mpyrkosz Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Witam wszystkich, Nazywam się Michał i mieszkam w Legnicy (niedaleko Wrocławia). Zawodowo zajmuję się projektowaniem maszyn. Piwo zacząłem warzyć na początku tego roku, mimo, że podchodziłem do tego już od dłuższego czasu, a całe i wiki przejrzałem jakiś rok temu i cały czas edukuję się czytając forum. W końcu przyszedł czas na założenie konta . Postanowiłem zacząć warzyć piwo od razu z procesem zacierania. Pierwsze piwo jakie zrobiłem było pszeniczne z zestawu. Niestety instrukcja, która była tam załączona, mówiła, aby zacierać przez 60 minut w temp 66 stopni. Później wyczytałem na forum, że powinno się to robić trochę inaczej... no ale trudno. W każdym bądź razie jak dla mnie i znajomych piwo wyszło bardzo smaczne (aczkolwiek trochę za mało nagazowane), a w niektórych butelkach pływał osad z drożdży (tak mi się wydaje). W tej chwili uwarzyłem BPA, które już leżakuje w butelkach, oraz IPA, które w niedzielę, będę przelewał na cichą. W następny weekend planuję robić marcowe. Na chwilę obecną to chyba wszystko. Mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości, które mi powstaną podczas warzenia uda mi się rozwiązać z pomocą forumowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Witaj! Zacieranie zacieraniem, a to głównie temperatury fermentacji, rodzaj i kondycja drożdży wpłynęły na smak Twojego piwa. Najważniejsze że smakowało i samych smacznych warek życzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się