mpyrkosz Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Witam wszystkich, Nazywam się Michał i mieszkam w Legnicy (niedaleko Wrocławia). Zawodowo zajmuję się projektowaniem maszyn. Piwo zacząłem warzyć na początku tego roku, mimo, że podchodziłem do tego już od dłuższego czasu, a całe i wiki przejrzałem jakiś rok temu i cały czas edukuję się czytając forum. W końcu przyszedł czas na założenie konta . Postanowiłem zacząć warzyć piwo od razu z procesem zacierania. Pierwsze piwo jakie zrobiłem było pszeniczne z zestawu. Niestety instrukcja, która była tam załączona, mówiła, aby zacierać przez 60 minut w temp 66 stopni. Później wyczytałem na forum, że powinno się to robić trochę inaczej... no ale trudno. W każdym bądź razie jak dla mnie i znajomych piwo wyszło bardzo smaczne (aczkolwiek trochę za mało nagazowane), a w niektórych butelkach pływał osad z drożdży (tak mi się wydaje). W tej chwili uwarzyłem BPA, które już leżakuje w butelkach, oraz IPA, które w niedzielę, będę przelewał na cichą. W następny weekend planuję robić marcowe. Na chwilę obecną to chyba wszystko. Mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości, które mi powstaną podczas warzenia uda mi się rozwiązać z pomocą forumowiczów Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Witaj! Zacieranie zacieraniem, a to głównie temperatury fermentacji, rodzaj i kondycja drożdży wpłynęły na smak Twojego piwa. Najważniejsze że smakowało i samych smacznych warek życzę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts