stjimmyjos Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Pytanie o chmielenie na zimno? Jaką ilość dawać? Ostatnio zabutelkowałem pierwszą warkę według takiej receptury coś a la Artezan Pacific według użytkownika scobby_brew:2 kg Pale Ale2 kg pilzeński0.4 kg karamelowy20 g Chinook 60 min20 g Cascade 15 min20g Amarillo 5 min20g Pacific Jade 0 min+ dałem na zimno około 25 g Nelson SauvinTeraz będe robić mniej więcej to samo, tyle że zamiast Amarillo dam Nelsona Sauvin. Tak czy owak zostanie mi jeszcze trochę chmieli: gdzieś po 10g Pacific Jade i Cascade i Nelsona, do tego mam jakieś 20g Mosaica i 50 g rakau. Jest sens dawać taką ilość chmielu na zimno do APA? I czy kombinacja takich chmieli będzie pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 W kwestii ilości to mogę powiedzieć na podstawie własnego, małego, doświadczenia, że śmiało możesz wrzucić na zimno więcej niż 25g. Ja ostatnio, co prawda przy AIPA, wrzuciłem na zimno 100g, teraz kiedy piwa już spróbowałem do kolejnego warzenia AIPA na zimno wrzucę 150g, zastanawiam się czy istnieje jakiś sensowny limit chmielenia na zimno ale wydaje mi się, że sporo można tam tego naładować i ilość ta raczej przekracza 200g. Jeśli chodzi o połączenie tych chmieli to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni chociaż samemu możesz poczytać opis chmieli i zdecydować, które aromaty preferujesz, których wolisz uniknąć, generalnie moim zdaniem ważne by nie było ich za dużo bo się mieszają i ciężko wyłapać coś konkretnego a zmysł powonienia szybko się męczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Pacyfic ma jakieś 45 IBU, przy 20l brzeczki potrzeba jakiś 30g 25g na zimno to nieco mało, sypnij z 50 to będziesz wiedział, czy aromat odpowiada, czy następnym razem sypnąć jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) udarr to nie jest tak, że możesz dowalać chmielu do woli na cichą. Powyżej pewnego pułapu nie będzie to dawało więcej aromatu a będzie się pojawiała trawiastość. Jeśli chcesz dać większą ilość chmielu to trzeba by go podzielić na kilka dawek. IMO 25g na cichą to mało, 50 da jakieś efekty, w zależności od intensywności aromatu w poszczególnym gatunku chmielu. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stjimmyjos Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Pacyfic ma jakieś 45 IBU, przy 20l brzeczki potrzeba jakiś 30g 25g na zimno to nieco mało, sypnij z 50 to będziesz wiedział, czy aromat odpowiada, czy następnym razem sypnąć jeszcze więcej. udarr to nie jest tak, że możesz dowalać chmielu do woli na cichą. Powyżej pewnego pułapu nie będzie to dawało więcej aromatu a będzie się pojawiała trawiastość. Jeśli chcesz dać większą ilość chmielu to trzeba by go podzielić na kilka dawek. IMO 25g na cichą to mało, 50 da jakieś efekty, w zależności od intensywności aromatu w poszczególnym gatunku chmielu. Przy tej warce sypnę więcej tyle teraz kwestia tego jakie chmiele dać? Mam Rakau 50g + po około 10g pozostałych wyżej wymienionych chmieli i 20g Mosaica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 W kwestii ilości to mogę powiedzieć na podstawie własnego, małego, doświadczenia, że śmiało możesz wrzucić na zimno więcej niż 25g. Ja ostatnio, co prawda przy AIPA, wrzuciłem na zimno 100g, teraz kiedy piwa już spróbowałem do kolejnego warzenia AIPA na zimno wrzucę 150g, zastanawiam się czy istnieje jakiś sensowny limit chmielenia na zimno ale wydaje mi się, że sporo można tam tego naładować i ilość ta raczej przekracza 200g. Jeśli chodzi o połączenie tych chmieli to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni chociaż samemu możesz poczytać opis chmieli i zdecydować, które aromaty preferujesz, których wolisz uniknąć, generalnie moim zdaniem ważne by nie było ich za dużo bo się mieszają i ciężko wyłapać coś konkretnego a zmysł powonienia szybko się męczy. To nie do końca tak - są różne czynniki oprócz ilości chmielu, chociażby temperatura chmielenia na zimno. Są też alternatywne sposoby chmielenia. Niedługo podzielę się doświadczeniem na temat połączenia chmielenia hop stand + na zimno - w teorii aromat powinien niszczyć, szczególnie że do chłodzenia poszło ~70g chmielu, a na zimno będzie ~80g. Jak wyjdzie w praktyce? Dowiem się za jakieś 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 W kwestii ilości to mogę powiedzieć na podstawie własnego, małego, doświadczenia, że śmiało możesz wrzucić na zimno więcej niż 25g. Ja ostatnio, co prawda przy AIPA, wrzuciłem na zimno 100g, teraz kiedy piwa już spróbowałem do kolejnego warzenia AIPA na zimno wrzucę 150g, zastanawiam się czy istnieje jakiś sensowny limit chmielenia na zimno ale wydaje mi się, że sporo można tam tego naładować i ilość ta raczej przekracza 200g. Jeśli chodzi o połączenie tych chmieli to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni chociaż samemu możesz poczytać opis chmieli i zdecydować, które aromaty preferujesz, których wolisz