nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ucieszony nowym garnkiem szybko zakupił zestaw surowców. 6x bruntal i 4x100g chmieli z alepiwo wydawało się dobrym rozwiązaniem Dodatkowo dokupił kilo słodu pils i ale. W końcu czas zacząć się rozwijać. Zrobiłem 2 warki Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pale Ale 3.5l na zacieranie +2.5l wysładzanie Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa, drożdże zebrane 1 raz Chmiel: Amarillo 30g 60min, Amarillo 30g 20min, Amarillo 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 22.5l oraz Nastaw: 2x 1.7kg Brunal + słód 1kg Pilzneński 3.5l na zacieranie +2l wysładzanie + costam ekstraktu suchego Drożdze: US-05 uwodnione, śliczna czapa Chmiel: Centennial 30g 60min, Centennial 30g 20min, Centennial 40g 0min Brzeczka: 12.5Blg 23.5l Niestety obydwie zamiast pięknego aromatu chmielu mają warzywa. Nie wiem niestety co poszło nie tak. Może znalazł by się ktoś w okolicach pragi płd Warszawa w celach konsultacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Co to znaczy słód Pale Ale 1kg 3,5l + wysładzanie 2,5l bo nie rozumiem za bardzo? Gotowałeś bez pokrywki? Napisz też jak chłodziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Do ekstraktu dodałem brzeczkę ze słodu, 1kg pale ale zacierane w 3.5l wody i 2.5l wody do wysładzania Gotowałem bez przykrywki. Chłodzenie w wannie dość długo. później mogę napisać jak zacierałem, info mam w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Obstawiam na kiepskie chłodzenie, szczególnie do 70o C Ewentualnie jeśli używałeś gęstwy po pierwszej warce do drugiego piwa, to coś z drożdżami nie tak, czasem po prostu trafiają się kiepskie paczki sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 A w jak dużym garze to robiłeś? W sensie ekstrakty też gotowałeś razem z tą brzeczką z 1kg słodu, w jakimś normalnym garze (25l?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 @karczmarz z sucharów robiłem, a chłodzenie z 100 do 70 nawet w wannie idzie całkiem przyzwoicie. Poza tym akurat chłodzenie już wcześniej takie robiłem i bylo ok. @bart3q gar duży ekstrakty + woda + brzeczka 24l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się