 roku browar zaniechał stosowania otwartej fermentacji i przeszedł na zamkniętą. Z pewnością trudno także mi pogodzić się z pozbyciem starej warzelni, która została zastąpiona naczyniami warzelnymi z kwasoodpornej stali. Jednak mimo tych modyfikacji technologicznych, browar warzy nadal doskonałe piwa. Z pewnością wielu powie, że ich oferta wieje nudą. Jednak dla mnie to coś więcej niż tylko nudna klasyka, to przede wszystkim esencja tych ziem. Po dziś dzień doskonale pamiętam jak zachwycająco smakował mi Pils (11,6 blg) oraz pięknie zbalansowany Landbier (12,7 blg). Nie sposób nie zapamiętać ich Hefe-Weizenem (12,7 blg), który oczarowywał oraz wyraźnie słodowym Dunkelem (13,6 blg). Nic tylko próbować, próbować…. . . . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się