Jump to content

Cześć!

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Nazywam się Michał i mieszkam w Legnicy (niedaleko Wrocławia). Zawodowo zajmuję się projektowaniem maszyn.

Piwo zacząłem warzyć na początku tego roku, mimo, że podchodziłem do tego już od dłuższego czasu, a całe i wiki przejrzałem jakiś rok temu i cały czas edukuję się czytając forum. W końcu przyszedł czas na założenie konta :).

Postanowiłem zacząć warzyć piwo od razu z procesem zacierania. Pierwsze piwo jakie zrobiłem było pszeniczne z zestawu. Niestety instrukcja, która była tam załączona, mówiła, aby zacierać przez 60 minut w temp 66 stopni. Później wyczytałem na forum, że powinno się to robić trochę inaczej... no ale trudno. W każdym bądź razie jak dla mnie i znajomych piwo wyszło bardzo smaczne (aczkolwiek trochę za mało nagazowane), a w niektórych butelkach pływał osad z drożdży (tak mi się wydaje).

W tej chwili uwarzyłem BPA, które już leżakuje w butelkach, oraz IPA, które w niedzielę, będę przelewał na cichą. W następny weekend planuję robić marcowe.

Na chwilę obecną to chyba wszystko. Mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości, które mi powstaną podczas warzenia uda mi się rozwiązać z pomocą forumowiczów :)

Witaj!

Zacieranie zacieraniem, a to głównie temperatury fermentacji, rodzaj i kondycja drożdży wpłynęły na smak Twojego piwa. Najważniejsze że smakowało i samych smacznych warek życzę!