Skocz do zawartości

Lactobacillus do Berliner Weisse


Robin

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 3/10/2018 o 12:11, Bartek 80 napisał:

Koledzy, zrobiłem dziś Berliner Weissen na blendzie WLP 630 i mam pytanie, czy przy takim blendzie fermentacja trwa tyle co przy normalnych drożdżach czy ze wzgledu na obecność bakterii krócej? Nie chcę żeby piwo wyszło za kwaśne. Wiem że przy zakwaszaniu bakteriami po 48h brzeczkę się zagotowuje i dodaje drożdże, a jak jest przy blendzie?? Doradźcie coś

Jak już to dłużej. Bakterie konkurując z drożdżami nie zakwaszą Ci brzeczki tak szybko, jak mając do dyspozycji wszystko dla siebie. Poza tym jak to zabutelkujesz to przecież dalej będziesz miał żywe bakterie w butelkach i zakwaszanie może postępować. 

 

Ale tak ogólnie to ciężko zrobić za kwaśne piwo samymi lactobacillusami, a zwłaszcza przy jednoczesnym zadaniu z drożdżami. Zejdą do pewnego poziomu i się zatrzymają. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.