uniknąć, generalnie moim zdaniem ważne by nie było ich za dużo bo się mieszają i ciężko wyłapać coś konkretnego a zmysł powonienia szybko się męczy. To nie do końca tak - są różne czynniki oprócz ilości chmielu, chociażby temperatura chmielenia na zimno. A możesz coś więcej napisać o temperaturze względem chmielenia na zimno? Bo właśnie skończyłem warzyć AIPA2 i czeka 150g chmielu na zimno za jakieś 2 tygodnie więc wszelkie wskazówki mile widziane. Póki co sugerowałem się tym co pisał Czesław Dziełak, czyli dla dużej ilości chmielu musi być odpowiednia podbudowa słodowa co staram się uzyskiwać fermentacją w dolnej temperaturze prac drożdży czy też zacierając trochę na słodko. Wydaje mi się, że w pierwszym AIPA wyszło całkiem dobrze a chmielu było 150g + 100 na zimno, w dzisiejszym piwie również 150 do gotowania ale na zimno będzie 150. I postanowiłem mało chmielić na 60' by uzyskać goryczkę głównie z chmielenia w 30' i później, może będzie trochę łagodniejsza goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Nic nowego nie wymyślę - trzeba szukać Np. tu jest ciekawy artykuł: https://byo.com/hops/item/568-dry-hopping-for-great-aroma No i przede wszystkim obserwacje piwowarów - np. im wyższa temperatura chmielenia na zimno, tym krócej powinno się chmielić. Wiele osób na forum pisze, że do chmielenia obniża temperaturę do np. 5C. Z drugiej strony chociażby w tym artykule piszą że im wyższa temperatura, tym lepsza ekstrakcja olejków i zalecają chmielenie w temp. blisko 70F (czyli ok. 21C). Jest wiele różnych podejść, trzeba wypróbować/wybrać coś dla siebie Na pewno nie jestem wskazać Ci jedynego, słusznego sposobu na aromat, bo: a) zapewne takiego nie ma b) sam go szukam Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) A możesz coś więcej napisać o temperaturze względem chmielenia na zimno? Bo właśnie skończyłem warzyć AIPA2 i czeka 150g chmielu na zimno za jakieś 2 tygodnie więc wszelkie wskazówki mile widziane. Póki co sugerowałem się tym co pisał Czesław Dziełak, czyli dla dużej ilości chmielu musi być odpowiednia podbudowa słodowa co staram się uzyskiwać fermentacją w dolnej temperaturze prac drożdży czy też zacierając trochę na słodko. Wydaje mi się, że w pierwszym AIPA wyszło całkiem dobrze a chmielu było 150g + 100 na zimno, w dzisiejszym piwie również 150 do gotowania ale na zimno będzie 150. I postanowiłem mało chmielić na 60' by uzyskać goryczkę głównie z chmielenia w 30' i później, może będzie trochę łagodniejsza goryczka. Przede wszystkim chmiel chmielowi nie równy i dodając np. 40g mocno aromatycznej odmiany uzyskasz bardziej intensywny aromat niż 100g chmielu o mniej intensywnym aromacie. Dla przykładu APA chmielona Galaxy (nie pamiętam jaka dokładnie objętości piwa, ale na pewno wyszło ponad 2 skrzynki piwa) na zimno, dodatek poniżej 50g i piwo bardzo intensywne w aromacie. Rye IPA chmielona głównie Simcoe objętość - podobna, dodatek lekko powyżej 50g na zimno + trochę motueki i piwo bardzo aromatyczne. Natomiast kilka APA chmielonych mniej intensywnymi chmielami, gdzie poszło 2-3 krotnie więcej chmielu na zimno były zdecydowanie mniej intensywne w aromacie. Jak poczytasz tematy na temat chmielenia, to dojdziesz do wniosku, że najlepiej samemu eksperymentować, bo opinii i doświadczeń piwowarów znajdziesz masę i czasami wnioski ze stosowania danej metody są przeciwstawnie. Ja na przykład ostatnio eksperymentuję z dochmielaniem za pomocą ekstraktów chmielowych przygotowywanych na bazie alkoholu (wódka lub roztwór spirytu) i rezultaty są obiecujące, choć napotykam też pewne problemy, które należałby wyeliminować w przyszłości. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja na podstawie pierwszego piwa chciałbym zacząć od eliminacji szybko ulatniającego się aromatu, wiadomo - jak otworzy się butelkę świeżego AIPA to daje ostro po nozdrzach, potem po przelaniu do szklanki przy wąchaniu już nieporównywalnie słabiej, z czasem ubywania piwa aromat staje się słabo wyczuwalny. Można coś z tym zrobić? Drugą warkę robię tylko na chmielach azacca i jarrylo, w aromacie wydają się słabsze od np. centennial ale są tak jakby bardziej precyzyjne w tym aromacie, można lepiej wyczuć "co tam siedzi" pomimo ich złożoności, czyli jabłka, gruszki, morele... A centennial ot jakieś cytrusy. Mam nadzieję, że będę mówić to samo za kilka tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 (edytowane) Drugą warkę robię tylko na chmielach azacca i jarrylo, w aromacie wydają się słabsze od np. centennial ale są tak jakby bardziej precyzyjne w tym aromacie, można lepiej wyczuć "co tam siedzi" pomimo ich złożoności, czyli jabłka, gruszki, morele... Odświeżam temat. udarr, czy mógłbyś opisać wrażenia po użyciu Jarrylo i Azacca? Jestem bardzo ciekaw rezultatów. Posiadam zapas obu tych chmieli, ale trudno znaleźć jakąś opinię na ich temat. Edytowane 14 Września 2015 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się