nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ucieszony nowym garnkiem szybko zakupił zestaw surowców. 6x bruntal i 4x100g chmieli z alepiwo wydawało się dobrym rozwiązaniem Dodatkowo dokupił kilo słodu pils i ale. W końcu czas zacząć się rozwijać. Zrobiłem 2 warki Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pale Ale 3.5l na zacieranie +2.5l wysładzanie Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa, drożdże zebrane 1 raz Chmiel: Amarillo 30g 60min, Amarillo 30g 20min, Amarillo 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 22.5l oraz Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pilzneński 3.5l na zacieranie +2l wysładzanie + costam ekstraktu suchego Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa Chmiel: Centennial 30g 60min, Centennial 30g 20min, Centennial 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 23.5l Niestety obydwie zamiast pięknego aromatu chmielu mają warzywa. Nie wiem niestety co poszło nie tak. Może znalazł by się ktoś w okolicach pragi płd Warszawa w celach konsultacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Co to znaczy słód Pale Ale 1kg 3,5l + wysładzanie 2,5l bo nie rozumiem za bardzo? Gotowałeś bez pokrywki? Napisz też jak chłodziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Do ekstraktu dodałem brzeczkę ze słodu, 1kg pale ale zacierane w 3.5l wody i 2.5l wody do wysładzania Gotowałem bez przykrywki. Chłodzenie w wannie dość długo. później mogę napisać jak zacierałem, info mam w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Obstawiam na kiepskie chłodzenie, szczególnie do 70o C Ewentualnie jeśli używałeś gęstwy po pierwszej warce do drugiego piwa, to coś z drożdżami nie tak, czasem po prostu trafiają się kiepskie paczki sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 A w jak dużym garze to robiłeś? W sensie ekstrakty też gotowałeś razem z tą brzeczką z 1kg słodu, w jakimś normalnym garze (25l?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 @karczmarz z sucharów robiłem, a chłodzenie z 100 do 70 nawet w wannie idzie całkiem przyzwoicie. Poza tym akurat chłodzenie już wcześniej takie robiłem i bylo ok. @bart3q gar duży ekstrakty + woda + brzeczka 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi